Zimný festival jedla 2018 odštartoval otváracou večerou vo Fou Zoo

5571
Zimný festival jedla 2018 - Fou Zoo - Iberico

Už šiesty rok budú slovenskí gurmáni degustovať ponuku špičkových reštaurácií po celom Slovensku. Unikátny Zimný Festival Jedla patrí medzi top gastronomické podujatia na Slovensku. Opäť sa koná priamo v zúčastnených reštauráciách, kde je možné si rezervovať konkrétne menu na konkrétny čas, za zvýhodnenú festivalovú cenu. V pondelok 15.1. bol festival oficiálne zahájený otváracou večerou pre partnerov v jednej zo zúčastnených reštaurácií – Fou Zoo v bratislavskej Petržalke. 

Majstri kuchári ako aj ostatný personál Fou Zoo opäť nesklamali a potvrdili svoj štatút najlepšej reštaurácie na Slovensku, ktorý získali niekoľko krát v rámci ocenení bedekra Gurmán na Slovensku. Asi netreba pripomínať že aj bedeker, rovnako ako Zimný festival jedla a ďalšie podujatia vyššej gastronómie ako Gastronomy Slovakia alebo Gurmán Fest Bratislava a Košice je počinom nadšenca pre kuchárske a reštauračné umenie – Rada Nackina a jeho tímu.

Fou Zoo otvoril Zimný festival jedla s noblesou a svojou tradičnou netradičnosťou

Na otváracej večeri sme sa dozvedeli základné info o festivale, predstavil sa nám degustáciou Champagne Pommery hlavný partner Wine Lovers Club a najmä samotné Fou Zoo, ktoré naservírovalo kompletné menu svojej tohtoročnej festivalovej ponuky. Chutilo, ako vždy na tomto exkluzívnom mieste, famózne. Šéfkuchár Miško Konrád mal síce dovolenku, ale jeho zástupca aj celý tím ďalších kuchárov ho plnohodnotne zastúpili a predviedli dokonalú symbiózu nezvyčajných chutí, povestnú pre túto reštauráciu. Ako aj Rado Nackin uviedol, zatiaľ má práve táto reštaurácia v rámci festivalu najviac rezervácií, takže pokiaľ ju zvažujete aj vy, rozhodujte sa rýchlo, počet miest je obmedzený.

Aj ostatné reštaurácie, patriace medzi slovenskú špičku, ktoré sa tento rok do projektu zapojili ponúkajú úžasné lahôdky, na ktoré dostanete chuť už len pri čítaní festivalových menu či prezeraní krásnych fotografií kulinárskych umeleckých diel. A na čo konkrétne sa môžete tešiť? To vám prezradíme v našom prehľade festivalových menu jednotlivých gurmánskych reštaurácií.

V Bratislave bude výber najpestrejší, vyberiete si na čo máte chuť

Opäť je najväčší počet reštaurácií práve z Bratislavského kraja, okrem Bratislavy sú na zozname aj tri reštaurácie z Modry. Poďme si ich predstaviť festivalovú ponuku reštaurácií práve z tohto najsilnejšieho regiónu.

Mlyn 108, Modra

1. Chute regiónov
Chrbát z mliečneho prasiatka s jabĺčkovou omáčkou, pečeným cesnakom, na masle glazovaným jablkom s tymianom, hadomorom a zemiakovým mousseline
2. Naše ikonické jedlo
Pstruh marinovaný v čerstvej jablkovej šťave s bylinkovou majonézou, jablkovou vinaigrette, zelerovým olejom, perličkovou cibuľou a prepeličím vajíčkom
3. Kuchárova voľba
Domáci hruškový krémeš s opekanými mandľami a hruškovým čipsom

Restaurant Landsfeld, Hotel Majolika****, Modra

1. Chute regiónov
Farmárske kačacie prsia s hruškovým chutney a grilovanými zemiakovými šúľancami
2. Naše ikonické jedlo
Údený losos atlantický s melónovým tartarom a Wasabi krémom
3. Kuchárova voľba
Zubáč na grile s batátovo – limetkovým pyré na marinovanej mrkve

AuCafe, Bratislava

1. Chute regiónov
Špagety so šafranovým creme fraiche, zaúdená mušla svätého jakuba čerešňovým drevom, pyré z wakame rias
2. Naše ikonické jedlo
Pečené slivky, škoricová špongia, karamelové mascarpone
3. Kuchárova voľba
Sous-vide hovädzie rebro, pyré z Beluga šošovice, prach z červenej repy, lyofilizovaný bravčový špek

