Dvanásty ročník Zimného festivalu jedla prebiehal od 11. januára do 23. februára 2025. Hostia mali príležitosť ochutnať špeciálne menu v najzaujímavejších reštauráciách na Slovensku, ktoré boli vybrané renomovaným bedekerom Gurmán na Slovensku.
- Najviac zúčastnených reštaurácií: 53
- Nárast rezervácií: +22 %
- Nárast tržieb: +29,7 %
- Rekordná návštevnosť: 8 935 hostí
Pre gurmánov vybrali 53 atraktívnych a významných reštaurácií, ktoré ponúkajú gurmánskym hosťom svoju zážitkovú gastronómiu. Nešlo o rekord za každú cenu, ale skôr o snahu všetkých zainteresovaných ukázať sa v tom najlepšom svetle.
Dokázať, že na celom Slovensku sa vie robiť veľmi kvalitná gastronómia. Hostia a verní fanúšikovia festivalu a zážitkovej gastronómie to ocenili a chválili si ponuku bohatých menu festivalových reštaurácií.

Nárast rezervácií bol o 22 % vyšší oproti doteraz najúspešnejšiemu roku 2024. Zúčastnilo sa ho až 8 935 hostí a cez rezervačný systém bolo urobených 4 684 rezervácií.
„Veľká vďaka patrí všetkým reštauráciám, ako aj hosťom festivalu, že si spoločne dokázali užiť tieto skvelé momenty a veľa gurmánskych zážitkov,“ hovorí Radoslav Nackin z Gurmána na Slovensku.
Podpora
Úžasní partneri, ktorým záleží na pozdvihnutí slovenskej gastronómie, Zimnému festivalu aj tento rok výrazne pomohli a patrí im veľká vďaka za ich podporu:
- Slovakia Travel – hlavný partner, vďaka ktorému sme mohli ozaj „Ochutnať celé Slovensko“
- KON-RAD s. r. o. – hlavný partner, festival podporil cez svoje značky San Pellegrino a Champagne Laurent-Perrier
- BAVARIA TT – hlavný partner mobility
- Prémiový pivovar ERB – gastro partner
- LUNTER – gastro partner
„Rovnako ďakujeme aj našim mediálnym partnerom za ich podporu a poskytnutie mediálneho priestoru navyše,“ pokračoval riaditeľ festivalu Radoslav Nackin. Hlavnými mediálnymi partnermi boli Fun Rádio a Startitup. Ďalšími partnermi boli Hotelier, Gastro, InBA, InBar & Restaurant, Menučka, Pravda a Hotelovo.

Nováčikovia festivalu aj hotelové reštaurácie zabodovali
Nováčikovia tohto ročníka si viedli veľmi dobre a oslovili gurmánov svojimi kreatívnymi menu. Medzi nimi sú:
- Reštaurácia KLÁRA, GOYA vitality, Hotel Voderady, MOOZI creative asian cuisine Michala Konráda, Bistro Ferdinand, Plzenská Hodovňa Malacky, Penzión Rosel Nové Zámky, Terra Jasová, SLOWENSKA Starý Smokovec a Villa Sandy z Košíc.
Okrem klasických reštaurácií zaujali aj hotelové reštaurácie ako sú:
- Reštaurácia Sissi – Hotel Lomnica ***** v Tatranskej Lomnici, Reštaurácia CLOUD – Hotel DoubleTree by Hilton Bratislava, Boutique Hotel Pri Mlyne Lozorno, Grand hotel Permon**** Podbanské, Hotel Siglisberg Štiavnické Bane **** , Hotel Elizabeth**** v Trenčíne a Francúzska reštaurácia – Hotel Devín **** v Bratislave.
Jolly Jocker
Novinka z minulého roka sa osvedčila a prestížna 2-michelinská reštaurácia Platán šéfkuchára Ištvána Péštiho z Maďarska sa zapojila so svojím BISZTRÓ PLATÁN.
Najobľúbenejšie festivalové menu podľa hostí ZFJ ponúkli tieto reštaurácie:
Východné Slovensko:
- OhniskO fire dining & brew bar, Košice
- Reštaurácia Sissi – Hotel Lomnica, Vysoké Tatry
- SEVEN Restaurant Café, VILLA SANDY, Košice
Stredné Slovensko:
- Afrodita, Kaštieľ Čereňany
- Lovecký zámoček Antonstál, Nemšová
- Semillon – Vinárstvo Predium, Vráble
Západné Slovensko:
- UFO watch.taste.groove
- Mlyn 108, Modra
- Reštaurácia Klára – GOYA Vitality Hotel, Kaštieľ Voderady

Najvyšší počet realizovaných degustácií premiérovo dosiahla reštaurácia Lovecký zámoček Antonstál so šéfkuchárom Michalom Škorcom.
Reštaurácia, ktorá najviac prekvapila na ZFJ 2025: Reštaurácia Klára, GOAY Vitality Hotel, Kaštieľ Voderady pod vedením výborného kuchára Petra Bracha.
Menu, ktoré najviac upútali nezvyčajnou chuťovou variáciou a výborným vyladením boli tento rok dve – UFO watch.taste.groove a SEMILLON Vráble.
Z kuchárov na Zimnom festivale jedla 2025 najviac prekvapili Peter Bracho z GOYA Vitality rezortu vo Voderadoch, Andrej Turček z reštaurácie Bubbles – Ponton Bratislava a Matej Vilem z reštaurácie Pri Mlyne Lozorno.

Podľa ohlasov a recenzií hostí festivalu sa najobľúbenejšími jedlami ZFJ 2025 stali:
Chute regiónov:
- Zubáč zo Stupavy, petržlen, náš kefír, jablko, chren, kôpor- GOYA Vitality Hotel Voderady
- Domáce ravioli, omáčka z rakov, pohánka, parmezán – Hotel Elizabeth, Trenčín
- Boršč 2025 – grilované kačacie prsia, fermentovaná šťava z červenej repy, chips z kyslej smotany a hubová gyoza s cesnakom a kôprom – OhniskO fire dining & brew bar, Košice
Ikonické jedlo:
- Kačka – gyoza – Semillon, Vráble
- Sumec, zeler, kaleráb, šošovica – BUBBLES Ponton, Bratislava
- Kačacie stehná, kapustové cestoviny, dula – Platán Bistro, Tata
Kuchárova voľba:
- Slanina, daikon reďkovka marinovaná v kombu a kaviár z marakuje – Mlyn 108
- Tartar trilógia 2025 bažant, tvarôžky, jeseter- Lovecký Zámoček Antonstál
- Kačica, mrkva – VILLA SANDY, Košice
- Mini wagyu burger, tekvicová žemľa, domáci kečup – CARNEVALLE Bratislava
Dezert festivalu:
- Biela čokoláda, tekvica, rakytník, červený pomaranč – UFO Bratislava
- Krémová čokoláda, verjus, višňa, lieskovce, baileys – Reštaurácia Sissi, Hotel Lomnica
ZFJ pre vás zorganizoval bedeker Gurmán na Slovensku – lifestylový magazín pre gurmánov a bedeker najlepších reštaurácií Slovenska. Tešíme sa na ďalší ročník!
sledujte nás na sociálnych sieťach:zdieľať tento článok na: