zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Od 14. júna do 18. júla sa v rámci Zimného festivalu jedla – Letná edícia ochutnávalo Slovensko. Tohtoročnou snahou festivalu bolo, prihliadnuc na momentálnu situáciu, najmä pomôcť REŠTARTU zážitkovej gastronómie, ktorú ponúkajú tie najlepšie reštaurácie Slovenska vybrané a hodnotené bedekrom Gurmán na Slovensku.

Situácia v gastre a cestovnom ruchu by sa po ukončení obmedzení COVID dala prirovnať k svetovej kríze 30. rokov 20. storočia. Obrovské množstvo prevádzok skrachovalo, a aj tie, ktoré to prežili vďaka entuziazmu a zapáleniu pre svoju profesiu, majú teraz obrovský problém s nedostatkom personálu.

Aj náš hviezdny športovec Rory Sabbatini si vychutnal festivalové menu ZFJ v reštaurácii UFO. Foto: ZFJ/Facebook

Aj napriek tomu sa rozhodlo 17 reštaurácií zúčastniť a ponúknuť gurmánskym hosťom svoju zážitkovú gastronómiu. Pre porovnanie je to o 50 % menej reštaurácií ako pred COVIDom. Hostia a verní fanúšikovia festivalu a zážitkovej gastronómie to ocenili a chválili si ponuku rôznych menu festivalových reštaurácií. Aj na ľudí však doľahla táto hrozná doba a festivalu sa zúčastnilo 3 240 hostí, čo je iba 40 % z posledného Zimného festivalu jedla z roku 2020.

„Veľká vďaka patrí všetkým reštauráciám, ako aj hosťom festivalu, že si udržali zdravý rozum a najmä chuť na kvalitnú gastronómiu, a navzájom sa takto podporili. Úžasné bolo aj to, že nás v tom nenechali ani dodávatelia produktov pre gastro, a spoločnosť KON-RAD, spol. s r. o., ako hlavný partner ZFJ, partnersky podporila festival cez svoje brandy S. Pellegrino a Champagne Laurent Perrier. Vďaka patrí aj mediálnym partnerom, ktorí nám ponúkli v rámci pomoci aj mediálny priestor navyše,“ hovorí riaditeľ festivalu Radoslav Nackin.

Aj takéto dobroty sa objavili na ZFJ.
Foto: ZFJ/Facebook

Podľa ohlasov a recenzií hostí festivalu sa najobľúbenejšími jedlami ZFJ 2021 stali:

Chute regiónov:

UFO – Bratislava

– Divoká srnka, feniklová sušienka zo sladu, jablkovo-hrozienkový gél, dehydrované srnčie srdce

Albrecht – Bratislava

–  Grilovaný chrbát z králika, karotkové pyré, hráškové krupoto, pečený kaleráb, topinamburové velouté, ligurčeková pena

Afrodita – Čereňany

–   Terina z údeného pstruha z domáceho chovu s riečnymi rakmi, marinované v koňaku a podávané na bylinkách z lesných lúk            

Ikonické jedlo:

Slávia – Košice

–  Terina z foie gras a údeného kolena, marhuľová horčica, nakladaná červená cibuľa, domáca maslová brioche

Carnevalle – Bratislava

–  Chuck roll USDA, zemiakové cannelloni, čierne korenie

Jedlo z reštaurácie Carnevalle

Mlyn 108 – Modra

–  Tatarák z hovädzej sviečkovice s citrónovým olejom, krémovým teľacím špikom údeným na dubovom dreve a čiernym kaviárom

Kuchárova voľba:

OhniskO fire & dinning – Košice

–  Grilovaný filet z úhora riečneho, grilovaný ananás a šalát z grilovaného kelu so sezamovým dresingom a údenou slaninou

Jedlo z reštaurácie OhniskO fire & dinning
Foto: ZFJ/Facebook

KAZUMI – Bratislava

–  Aburi nigiri – hovädzia sviečková s foie gras, gari, wasabi, wakame šalátom, tuna tataki s hubami a tamago omeletou

Moment bistro – Batizovce

– Údený hovädzí jazyk, pečené pirohy s kapustou zo Šváboviec, ľadový šalát, pažítka                                                                                          

Nováčikom festivalu sa stala reštaurácia KAZUMI Bratislava, ktorá  svojím menu zaujala skoro 300 hostí.

Festivalovým dezertom sú podľa voľby hostí tento rok dva. Jeden domácky a druhý, naopak, veľmi sofistikovaný.

Hostinec – Košice

Tvarohové šišky zo sladovej múky s malinovou zmrzlinou a mätovou šľahačkou

Mlyn 108 – Modra

Trilógia domácich praliniek

V reštaurácii Mlyn 108 by jedli aj oči.
Foto: ZFJ/Facebook

Hlavný mediálny partner RTVS a partneri: Rádio Vlna, Hotelier, Gastro, InBA, InBar & Restaurant, Menučka a Hotelovo.

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

sledujte nás na:

FacebooklinkedininstagramFacebooklinkedininstagram