Carnevalle meat restaurant and bar, Bratislava

1. Chute regiónov
Cheesecake z lokálnych slovenských syrov/tvaroh, kozí syr/ pečený s bielou čokoládou, poleva z medu a smotany, podávaný na grilážovom orechovom prachu s karamelovou butterscotch omáčkou
2. Naše ikonické jedlo
Flank steak pripravovaný v Josper grile, pyré z konfitovaného cesnaku, karfiol, cvikla, omáčka z prepáleného masla
3. Kuchárova voľba
Dry aged chrbát z mangalice, beluga šošovica, jablkovo-feniklový šalát, zelerové pyré

CUBES, Hotel Aston, Bratislava

1. Chute regiónov
Vyprážaný kapor bez kostí s vlašskými orechmi s redukciou z jablčného octu a melasy, šalát zo zeleného jablka, zeleru a kyslej smotany cesnakový chlieb
2. Naše ikonické jedlo
Pečený hovädzí chvost s cibuľovou krústou, Krémové zemiaky s kôprom a olejom z bielej hľuzovky
3. Kuchárova voľba
Sous-vide Kohút s omáčkou z Madeiry, Malé halušky s gaštanmi a tvarohom, Pečená kvaka
1. Chute regiónov
Miso polievka / miso, tofu, morské riasy
2. Naše ikonické jedlo
It´s all about chocolate / čokoláda, čokoláda, čokoláda
3. Kuchárova voľba
Ibérico / čierny koreň, repa, čili
4. Štvrtý chod
Lososový tatarák rolka / kreveta, avokádo, pažítka
Zimný festival jedla 2018 - Fou Zoo Iberico
Ibérico / čierny koreň, repa, čili

Green Buddha, Bratislava

1. Chute regiónov
PHAD THAI GAI – Pýcha Thajska, prudko opečené ryžové rezance s domácou tamarind omáčkou, tofu a hubami
2. Naše ikonické jedlo
TOM YAM GAI – Klasická thajská ostro-kyslá polievka s kuracím mäsom a hubami
3. Kuchárova voľba
GLUAY BUAT CHI – Pošírovaný banán v sladko-slanej kokosovej omáčke, podávaný s perlovým ságo a vanilkovou zmrzlinou

Indonézska reštaurácia Makan , Bratislava

1. Chute regiónov
Hovädzie rebrá s indonézskymi koreniami a šalátom acar
2. Naše ikonické jedlo
Lontong sayur ryžový koláčik podávaný so zeleninou v náleve z kokosového mlieka a prepeličími vajciami
3. Kuchárova voľba
Hovädzí burger podávaný s volským okom a pečenými zemiakmi

Knajpa na Dunaji

1. Chute regiónov
Vyprážané kuracie pečienky so zemiakovým pyré
2. Naše ikonické jedlo
Silný rybací vývar so zeleninou a kúskami ryby
3. Kuchárova voľba
Grilovaný zubáč s duseným špenátom a mrkvovým pyré

Leberfinger, Bratislava

1. Chute regiónov
Kačacia pečeňová paštéta s hruškami z nášho sadu, repový chlieb
2. Naše ikonické jedlo
Jelení chrbát sous vide, gaštanová omáčka s koňakom, dubáková štrúdľa
3. Kuchárova voľba
Pečené buchty so slivkovým lekvárom a tvarohovým craime freshom

Savoy Restaurant, Hotel Carlton****, Bratislava

1. Chute regiónov
Jeleň , Gaštan ,Tekvica
2. Naše ikonické jedlo
Pstruh , Repa ,Chren
3. Kuchárova voľba
Huby ,Slanina , Syr

Portofino wine & pasta bar, Bratislava

1. Chute regiónov
Špenátové špagety s citrónovou kôrou, filet z morského vlka so šafránovým balzamikom
2. Naše ikonické jedlo
Škoricové créme brulée, malinová macronka
3. Kuchárova voľba
Flank steak v petržlenovej kruste, pyré z batát, sušené cherry paradajky

Wabi Sabi, Bratislava

1. Chute regiónov
Kinome Miso Shiru
2. Naše ikonické jedlo
Mizuna listový šalát s miso dressingom, tempura s daikon ponzu a cibuľkou, aburi nigiri
3. Kuchárova voľba
Teriyaki jelení chrbát s edamame, ryža

Zimný festival jedla 2018 - Wabi sabi restaurant

Zylinder cafe & restaurant, Bratislava

1. Chute regiónov
Opekané pirohy – domáce ručne lepené pirohy plnené zemiakmi, opečené na masti, hríbové velouté s hľuzovkovým parfumom
2. Naše ikonické jedlo
Stroganoff – kúsky hovädzej sviečkovice, baby uhorky, huby, smotanová omáčka, špaldová tarhoňa
3. Kuchárova voľba
Foie gras – terina z bielej kačacej pečene, tekvicové pyré s badiánom, karamelizované orechy

V Trnavskom kraji sa tento rok zapája 6 gurmánskych reštaurácií.

Le Griffon cafe & restaurant, Piešťany

1. Chute regiónov
Morčacia roláda Sous-vide plnená gaštanovou plnkou, pečená medová zelenina, brusnicová omáčka
2. Naše ikonické jedlo
Bouillabaisse(tradičná provensálská rybia polievka) ,domáci chlieb
3. Kuchárova voľba
Tradičný perník s krémovým karamelom a vanilkovou zmrzlinou

STEAKPARK by Hotel Park Avenue, Piešťany

1. Chute regiónov
Kuracie consommé s julienne zeleninou a raviolou plnenou vareným kuracím mäsom
2. Naše ikonické jedlo
Steak z pravej argentínskej sviečkovice so syrom Roquefort a vlašskými orechmi, omáčka z ríbezľového vína Pereg, zemiakový koláčik s bylinkami
3. Kuchárova voľba
Konfitované kačacie prsia s domácou marmeládou z flambovaných jabĺk a sušených brusníc, opekané zemiakové šúľance

THE OAK TREE RESTAURANT, Holiday Inn Trnava

1. Chute regiónov
Bravčové líčka na zelenine so zelerovým pyré, zeleninou a omáčkou z malokarpatského vína
2. Naše ikonické jedlo
Jemne zaúdené kuracie prsia supreme s domácimi cestovinami s hráškom, cesnakom a parmezánom
3. Kuchárova voľba
Kačacie prsia marinované s perníkovým korením podávané s tekvicou a kuriatkami

Villa Rosa, Dunajská Streda

1. Chute regiónov
Vývar z bažanta
2. Naše ikonické jedlo
Líčka z mangalice na chrumkavo
3. Kuchárova voľba
Čokoládová torta s ovocným sorbetom
4. Štvrtý chod
Chrbát z jeleňa so zeleninovým gratanom

Taky’s, Hotel Galanta

1. Chute regiónov
Pečený teľací chrbát SOUS-VIDE v bylinkovej kruste s tagliatelle cestovinami a kuriatkovým ragú
2. Naše ikonické jedlo
Tatársky biftek z lososa
3. Kuchárova voľba
Domáce slivkové gule s makom

Zuckmann Villa, Piešťany

1. Chute regiónov
Trhané údene – maslová fazuľa – farebná ryža
2. Naše ikonické jedlo
Stehno králika – slanina – sedánové pyré – jedlý gaštan
3. Kuchárova voľba
Čokoládovo karamelový krém s pomarančovou penou

Po dve reštaurácie majú zastúpené tento rok Trenčiansky, Nitriansky aj Banskobystrický kraj.

Afrodita, Chateau Čereňany

1. Chute regiónov
Tatarák z údeného pstruha, s kaviárom, sušenou domácou roštenkou podľa starej tradície a chrumkavým chlebíkom
2. Naše ikonické jedlo
Krémová hríbiková polievka s mliečnym kapučínom a petržlenovým extraktom
3. Kuchárova voľba
Daniel na brusniciach, jemne zaúdený s plnenými zemiakmi
4. Štvrtý chod
Sladké pokušenie lesnej víly
So šéfkuchárom a majiteľom Afrodity sme sa dávnejšie porozprávali na Gurmán Feste v Bratislave. Pozrite si náš videorozhovor s Mariánom Filom.

Diva Restaurant pri Synagóge, Trenčín

1. Chute regiónov
Paštéta z teľacieho jazyka plnená foie gras obalená v chrenovom prachu , šalát z grilovaných paprík , domáci chlebík
2. Naše ikonické jedlo
Zemiaková polievka ochutená kyslou uhorkou s klobásovou zmrzlinou , slaninovým chipsom a prepeličím vajíčkom
3. Kuchárova voľba
Jelení rostbeaf na bryndzovom krupote so sušenou slivkou pečená tekvica v ríbezľovom víne a rozmarínová omáčka
S majiteľom a šéfkuchárom reštaurácie Diva pri Synagóge sme sa dávnejšie rozprávali na Gurmán Feste v Bratislave ešte o jeho prvej reštaurácií v Bánovciach. Pozrite si videorozhovor s Michalom Škorcom.

