Zimný festival jedla – to je oslava chutí zimných mesiacov v tých najlepších podnikoch na Slovensku. Vyberte si spomedzi gurmánskych reštaurácií, ktoré ponúkajú v dňoch 13. januára až 25. februára výnimočne vystavané menu za festivalovú cenu. V článku nájdete menu našich favoritov roku 2024.
Reštauračný bedeker Gurmán na Slovensku organizuje už 11. ročník festivalu pre gurmánov z celého Slovenska. O tom, že Zimný festival jedla je pre skutočných milovníkov gastronómie svedčí nielen jeho 10 predchádzajúcich ročníkov, ale najmä počet reštaurácií, ktoré sa tento rok zapojili.
Gurmán na Slovensku pre vás vybral rekordných 44 zaujímavých reštaurácií a predstaví vám aj zopár nových mladých šéfkuchárov. Vybrali sme menu tých, ktoré nás najviac zaujali. Na konci článku nájdete KOMPLETNÝ ZOZNAM VŠETKÝCH PONÚKANÝCH FESTIVALOVÝCH MENU.
Nenechajte si ani vy ujsť Zimný festival jedla a vytvorte si svoju rezerváciu priamo cez odkaz www.zimnyfestivaljedla.sk čím skôr.
APOLKA Restaurant
APOLKA Restaurant je jedinečné spojenie tradície a modernosti, ktorá sa odráža v každom súste. S hrdosťou predstavili vynovenú prešporskú kuchyňu, kde sa slovenská kulinárska dedičnosť stretáva s inovatívnymi gastronomickými prístupmi. V APOLKE sa sústredia na využitie lokálnych a čerstvých surovín, ktoré sú kľúčom k autentickým, no súčasne moderným chuťovým zážitkom.
Festivalové menu (35 €):
- Krémová polievka z topinamburu, nakladané orechy, hruška
- Hovädzie líčka, celozrnná tarhoňa na víne, šalotka, pór, pažítka
- Jablkový tart, biela čokoláda
CARNEVALLE meat restaurant & bar
Reštaurácia Carnevalle situovaná na najlepšej adrese v Bratislave je oslavou mäsa, mäsových špecialít a rýb. V ponuke nájdete čerstvé morské ryby, plody mora, rizoto či cestoviny s omáčkou podľa vlastného výberu. Prípravu svojho jedla môžete sledovať naživo, ak si vyberiete miesto pri ich otvorenej kuchyni. Súčasťou interiéru je aj Meat bar, kde sa v čase medzi hlavnými jedlami a večer podávajú skvelé mäsové chuťovky, drinky a výber domácich i svetových vín.
Festivalové menu (55 €):
- Panna cotta z kozieho syra, variácie repy, vege kaviár
- Hovädzia sviečkovica usda prime, krémové rizoto so sezónnymi hríbmi, strieborné cibuľky, portské víno
- Divoký losos, kari, mango, fenikel, jazmínová ryža
- Jahňací hrebienok, chrumkavá plnka, špenát, brokolica, rozmarínový jus
COZY COZA
V reštaurácii COZY COZA si môžete dopriať unikátny, pestrý, silný a pikantný zážitok z nevšedného jedla, ktoré v sebe spája chute neobyčajných cudzokrajných surovín, priamo v Bratislave a od svetového kuchára. Ich špecialitou sú autentické curry chuťovky z rôznych regiónov, ktoré sú nielen pôžitkom daného okamihu, ale majú vďaka čarovnej kombinácii orientálnych surovín pozitívny účinok na naše zdravie a imunitu.
Festivalové menu (35 €):
- Domáca zemiaková lokša podávaná s karamelizovanými orieškami, prepusteným maslom a makom
- Grilovaný teriyaki špíz z nórskeho lososa a maslovej ryby, podávaný na pórkovo-zemiakovom pyré s marinovaným hríbikmi a wakame šalátom, ozdobený tapiokovými chipsami, chrumkavou sušenou koreňovou zeleninou a mikro bylinkami
- Tradičná juhoázijská laksa polievka
Mlyn 108
V rezidenčnej časti pôvabného vinárskeho mesta Modra sa v budove zrekonštruovaného vodného mlynu zo 16. storočia nachádza Reštaurácia Mlyn 108. Bijúce srdce mlynu sa v súčasnosti presunulo do kuchyne, kde sú dvere vždy otvorené a každý môže vojsť a pozorovať kuchárov pri práci. Všetky jedlá sú pripravené z čerstvých surovín a jedálny lístok je prispôsobovaný surovinám, ktoré do reštaurácie dodávajú najmä lokálni farmári, rybári, mäsiari a výrobcovia syrov. Pozrite sa, ako vyzerá ich Zimný festival jedla:
Festivalové menu (55 €):
- Mrkvový tatarák s mrkvovou vinaigrette, nakladaným žĺtkom z prepeličieho vajíčka, s jabĺčkami, horčičnými semiačkami, jablkovou horčicou a horčičným olejom
- Krémový mousse zo zemiakov s hľuzovkovým maslom, foie gras, omáčka so škoricou a borievkami, pufovaná quinoa a hľuzovka
- Glazované hovädzie rebrá s džemom z bielej cibule na portskom víne, karamelizované huby s mirin a sójou a zemiaková pena
- Biela čokoláda, vanilka, mandarínky
HOTEL PANORAMA **** ŠTRBSKÉ PLESO
Hotel Panorama Resort je moderný apartmánový hotel, nachádzajúci sa v nadmorskej výške 1300 m n. m., v prekrásnom prostredí Štrbského Plesa, najvyššie položeného a najnavštevovanejšieho turistického strediska Vysokých Tatier. Svojou polohou poskytuje nádherný výhľad na panorámu Vysokých a Nízkych Tatier. Súčasťou je reštaurácia s vynikajúcou stálou ponukou menu.
Festivalové menu (32 €):
- Pečená repa, modrý syr, grilovaná hruška, karamelové vlašské orechy, listový šalátik, chlebová krostinka
- Grilovaný srnčí chrbát, tekvicové mousse, farebné baby mrkvičky, redukcia s červeného vína s jalovcom, tekvicové šúľance
- Tekvicový cheesecake s bielou čokoládou, macerovaná tekvica, orechový krokant
Reštaurácia Slávia
Priamo v centre Košíc nájdete miesto, ktoré už takmer 120 rokov láka návštevníkov svojou výnimočnou polohou, interiérom v secesnom štýle, pestrou ponukou v kaviarni a výnimočným kulinárskym zážitkom. Vitajte v Slávii, kde opäť ožíva história plná príbehov a kde môžete zažiť tie nové. Ochutnajte jej slávu, Zimný festival jedla je na to ako stvorený.
Festivalové menu (55 €):
- Roláda zo pstruha, créme fraîche s kôprom, tekvica
- Kačacia terina s foie gras, jablkové chutney, estragón, domáca maslová brioche
- Grilovaný filet z mäsiarstva Tony, kel, lardo, egreše, topinamburové pyré
- Jablko v župane, mandle, domáca kardamónová zmrzlina
Reštaurácia a penzión Villa Regia
Reštaurácia Villa Regia už osemnásť rokov spríjemňuje bežný deň svojim zákazníkom a mení ho na kulinársky zážitok. Nachádza sa v srdci Starého Mesta Košíc, priamo na Dominikánskom námestí, ktoré je známe svojím trhoviskom. Prostredie spríjemňuje vkusne a tradične zariadený interiér a posedenie v pohodlných boxoch zanecháva pocit útulnosti a súkromia. Šéfkuchár Ladislav Miľo využíva na prípravu jedál (aj počas podujatia Zimný festival jedla) kvalitné a čerstvé suroviny z regiónu a jeho jedlá sú odkazom na tradičné recepty v modernom štýle.
