Známy reštauračný bedeker Gurmán na Slovensku organizuje už 11. ročník festivalu pre gurmánov z celého Slovenska. O tom, že ide o asi najobľúbenejšiu akciu pre gurmánov, svedčí nielen jeho 10 predchádzajúcich ročníkov, ale najmä počet reštaurácií, ktoré sa tento rok zapojili. Gurmán na Slovensku pre vás vybral rekordných 44 zaujímavých reštaurácií a predstaví vám aj zopár nových mladých šéfkuchárov.
Pripravte sa na hojné a rôznorodé menu z celého Slovenska, ktoré vás iste potešia. Opäť vás na svoje pochúťky pozývajú hviezdy slovenskej gastronómie ako UFO, Mlyn 108, Chateau Čereňany, Doma u nás, Kaviareň Slávia, IASAI, Au Café, BISTRONOMY či Albrecht. Rovnako aj osvedčené gurmánske adresy: Villa Regia, Cozy Coza, Carnevalle, Nostalgie, Villa Rosa, Ohnisko, Hostinec Košice, Chateau Gbeľany, Hotel Hviezdoslav či Zylinder.
Prezentovať sa budú noví talentovaní kuchári z reštaurácií ako je Apolka z Bratislavy s prešporskou kuchyňou, Palatín vo Svätom Jure s rakúsko-uhorskou kuchyňou, Origin z Lučenca s modernou regionálnou kuchyňou a Bistro Bakoš z Košíc. Okrem klasických reštaurácií vám odporúčame vyskúšať aj prestížne hotelové reštaurácie, ako je Sissi v Hotelu Lomnica ***** v Tatranskej Lomnici či Hotel Panoráma**** na Štrbskom Plese, Grand Restaurant Residence Hotel & Club ***** na Donovaloch a Hotel Elizabeth**** v Trenčíne.
Novinka z minulého roka sa osvedčila a zapojí sa aj tento rok. Jolly Jocker v podobe prestížnej reštaurácie z Rakúska: TRIAD oceňovaného šéfkuchára Uwe Machreicha.
Ďalšou NOVINKOU a vskutku bombastickou je zapojenie 2. michelinskej reštaurácie Platán pod vedením šéfkuchára Ištvána Peštiho z Maďarska. Pridajte sa k tisícom gurmánov a vychutnajte si túto najobľúbenejšiu gastronomickú akciu.
Kto organizuje ZFJ?
Býva dobrou tradíciou, že gastronomický rok na Slovensku sa začína Zimným festivalom jedla. Reštaurácie po celom Slovensku varili, piekli, aby pre svojich hostí pripravili to najlepšie, čo ich jedálniček ponúka. Organizátorom tohto podujatia je Radoslav Nackin, ktorý zastrešuje mnohé spoločensko – gastronomické akcie na Slovensku, je autorom bedekra Gurmán na Slovensku, vydavateľom gastronomického časopisu Gurmán na Slovensku, Thuries Academy či Školy varenia pre gurmánov vo Sv. Jure.
Ako vlastne funguje Zimný festival jedla ?
Festival funguje na princípe rezervácií vo vybraných reštauráciách. Hosť si vyberie zo zoznamu reštaurácií, ktoré do festivalu vybral bedeker Gurmán na Slovensku, pozrie si ich festivalové menu pozostávajúce z 3-4 jedál, vína a minerálnej vody. Porovná jednotlivé menu, a to, ktoré ho najviac osloví, tam si rezervuje degustáciu. 3 chodové menu je vo všetkých reštauráciách v cene 32 € alebo 35 €. Iba Zlatou vidličkou ocenené reštaurácie ponúkajú 4 chodové menu v cene 55 €. Počty miest v každej reštaurácii sú limitované, nie každá ponúka možnosť rezervácie na každý deň, preto si treba rezerváciu uskutočniť čo najskôr. Verte nám, oplatí sa vám to. Menu sú výnimočné a každá reštaurácia sa chce pochváliť svojím lákavým výberom.
Kto je partnerom ZFJ?
Hl. partermi ZFJ sú:
- Slovakia Travel
- FUN rádio
- spoločnosť KON – RAD sro – dodávateľ S.Pellegrino a Acqua Panna– svetoznámych vôd, ktoré ponúkajú festivalové reštaurácie ako súčasť svojho menu.
- Startitup
Aj vo svete je tento model festivalu veľmi obľúbený a návštevnosť reštaurácií počas neho stúpa aj o 30 %. V zahraničí ide skôr o mestské festivaly a čísla hostí sú omnoho vyššie ako na celom Slovensku. Napríklad taký Londýn má 30 000 rezervácií a Miami 45 000, ale tu príde za 14 dní až 100 000 návštevníkov a je to spojené aj s festivalom na pláži. Na Slovensku sa zapája každoročne 5 -7 000 hostí. Čo je za 10 rokov trvania ZFJ pekných cca 50 000 rezervácií. Reštauráciám počas festivalu stúpnu tržby cca o 15 – 20 %.
Kompletný zoznam reštaurácií a festivalových menučiek – zimnyfestivaljedla.sk
sledujte nás na sociálnych sieťach:zdieľať tento článok na: