Známe aj menej známe potravinové intolerancie: Prečo sú stále na vzostupe?

196

Potravinové intolerancie, respektíve citlivosť na potraviny, trápia čoraz viac populácie. Môže za to zmena stravovacích návykov, zmena zloženia potravín alebo zmena nášho imunitného systému. Našťastie, dnes nám trh ponúka široké spektrum výrobkov, ktoré sú skvelou alternatívou aj pre ľudí s intoleranciami.

Veľa ľudí si zamieňa pojmy potravinová intolerancia a alergia na určitý druh potravy. Pri alergii sa reakcia organizmu dostaví ihneď, zväčša do pár minút a môže byť až život ohrozujúca. Je však oveľa zriedkavejšia, trpí ňou približne 2,5 % populácie. Medzi najčastejšie príznaky potravinovej alergie patria:

  • Vyrážky na tele alebo na tvári,
  • rôzne formy podráždenia pokožky,
  • opuch,
  • kýchanie a nádcha,
  • únava,
  • zvracanie a hnačka.

Naopak, potravinovými intoleranciami trpí viac ako polovica populácie a toto číslo každým rokom rastie. Ak si dáte nevhodnú potravinu, príznaky sa môžu dostaviť o niekoľko hodín ale dokonca aj o pár dní. Medzi najčastejšie príznaky potravinovej intolerancie patria:

  • Plynatosť a hnačka,
  • bolesť hlavy a únava,
  • pocit nepohody.
Zdroj: Canva

Prečo potravinových intolerancií stále pribúda?

V dnešnej dobe si veľa ľudí samodiagnostikuje niektorú z potravinových intolerancií, čo ale nie je správne. Dôležité je pri podozrení na intoleranciu zájsť za odborníkom, ktorý vám to buď potvrdí, alebo vyvráti.


ODPORÚČAME VÁM:

Ste zákazník reštaurácií?
Pozrite si denné menu v okolí. Ste majiteľ alebo manažér reštaurácie?
Pridajte sa na portál Menučka
a uverejňujte tu Vaše menu.
Priama registrácia tu.

Za vznik intolerancií môže často spôsob nášho života, životospráva či nadmerný stres. Keďže pri strese sa oslabuje náš imunitný systém a organizmus, občas to môže vyústiť do intolerancie. Taktiež sa v posledných rokoch skúma vplyv pesticídov, konzervantov či umelých hnojív na rozvoj potravinových intolerancií. V neposlednom rade môžu za intolerancie aj zdedené gény.

Potravinových intolerancií je široké spektrum, no najbežnejšie sa vyskytuje 8 – 14 z nich. Poďme za pozrieť na tie najčastejšie:

Mliečne výrobky – laktózová intolerancia

Najčastejšie sa môžeme stretnúť s laktózovou intoleranciou. Týmto ľuďom v tráviacom trakte chýba laktáza – enzým, ktorý trávi mliečny cukor, teda laktózu. Ak skonzumujú mliečnu potravinu, najčastejšie ich potrápi nafukovanie, plynatosť či hnačka. Dôležité je vyhýbať sa potravinám ako mlieko, syry (okrem parmezánu), zmrzlina, jogurty, maslo a podobne. Na trhu existuje množstvo výrobkov s označením „lactose free“, ktoré sú pri intolerancii na laktózu vhodné. Dokonca aj mnohé reštaurácie či kaviarne ponúkajú bezmliečne / bezlaktózové varianty.

Zdroj: Canva

Lepok

Intolerancia na lepok sa často zamieňa s celiakiou (alergia na lepok). Pri celiakii sa ľudia musia úplne vyhnúť výrobkom obsahujúcim lepok, teda všetkému, kde je jačmeň, pšenica či raž. Najčastejšie príznaky intolerancie na lepok sú tráviace ťažkosti, časté bolesti hlavy ale aj opuch a problémy so spánkom. Pri diagnostikovanej intolerancii na lepok by ste mali pozorne čítať všetky etikety, pretože lepok sa okrem pečiva vyskytuje aj v cestovinách, sladkostiach či v rôznych omáčkach a dresingoch. Našťastie, reštaurácie či cukrárne túto intoleranciu už neignorujú a do svojich ponúk zaradili bezlepkové varianty jedál. Vedeli ste napríklad, že koláčiky ako makronky či pavlovky sú prirodzene bezlepkové?

Histamín

V každom ľudskom organizme sa vyskytuje histamín, no problém nastáva, ak sa nedokáže dostatočne odbúravať a začne sa v tele hromadiť. Tento problém je genetický, ale spôsobiť ho môžu aj niektoré lieky a zvyšujúci sa vek. Intoleranciu na histamín je pomerne náročné určiť, no medzi najčastejšie príznaky (ktoré sa vyskytujú samostatne alebo v skupinách) patria:

  • problém so spánkom či nadmerná únava,
  • upchaté dutiny,
  • búšenie srdca,
  • tráviace problémy,
  • zmeny na pokožke – svrbenie, vyrážky.

Ľudia s HIT by sa jednoznačne mali vyhýbať potravinám ako fermentované výrobky, alkohol, kvasnice, citrusy, polotovary, dresingy a omáčky, rajčiny, káva, morské plody a ďalšie.

Kofeín

Intolerancia na kofeín je zväčša zapríčinená genetikou alebo zníženou schopnosťou metabolizovať a vylučovať kofeín. Už pri konzumácii malého množstva kofeínu, ktorý sa nachádza v káve, čaji či v energetických nápojoch, môžete pociťovať búšenie srdca, nervozitu, úzkosť a celkovú nepohodu.

Zdroj: Canva

Vajcia

Intolerancia na vajcia je menej častá, no netreba ju podceňovať. Vajcia sa totiž nachádzajú vo veľkom množstve výrobkov, preto je dôležité poctivo sledovať etikety. Intolerancia na vajcia sa prejavuje najčastejšie tráviacimi problémami. Zaujímavé je, že pri vajciach môže byť intolerancia buď na žĺtok, na bielok alebo na obe zložky. Preto ak máte diagnostikovanú vaječnú intoleranciu, zistite, v akej forme. Bola by totiž škoda zo svojho jedálnička vyradiť prospešné bielkoviny či zdravé tuky.

Orechy

Orechy, najmä arašidy, sú klasifikované ako jeden z najčastejších alergénov. Aj keď nemusíte mať priamo alergiu na orechy, vaše telo ich nemusí tolerovať. Najčastejšie sa stretnete s príznakmi ako sťažené dýchanie či problémové trávenie.

Sója

Potravinová intolerancia na sóju sa prejavuje najmä nadúvaním, plynatosťou a hnačkou. Je celkom bežná, pričom sója je veľmi častý alergén u detí. Vyhnite sa najmä sójovým výrobkom ako tofu, tempeh či sójová omáčka.

Fruktóza

Fruktóza je jednoduchý cukor nachádzajúci sa v ovocí, sladkej zelenine a v prírodných sladidlách (med, agáve…). V posledných rokoch enormne narástla nielen konzumácia fruktózy, ale tiež fruktózová intolerancia. U ľudí s intoleranciou nedochádza k efektívnemu absorbovaniu fruktózy do krvi. Preto sa fruktóza dostane do hrubého čreva, kde je fermentovaná a doslova „kvasí“. Následne prichádzajú tráviace ťažkosti ako hnačka, plynatosť, bolesti brucha či dokonca reflux.

Zdroj: Canva

Zapamätajte si

Potravinové intolerancie nie sú to isté ako potravinové alergie. Pri intoleranciách sú zvyčajne menej závažné príznaky a nepoškodzujú imunitný systém. Zároveň ich však netreba podceňovať a pri každom podozrení na intoleranciu by ste si mali overiť, či ňou naozaj netrpíte.

Keďže dostať sa k odborníkovi môže trvať aj niekoľko týždňov či mesiacov, vyskúšajte určitú skupinu potravín na istý čas vyradiť a pozorujte, či sa vám polepší. Ak áno, pravdepodobne máte intoleranciu (alebo alergiu). Nezabudnite ale na následné vyšetrenie. V opačnom prípade by ste mohli svoje telo ochudobniť o určitú skupinu potravín, čo by bola veľká škoda.

Použité zdroje

https://www.nhs.uk/conditions/food-intolerance/

https://www.verywellhealth.com/most-common-food-sensitivities-1944845

https://www.healthline.com/nutrition/common-food-intolerances

https://www.kuzela.sk/post/potravinov%C3%A9-intolerancie

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
Sledujte nás na Facebooku