Festivalové menu (32 €):
- Krupica s variáciou čokolády, kakaovou hlinou, drvenými čučoriedkami a škoricovým cukrom
- Šľahaná kačacia paštéta na domácej maslovej brioške s glazovanými slivkami, nakladaným čili a jablkovým pyré
- Steak z jelenieho chrbta so zemiakovou espumou, hubovým krémom a cviklovými čipsami
Zylinder cafe & restaurant
ZYLINDER je reštaurácia situovaná na Hviezdoslavovom námestí, priamo v srdci Bratislavy a ponúka unikátne spojenie vyberaných špecialít rakúsko-uhorskej kuchyne v súlade s moderným kulinárskym umením. To najlepšie tradičné spomedzi rakúskej, maďarskej a slovenskej kuchyne nájdete v starostlivo zostavenej ponuke reštaurácie aj počas akcie Zimný festival jedla. Čerstvé a sezónne ingrediencie s ohľadom na tradície receptov znamenajú zaručený gastronomický zážitok.
Festivalové menu (35 €):
- Kačacia terina, pyré z kapusty, domáce zemiakové krokety, teľací jus so šalviou
- Zemiakové knedličky, kyslá kapusta, durok, kyslá smotana
- Vyprážaná teľacia pečeň, teplý zemiakový šalát so slaninou, remuláda
Zimný festival jedla – kompletná ponuka:
Bratislavský kraj
IASAI Food bar
- Mušľa Svätého jakuba
- Vietnamská rybacia polievka
- Kačacie prsia v repovej omáčke s topinamburovým pyré
- Teplá čierna mliečna ryža s malinovou zmrzlinou a bielou čokoládou
Albrecht Restaurant
- Tekvicové ňoky – šalviové maslo, zaúdený tvaroh, pekanové orechy
- Jelení chrbát, huby, cvikla, špicatá kapusta, kel
- Morský vlk- fenikel, špenát, srdcovky, šalotka
- Cisársky trhanec, jablko, orechy, škorica
APOLKA Restaurant
- Krémová polievka z topinamburu, nakladané orechy, hruška
- Hovädzie líčka, celozrnná tarhoňa na víne, šalotka, pór, pažítka
- Jablkový tart, biela čokoláda
Au Cafe
- Čerstvá šiška, foie gras, espuma z čučoriedok, rozmarín
- Pečené slivky, domáca škoricová zmrzlina, perníková mrvenička
- Prepeličie vajíčko, baklažánový tartar, tekvicový créme fraiche, ryžový chips
- Teľací filet mignon, pyré z karfiolu, cipolina, ďatelinka
BISTRONOMY
- Krém z bielej fazule, langoš
- Zeler, bambino, hľuzovka
- Topinamburové krupoto, hliva kráľovská, cvikla, žĺtok
- Tekvicový cheescake, rakytník, miso karamel
BUBBLES
- Polievka: kapusta, fenikel, pohánka
- Halibut, mušle, petržlen, mangold
- Dezert: biely mak, nugát, lokálne čučoriedky, lieskovec
CARNEVALLE
- Panna cotta z kozieho syra, variácie repy, vege kaviár
- Hovädzia sviečkovica usda prime, krémové rizoto so sezónnymi hríbmi, strieborné cibuľky, portské víno
- Divoký losos, kari, mango, fenikel, jazmínová ryža
- Jahňací hrebienok, chrumkavá plnka, špenát, brokolica, rozmarínový jus
COZY COZA
- Domáca zemiaková lokša podávaná s karamelizovanými orieškami, prepusteným maslom a makom
- Grilovaný teriyaki špíz z nórskeho lososa a maslovej ryby, podávaný na pórkovo-zemiakovom pyré s marinovaným hríbikmi a wakame šalátom, ozdobený tapiokovými chipsami, chrumkavou sušenou koreňovou zeleninou a mikro bylinkami
- Tradičná juhoázijská laksa polievka
KAZUMI japan restaurant
- Aburi sake nigiri 1ks: moderné lososové nigiri s foie gras wasabi, gari a wakame šalátom
- Miso shiru special: vývar z tuniaka zjemnený miso pastou s tofu, wakame riasou, so sklenenými rezancami, jarnou cibuľkou a kúskami rýb
- Uramaki sake tartar ebi 10 ks: obrátená rolka s lososovým tatarákom, avokádom, pikantnou krevetou, gari, wasabi a wakame šalátom
Leberfinger
- Trhané kačacie mäso na opečenom toaste so slivkovým ragú
- Konfitované hovädzie líčka s ratatouille zeleninou, kuskus, mätové pesto
- Kávové piškóty s amarettom, jemným krémom z bielej čokolády, jahodové coulis
Mlyn 108
- Mrkvový tatarák s mrkvovou vinaigrette, nakladaným žĺtkom z prepeličieho vajíčka, s jabĺčkami, horčičnými semiačkami, jablkovou horčicou a horčičným olejom
- Krémový mousse zo zemiakov s hľuzovkovým maslom, foie gras, omáčka so škoricou a borievkami, pufovaná quinoa a hľuzovka
- Glazované hovädzie rebrá s džemom z bielej cibule na portskom víne, karamelizované huby s mirin a sójou a zemiaková pena
- Biela čokoláda, vanilka, mandarínky
Reštaurácia – Hostinec Palatín
- Hovädzí vývar, celestínske rezance, koreňová zelenina, mladá cibuľka
- Tafelspitz grilovaný špik, pečené zemiaky s konfitovanou cibuľkou, špenátové pyré s pečeným cesnakom, chlebová majonéza, chrenové jablko, chlebová omáčka, pažítka
- Salzburské ňoky, malinový sorbet, lesné ovocie
SUSHIYA FOOD ATELIER
- Kulajda s ázijským twistom s hríbami shitake a shimeji
- Hubová veggie uramaki: rukola, jarná cibuľka, reďkovka, pražené shimeji hríby; vonku: chrumkavá cibuľka, pažítka, hlivová pena, zemiaková slama
- Kačací wellington s hubovou pastou, slaninkou, s kačacím demi glace, nakladané egreše
UFO watch.taste.groove
- Hovädzí tatarák, fermentovaná kapusta, oxtail želé
- Päť textúr mrkvy
- Jeseter, zemiak, 63° vajce
- Nugát, lieskový orech, espresso
ZYLINDER cafe & restaurant
- Kačacia terina, pyré z kapusty, domáce zemiakové krokety, teľací jus so šalviou
- Zemiakové knedličky, kyslá kapusta, durok, kyslá smotana
- Vyprážaná teľacia pečeň, teplý zemiakový šalát so slaninou, remuláda
Trnavský kraj
Villa Rosa Restaurant
Trenčiansky kraj
HOTEL ELIZABETH ****
- Foie gras, hruška, marakuja, brioška
- Divina, batát, dula, šípky
- Slivkové pirohy, gaštany, brusnice
Afrodita – Chateau Čereňany
- Mousse zo pstruha, zľahka zaúdeného slivkovými pilinami, riečny rak, pestrý šalát, marinovaná cvikla a zelerový toast
- Šťavnatá wellington panenka máčaná v koňaku, gratinované zemiaky
- Hokkaido polievka s tekvicovým olejom a smotanovým cappuccinom
- Kokos plnený citrónovým sorbetom s amarettovým krémom s vôňou malín
Lovecký zámoček Antonstál
- Pomaly pečený bôčik z diviaka a karé z jeleňa s dusenou cukrovou repou a parmezánovými zemiakmi so slaninkou, omáčka z pečenej papriky a cesnaku
- Konfitovaný bažant s fermentovanou mrkvou, nakladanou šalotkou a marinovanou uhorkou, majonéza z varených žĺtkov s pomarančom, domáci chlebík
- Krém z údených zemiakov, vyprážaný granadír, smažená cibuľa, hľuzovka a údená soľ
Nitriansky kraj
ÁČKO Reštaurácia
- Tapas z lokálnych surovín našej vlastnej výroby: saláma, hovädzia šunka, bravčová šunka, prosciutto; všetko naša výroba, za použitia komory na zrenie mäsa a syry od lokálnych dodávateľov
- Josper wagyu: wagyu, cvikla, tekvica, kapucínka, kel
- Piña colada dessert: kokos, ananás, čokoláda
BISTRO a cukráreň PAUSA
- Muflóní ,,welington“ – muflón, šampiňóny, cuketa, baby mrkva, karfiol, romanesco
- Polievka z pečených paradajok – bazalka, tymian, chlieb, paradajky
- Tiramisu – mascarpone, káva, domáca piškóta, amaretto, likér z pštrosích vajec, ovocie
SEMILLON Restaurant
- Rak – vodnica – estragón
- Granadír
- Jeleň – špenát – huby
- Perník – škorica – mandarínka – orech
WAKIZASHI SUSHI.BAR. RESTAURANT
- Kukuričné kuriatko z miestnej bio farmy podávané s jazmínovou ryžou a domácou curry omáčkou
- Wakizashi truffle roll- sushi s flambovaným lososom togarashi, uhorkou vo vnútri rolky a tekvicovo-hľuzovkovým pyré, čiernym sezamom a hľuzovkou na povrchu
- Moderné sashimi z morského vlka ochutené mätovo-koriandrovým pestom, preliate bylinkovým olejom
- Banány obaľované v ryžovom cestíčku so škoricou, yuzu sirupom a ryžovou zmrzlinou
Žilinský kraj
Koliba Na Vŕšku
- U nás zaúdený filet pstruha, kôprová majonéza, granite z uhorky a jalapenos
- Wellington z bravčovej panenky, karfiolové pyré, karamelizovaná mrkva, zemiakové pavé
- Naša domáca zmrzlina z briošky, karamelizovaná biela čokoláda
OLIVIA´S restaurant
- Čokoláda – petržlen – ananás – krupica
- Domáce ravioli – foie gras – kura – parmezán
- Perlička – údená tekvica – kukurica – lieskovce – marsalla
Reštaurácia Belene – Chateau Gbeľany
- Pstruh, cvikla, kapary, kôpor
- Jeleň, petržlen, kvaka, rakytník, lieskovce
- Jablko, tvaroh, škorica, brandy, brioška
Banskobystrický kraj
GRAND RESTAURANT RESIDENCE HOTEL & CLUB****
- Predjedlo: pstruh z Ľubietovej, kvasené maslo, šafranová majonéza, nakladaná zelenina
- Hlavné jedlo: jeleň, cvikla, topinambur, šípky, jus
- Dezert: knedličky z ovčieho tvarohu, čučoriedky, ovčí jogurt, rakytník, peľ, čokoláda
KÚT 12
- Hovädzí tartar, žĺtok, pažítka, salsiccia, kyslé cibuľky, waffle
- Porchetta, bravčový bok, zemiak, cider, jablko, nakladaná čalamáda
- Gratinované jablká, tonka, filo cesto
ORIGIN
- Predjedlo: pstruh z Ľubietovej, cmar, cibuľa, kôpor
- Hlavné: bravčové líčka, karfiol, jablko, portské víno
- Mliečny dezert: med, citrónový tymián
ZÁMOCKÝ HOTEL **** GALICIA NUEVA
- Predjedlo: kráľovské husacie paté s cumberland omáčkou
- Hlavné jedlo: teľacie stehno sous vide so zelerovo mrkvovým pyré, baby zeleninou a hubovou omáčkou
- Dezert: lieskovcový rocher, pusinky z bielkov v čokoláde, domáce lieskovcové praliné, lahodný orieškový krém, mliečna čokoláda s pečenými kúskami lieskovcov
Prešovský kraj
Doma u nás
- Zeler, kel, bravčové líčko
- Kačacie prsia, hokkaido, gaštan, miso
- Jahňa, hľuzovka, kroketa, kaleráb
- Kváskový croissant, rakytník, foie gras
Hotel Hviezdoslav ****
- Mousse z kačacej foie gras, tekvicový džem s tonka fazuľou, domáci brioche
- Chrumkavý bravčový bok, ragú z hlivy ustricovej s hľuzovkovým maslom, domáce zemiakové šúľance
- Čokoláda, hrušky, lieskovce
HOTEL LOMNICA ***** Reštaurácia Sissi
- Kelový holúbok, pohánka, kapusta, omáčka z jabĺk a misa
- Krk z diviaka, parená knedľa, omáčka z fermentovanej kapusty, paprikový krém
- Tatranská šiška, sušené ovocie, mrkva, orechy, čokoládový mousse, verbena gél
- Hovädzí boršč, piroh plnený kôprovým creme fresh, kapusta, repa
KUSZMANNOV BAZÁR
- Domáci langoš, cesnakový syr, slanina, čierne korenie
- Sviečková na smotane, hovädzie lúpané plece, žemľová knedľa, brusnice
- Pivný krémeš, mandle, marhule, lístkové cesto
HOTEL PANORAMA **** ŠTRBSKÉ PLESO
- Pečená repa, modrý syr, grilovaná hruška, karamelové vlašské orechy, listový šalátik, chlebová krostinka
- Grilovaný srnčí chrbát, tekvicové mousse, farebné baby mrkvičky, redukcia s červeného vína s jalovcom, tekvicové šúľance
- Tekvicový cheesecake s bielou čokoládou, macerovaná tekvica, orechový krokant
Košický kraj
Camelot – pilsner pub& medieval restaurant
- Vyprážané čokoládové pirohy s vanilkovým krémom
- Ručne krájaný údený teľací tatarák s limetkovou majonézou a opečenou brioškou
- Bravčové líčka, chrenová omáčka, knedľa
NOSTALGIE
- Rybacia krémová polievka (kapor, sumček), zjemnená vínom, dochutená tymiánom, dozdobená marinovanou rybou
- Chrbát z daniela v cestíčku, červená repa plnená hubovým ragú, kalerábovo-jablkové pyré, datľová omáčka
- Domáca zmrzlina z hokkaido tekvice na sušienke z tekvicovo-sezamovo-ľanových semiačok
OHNISKO FIRE DINING & BREW BAR
- Kváskový chlieb s fermentovaným maslom, hľuzovkovou soľou a pohárom tokajských bubliniek
- Nakladané jahody, szechuan & penja korenie, hroznový oxymel, balsamico „kaviár“
- Lievance:
– podávané s údeným úhorom, kyslou smotanou, chrenom, maslovou repou a pažítkou
– servírované s marinovaným lososom, crème fraîche, pomarančovo medovou horčicou a kôprom
– doplnené ikrami zo pstruha, prepeličím vajíčkom, uhorkou a kajmakom
– s údenými husacími prsiami, melónom, fetou a pistáciami
- Grilovaný chrbát z muflóna s pomarančovou omáčkou a čiernym koreňom s estragónom, grilovaný ružičkový kel so slaninou, gaštanmi a zrejúcim syrom
Pivovar HOSTINEC
- Kurací paprikáš, špecle, cheddar
- Bravčové líčka, špenát, bryndza, zemiaky
- Jablková štrúdľa, vanilkový krém, pivná zmrzlina
Reštaurácia Slávia
- Roláda zo pstruha, créme fraîche s kôprom, tekvica
- Kačacia terina s foie gras, jablkové chutney, estragón, domáca maslová brioche
- Grilovaný filet z mäsiarstva Tony, kel, lardo, egreše, topinamburové pyré
- Jablko v župane, mandle, domáca kardamónová zmrzlina
Reštaurácia a penzión Villa Regia
- Krupica s variáciou čokolády, kakaovou hlinou, drvenými čučoriedkami a škoricovým cukrom
- Šľahaná kačacia paštéta na domácej maslovej brioške s glazovanými slivkami, nakladaným čili a jablkovým pyré
- Steak z jelenieho chrbta so zemiakovou espumou, hubovým krémom a cviklovými čipsami
SOTTO RISTORANTE ITALIANO
- Crema di patate con constadina di angnello – krémová zemiaková polievka, jahňacia kotleta, zemiakové čipsy, foccacia
- Bigoli in cassopipa – cestoviny, mušle slávky, mušle Sv. jakuba, mušle vongole veraci, foccacia
- Formaggi – syrový tanier
zdieľať tento článok na: