Zuzana Marková radí ľuďom vo vzťahoch a sexe: Aj spoločné varenie posilňuje túžbu po partnerovi

1147
Zuzana Marková rozhovor o vzťahoch a jedle
foto: Silvia Slafkovská/Canva
zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterpinterestlinkedinFacebooktwitterpinterestlinkedin

Zuzana Marková je človek, z ktorého srší empatia a schopnosť porozumieť druhým. Preto sa aj vo svojej profesii vydala touto cestou. Z právničky pôsobiacej v korporáte a parlamente sa stala vzťahová poradkyňa – mediátorka, ktorá pomáha párom prežívať krajšie a hlbšie vzťahy.

„Korporát a parlament som po 17 rokoch vymenila za prácu vzťahovej a sexuálnej poradkyne a mediátorky, kde môžem dôvernejšie, intímnejšie a najmä v súvislostiach pomáhať pri naprávaní vzťahov. A dáva mi to zmysel, pretože vidím, že to funguje a páry vedia opäť k sebe nachádzať cestu a obnoviť intimitu a iskru,“ povedala nám Zuzana Marková viac o svojej práci hneď v úvode rozhovoru.

My sme sa s ňou porozprávali (nielen) o jedle, jeho významne v medziľudských vzťahoch či schopnosti prehĺbiť pekné zážitky s partnerom, napríklad pri spoločnom varení. Téme vzťahov a sexu sme sa v rozhovore venovali na viacerých úrovniach.

Zuzana Marková s manželom
foto: Silvia Slafkovská

Zuzana Marková je totiž predovšetkým žena, partnerka a s mužom Jurajom majú štyri deti. Aj on pracuje s mužmi na ich ceste k spokojnosti, individuálne aj vo vzťahoch. To všetko upravuje jej vnímanie klientov. Snaží sa im porozumieť na všetkých úrovniach a ponúknuť im nový uhol pohľadu na ich problémy.

Zuzana, ste vzťahová a sexuálna poradkyňa, no zároveň ste aj spoluautorkou dvoch kuchárskych knižiek. Aká bola vaša cesta k ich vydaniu?

To bolo pred 15 rokmi (neverím, že toľko), keď mal syn 3 roky a býval často chorý. Chcela som to riešiť aj inak ako antibiotikami. A tak som si povedala, že možno pomôže aj zmena stravy. Zašla som do bioobchodu Petra Planietu a tam sa to začalo. Pýtala som sa, on odpovedal a ja som pomenila časť nášho jedálnička.

A keďže som zároveň chcela, aby jedlo mojej rodine chutilo, s láskou a radosťou som skúšala rôzne recepty. Výsledky som občas ukázala Petrovi Planietovi a ten ma oslovil, či sa nechcem stať spoluautorkou jeho knihy receptov. Úplne ma tým šokoval. V Čechách som si urobila 8-mesačný online kurz výživového poradenstva a suplementácie a povedala som áno. A tak vznikla kniha Varíme s láskou, ktorá sa tešila aj dotlači a druhému vydaniu. A po nej nasledovala kniha Pečieme s láskou. Vtedy som ešte netušila, že téma lásky sa stane aj mojou pracovnou témou.

Sú vaše knihy zamerané na konkrétnu kuchyňu alebo tematiku? Predstavte nám ich bližšie.

Áno, sú to recepty jedál, ktoré majú harmonizujúci vplyv na naše jednotlivé orgány. Vychádzajú z teórie piatich elementov, pochádzajúcej z tradičnej čínskej medicíny.

Zároveň v knihách vo všeobecnej teoretickej časti jednoducho a nenútene vysvetľujeme princípy zdravého stravovania podľa piatich elementov. Vysvetľujeme benefity jednotlivých potravín, napr. že pohánka pomáha znižovať krvný tlak, zvyšovať imunitu, posilňuje obličky a vie zahriať organizmus (preto je dobrá v zime). Ukazujeme alternatívy, ako a čím sa dá nahradiť mlieko, mäso, vajcia, cukor v prípade rôznych diétnych obmedzení a ďalšie tipy a hacky, ako si zjednodušiť varenie. Okrem toho sú recepty rozdelené podľa ročných období od raňajok až po večeru, aby sme uľahčili rozmýšľanie nad otázkou: „Čo budem dnes variť?“

Zuzana Marková knihy
foto: Modrykonik.sk/mirkarmina

Vo väčšine kníhkupectiev sú však tieto knižky vypredané. Chystáte v dohľadnej dobe ich dotlač?

Veru, veľmi sa tešíme, že mali úspech. No dotlač nechystáme. Vyžadovalo by to nové vizuály, fotky a na to ja určite momentálne nemám kapacitu. Ak by to niekto urobil za mňa, nebránim sa. Ale ako si pamätám, zmluva s vydavateľstvom je striktná a také ľahké by to nebolo.

Vráťme sa teraz k vašej hlavnej profesii. Priblížte našim čitateľom, čo vlastne robí vzťahová a sexuálna poradkyňa.

Najmä veľa počúva. Príbehy o sklamaní, nepochopení, obviňovaní sa, hádkach, vyčerpanosti z toho, trápení sa, zrade, nedôvere, ochladnutí. Ale aj o viere, nádeji a ochote to zmeniť. O láske, nehe a obdive, o svojich potrebách, vrátane tých intímnych a sexuálnych. A potom spoločne hľadáme pre nich vhodné a konkrétne spôsoby, techniky a hry, vrátane práce s telom, ktoré im môžu pomôcť. Vnímam pri tom nielen to, čo počujem v slovách, ale čo je za nimi, čo sa deje v ich vnútri. Nie vždy totiž slová odhalia, čo človek prežíva.

Prichádzajú k vám častejšie obaja z páru alebo pomoc vyhľadá skôr jeden, možno odvážnejší z nich?

Prichádzajú aj páry, aj jednotlivci. Tí väčšinou vtedy, ak si jeden alebo jedna z páru nie sú v niečom istí, chcú niečo skonzultovať, získať iný pohľad. Stáva sa aj to, že ten druhý jednoducho nechce prísť.

Mám však aj klientov a klientky, ktorí nie sú vo vzťahu a kde rovnako riešime vzťahové, partnerské, či sexuálne otázky, alebo tiež spory a nezhody medzi rodinnými príslušníkmi. Táto práca s jednotlivcami ma veľmi baví, pretože vidím túžbu pracovať na sebe a aj vďaka zmene svojho pohľadu priniesť možnosť zmeny aj do vzťahov.

Teší ma, že prichádzajú za mnou nielen v čase, keď už je fakt zle, keď vzťah je v rozvrate a jeho záchrana takmer nemožná, ale už skôr. Problémy sa už možno nakopili, ale partneri v takomto prípade ešte majú schopnosť a vôľu na vzťahu popracovať. Napĺňa ma radosťou, že pribúdajú ľudia, ktorí prichádzajú aj s témou sexuality priamo. Nie je to len téma, ktorá sa vynorí počas sedení, ale rovno ju otvoria a chcú v nej zažívať spokojnosť.

Zuzana Marková rozhovor Menučka
foto: Katarína Varga

Súčasťou vašej práce je práve aj búranie tabu a blokov v oblasti intimity a sexuality. Aké sú najčastejšie predsudky, s ktorými sa stretávate a ako pomáhate klientom ich prekonať?

Ďakujem za túto otázku. O tomto by som vedel napísať sloh, ale skrátim to (smiech). V prvom rade pomáham klientom o tejto téme hovoriť. Jedno z veľmi škodlivých tabu a predsudkov je, že o sexe je neslušné sa rozprávať. Tak ich vediem k tomu, ako začať a naučiť sa navzájom rozprávať o svojich potrebách, túžbach, o tom, čo sa nám páči, nepáči tak, aby sme sa nezraňovali a stalo sa to prirodzenou súčasťou komunikácie bez pocitov trápnosti. Lebo to je predpokladom dobrého, uspokojivého sexu.

V tejto téme majú klienti celkovo veľa otázok, resp. domnienok. Na základe toho, čo vidia v TV, filmoch, seriáloch, sociálnych sieťach (čo je však ilúzia, skreslená realita) si robia obraz o tom, ako dobrý sex vyzerá. A potom sú smutní, frustrovaní, sklamaní aj nahnevaní. Myslia si, že je s nimi niečo v neporiadku a zbytočne sa trápia.

Problém vidím tiež v tom, že máme málo kvalitných informácií v tejto oblasti. Najmä o tom, ako fungujú naše telá či o tom, ako sa sexualita prejavuje u každého inak. Takže im pomáham uvoľňovať sa, aby sa cítili komfortnejšie v tejto téme a aj veľa vysvetľujem o fungovaní sexuality.

Vidíte vo svojej práci nejaké paralely s jedlom, prípadne s jeho prípravou? Môžu sa tieto dve oblasti vzájomne obohacovať?

Hneď ako prvá mi napadla paralela s ovsenými vločkami. Keď vločky vopred namočíte, skôr sa uvaria. Je to rovnaké ako keď si vopred doprajete predohru. Žena (viac to platí pre ženy ako mužov, hoci nie paušálne) je potom lepšie pripravená a zahriata a otvorená spoločným intímnych chvíľam. Alebo podobná paralela – keď mäso naložíte do „pácičku“, je lahodnejšie a chutnejšie.

Pričom predohrou môže byť celý čas to, ako sa k sebe správate medzi jednotlivými milovaniami. Napríklad spoločná kávička, poslanie erotickej správy, bozky pri príchode domov, dávanie komplimentov, pozeranie filmu pod jednou dekou s nahými telami…

Zuzana Marková varenie
foto: Silvia Slafkovská/Canva

Často počúvame aj o tom, že spoločné stolovanie (partnerské či rodinné) je dôležité pre rozvoj vzťahov.

Úplne súhlasím. Je v tom rituál a rituály rodinu spájajú. Ale iba vtedy, ak sa spájajú s príjemnou atmosférou. Čiže okrem dobrého jedla je potrebná aj iná ingredencia – náš prístup. Ja som však veľký gurmán a pôžitkár, jedlo teda pripravujem pre mojich najbližších s láskou a radosťou. Teší ma, keď im chutí, takže v tom mám aj osobnú motiváciu.

Máte vo vašej rodine nejaké jedlá, ktoré pripravujete pri špeciálnych príležitostiach a spájajú sa vám s výnimočnými chvíľkami?

Asi len na narodeniny detí, keď si každé vyberie, akú tortu chce, aby sme urobili. Ale my máme tie výnimočné chvíle kedykoľvek. Napríklad cez víkend deti zvyknú pripravovať avokádovú nátierku, vrátane opečenia chlebíkov a prípravy zeleniny. To máme radi všetci. Alebo keď upečiem zemiaky, to je pre všetkých slávnostná chvíľa, keďže zemiaky používam v kuchyni veľmi málo. Naše deti sa smejú, že najšpeciálnejšia chvíľa by nastala, keby som vypražila rezne. Ešte som ich doma totiž nikdy nerobila. Mávame ich u babiek a to, myslím, stačí (smiech).

Môže jedlo nejakým spôsobom podporiť harmóniu a intimitu vo vzťahu? Veď viete, či platí celé to „Láska ide cez žalúdok“ a podobne.

Áno, aj jedlo, jeho príprava a spoločná konzumácia môžu prispieť k harmónii, spojeniu a blízkosti vo vzťahu. Pretože dobré, chutné jedlo vyvoláva pozitívne emócie (vylučujú sa hormóny spokojnosti a šťastia) a spoločné zdieľanie toho vytvára emočnú blízkosť, pohodu, bezpečie. Keď mi niekto pripraví jedlo, ukazuje mi tým, že mu na mne záleží. Keď ja potom za jedlo poďakujem, dávam najavo, že oceňujem a vážim si, čo druhý pre mňa urobil. Toto vytvára pozitívnu bezpečnú väzbu.

Keď spolu pravidelne stolujeme, trávime spolu čas a rozprávame sa, rovnako to prispieva k posilneniu vzťahov. Okrem toho aj samotné jedlo, ktoré si dávam do tela ovplyvňuje to, ako sa cítim ja sama so sebou a to následne prenášam do vzťahu. Takže má zmysel vyberať si, čo jeme.

Nedá mi nedotknúť sa aj témy afrodiziakum. Ktoré jedlá alebo chute podľa vás môžu posilniť vášeň medzi partnermi?

Všeobecne možno povedať, že afrodiziaká (sú potravinové, bylinné, oleje a vône, umelé hormonálne stimulanty) slúžia na zvýšenie dobrej nálady, eufórie, uvoľnenia, túžby, výkonu a potešenia. Deje sa to vďaka tomu, že majú v sebe látky, ktoré podporujú krvný obeh, citlivosť nervov alebo produkciu hormónov zodpovedných za toto prežívanie. Či, ktoré a ako zaberajú, je veľmi individuálne. Aj podľa toho, či tomu veríme, alebo nie.

Zuzana Marková afrodiziakum
foto: Katarína Varga/Canva

Sú to však napríklad čokoláda, ustrice, losos, banány, jahody, figy, ananás, čili papričky, zeler, zázvor, med, škorica, muškátový oriešok alebo aj červené víno a káva. Spoločné varenie hocičoho však môže tiež podporiť sexuálnu túžbu – vďaka zábave pri tom a vďaka spoločnému tvoreniu.

Patrí jedlo aj do spálne? Môže okoreniť sexuálny život partnerov?

Čo patrí alebo nepatrí do spálne je slobodná voľba daného páru. Či je to pracovný stôl, televízor alebo jedlo, treba vnímať len to, čo nám to prináša a na druhej strane berie.

Ale k jedlu. Na okorenenie alebo skôr zostrenie zmyslov a prežívania vnemov, ktoré môže priniesť intenzívnejšie sexuálne zážitky, si môžete urobiť malý zmyslový rituál spojený s ovoniavaním a ochutnávaním drobných kúskov jedla. Navzájom si so zaviazanými očami dávajte pomaličky ovoniavať a ochutnávať rôzne drobné kúsky jedla. Napríklad syr, orech, kúsok figy, pomaranča, jahody, jablka (dužinu, nie šupku), čokoládu, pokojne aj s čili… To napomáha prehĺbeniu vnímania a aj potešenia v sexe.

Ak by ste mali dnes pripraviť jedlo na romantickú večeru, čo by bola vaša voľba?

Niečo ľahké, po čom obaja nebudú tak unavení trávením, že zaspia, prípadne im to nevytvorí balón v bruchu, ktorý sa pýta von (smiech).

Takže ak by to malo byť mäso, tak marinované morčacie prsné rezníky („v pácičku“) obalené v posekaných orechoch a opražené na panvici. K tomu hráškové pyré a chrumkavú pečenú farebnú zeleninu (napr. zmes cvikle, hokkaido, zeleru, póru) a čerstvý mix rukoly a listového šalátu s balsamico dressingom. Je tam farebnosť, mäkká aj chrumkavá zložka a zastúpené vyvážené chute vrátane „sladkej“ pečenej zeleniny. A chýba zaťažujúca kombinácia živočíšnych bielkovín so sacharidmi v podobe zemiakov alebo ryže.

A ak by to mala byť skôr vegetariánska verzia romantickej večere?

Ak bez mäsa, tak zeleninu (napr. mix cukety, hokkaido, mrkvy, brokolice) so shitake hubami alebo dubákmi na indický, jemne karí spôsob. K tomu na panvici opečený marinovaný údený tempeh. A príloha opäť pečená chrumkavá zelenina a basmati ryža. A čerstvý šalátik. Ale závisí aj od ročného obdobia, čo by tvorilo menu.

Dezert by bol niečo čokoládové s orechmi, prípadne banánom alebo jahodami. Keď si toto môj muž prečíta, určite si to bude hneď pýtať (smiech). Celkovo by to bolo nenáročné, nie zdĺhavé jedlo. Hoci rada varím, nerada trávim v kuchyni zbytočne veľa času. Obľubujem aj iné zaujímavé aktivity.

Ľudia občas referujú na svoje pohlavné orgány názvami jedál, ovocia či zeleniny. Čo si myslíte o tomto, zrejme nie len súčasnom trende vo vzťahoch?

Pokojne nech referujú, pokiaľ motívom nie je, že je im trápne pomenúvať ich skutočnými názvami. To môže byť znakom, že sa tomu vyhýbam. Že mi je možno divné, nepríjemné tak im hovoriť, pretože to nemám v sebe integrované a nemám vrúcny, prijímajúci vzťah k nim. A ten je tiež predpokladom pre kvalitný sexuálny život. Ale ak je to na obohatenie a spestrenie vášho intímneho života a sami viete, aký to má pre vás zbližujúci alebo erotický podtón, tak to podporujem.

Zuzana Marková rozhovor Menučka
foto: Katarína Varga

Okrem pravých, anatomicky korektných mien pre pohlavné orgány sa však ľudia rozhovoru o intimite vyhýbajú často aj celkovo. Ako začať rozhovor o takejto téme, napríklad medzi priateľmi, ak sa bojíme výsmechu či nepochopenia?

Môžete začať nejakou zaujímavosťou, ktorú ste čítali, počuli či niekde videli. „Minule som čítal/a, že vraj pre ženy nie je dôležité, aby mali orgazmus pri každom sexe. Čo si o tom myslíte?“ A môžete povedať aj svoj názor. Čiže nemusíte začať hovoriť o sebe, ale môžete použiť takúto barličku. Podobne to môžete použiť aj pri rozhovore s partnerom/kou a načať tak pre vás dôležitú tému.

Vaša kariérna cesta viedla od právničky a advokátky k vzťahovej poradkyni a mediátorke, spoluvydali ste dve kuchárske knihy a patríte k oceňovaným tvorkyniam a tvorcom na platforme LinkedIn. Čo ďalšie plánujete dobudúcna?

S mužom chceme viac šíriť lásku po Slovensku, takže sa venujeme tomuto nášmu zámeru. A ako sa to bude diať, to ešte postupne tvoríme.

Našich respondentov sa vždy na záver pýtame na konkrétne podniky, do ktorých sa radi vracajú. Odporučíte nám nejaké, ktoré vás očarili po Slovensku?

Ako mám rada pestrosť v živote, tak aj v kuchyni. Máme radi Bistronomy, Iasai, Govinda, Gatto Matto, vegetariánsku táckareň na Obchodnej, Bistro Suvlaki na Krížnej s úžasným gréckym personálom, pizzeriu Oggi s netradičnou skvelou pizzou.

Tiež v OC Nivy je veľmi príjemný food court s pestrým výberom jedál. Na Miletičke radi chodíme k dvom paniam v drevenej búde na domácu fazuľovú polievku, tiež tam chodíme na známu vietnamskú kuchyňu, ale aj do vietnamského bistra Bang Tofu na Mliekarenskej, kam chodíme na vegánske jedlá. A poctivú príjemnú kaviareň odporúčam 13 Verde pri Košickej. Rovnako aj atmosféru kaviarne Keps na Mliekarenskej, kam chodíme na ranné porady s mužom. A nedávno som bola v Šali na výborné obedové menu v Pepper Twinn!

sledujte nás na sociálnych sieťach:
FacebookpinterestlinkedinyoutubeinstagramFacebookpinterestlinkedinyoutubeinstagram

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterpinterestlinkedinFacebooktwitterpinterestlinkedin