Kaštieľ Mojmírovce, Hudobný salónik poľovníckej reštaurácie, Mojmírovce

1. Chute regiónov
Holub s cviklou a violet zemiakmi
2. Naše ikonické jedlo
Ravioli s údeným úhorom a Foie Gras
3. Kuchárova voľba
Pečený malinový gratin

Reštaurácia ROUGE, Hotel MIKADO, Nitra

1. Chute regiónov
SYROVÝ NÁKYP, JABLKO A HROZNO (PREDJEDLO)
2. Naše ikonické jedlo
GAŠTANOVÁ KNEDLIČKA, HRUŠKA, PERNÍKOVÁ POSÝPKA, SIRUP ZO SMREKOVÉHO IHLIČIA (DEZERT)
3. Kuchárova voľba
KONFITOVANÝ KAČACÍ KRK, OMÁČKA „BORŠČ“, ZEMIAKOVÁ PENA, CHREN A KYSLÁ SMOTANA (HLAVNÉ JEDLO)

Grand restaurant Residence Hotel & Club****, Donovaly

1. Chute regiónov
BRAVČOVÝ BÔČIK, CIBUĽA, ZEMIAK, SYROVÉ KNEDLIČKY, ŠAMPIŇÓN, MRKVA, CUKETA , OMÁČKA Z ČERVENÉHO VÍNA
2. Naše ikonické jedlo
Bažantie prsia v hľuzovkách, údený žĺtok, cvikla
3. Kuchárova voľba
Jablkový koláč so žĺtkovým krémom a mascarpone , karamel

Reštaurácia ROSALIA, Zámocký hotel Galicia Nueva****, Halič

1. Chute regiónov
Jemne glazovaný kozí syr na cviklovom konfite, rukola a redukované balzamico
2. Naše ikonické jedlo
Teľací chrbát sous vide na smržovej omáčke, domáce gnochi a grilovaná baby zelenina
3. Kuchárova voľba
Čokoládová láva na tanieri

Žilinský kraj je na Zimnom Festivale jedla zastúpený štyrmi reštauráciami.

Hotel Villa Nečas, Reštaurácia Via Magna , Žilina

1. Chute regiónov
Pomaly pošírované bravčové karé servírované s bryndzovým mousse a cmarovým chlebom
2. Naše ikonické jedlo
Filet S.Petra na vanilke, podávaný na mangovom bulgure
3. Kuchárova voľba
Konfitované hovädzie líčka v čiernom pive, podávané na kvakovom pyré, zemiakovo – krúpová baba, omáčka zo suchohríbov a šalotkový kaviár

PALATíN Restaurant & WineBar, Bytča

1. Chute regiónov
Krémová polievka zo sušených hríbov zjemnená hľuzovkovým olejom
2. Naše ikonické jedlo
Pomaly pečený chrbát z jeleňa na omáčke z borievok s hubami, pečenou hruškou a domácimi šúľancami
3. Kuchárova voľba
Domáce ravioly plnené čokoládou, podávané so zmrzlinou z pečených jabĺk a krémom z bailleys

Reštaurácia Hotela Dubná Skala****, Žilina

1. Chute regiónov
Varený údený hovädzí jazyk s chrenovým velouté a cviklovými rezancami
2. Naše ikonické jedlo
Vykostené konfitované stehno z králika so špenátovým krupotom a glazovanou zeleninou
3. Kuchárova voľba
Perky plnené slivkovým lekvárom s domácim maslom a bielym makom

Reštaurácia HU:MAN , Žilina

1. Chute regiónov
Dubákový krém s kyslou smotanou a dubákovým olejom
2. Naše ikonické jedlo
Kuracie prsia supreme pečené na bylinkovom masle, kuskus, sušené slivky, tekvicové pyré
3. Kuchárova voľba
Bravčová panenka upravovaná metódou sous-vide, cviklové krupoto, espuma z chrenu

A nakoniec tu máme ešte 7 reštaurácií z Košického kraja, ktoré môžete ochutnať na akcii Zimný Festival Jedla 2018.

CAMELOT steak restaurant, Košice

1. Chute regiónov

Čokoládové kocky starej mamky s marhuľovým karamelom a maslovým prachom
2. Naše ikonické jedlo
Sous vide bravčová panenka s hokkaido knedlíčkami so sezamom a slaninovou omáčkou z mangalice
3. Kuchárova voľba
Terina z diviny s cereálnou žemľou dekorovaná lesnými plodmi a orechmi

Caffé Yasmin, Hotel Yasmín Košice

1. Chute regiónov
Terinka z kuracieho stehna, černicové želé a orieškovo – tymiánové maslo, domáca brioška
2. Naše ikonické jedlo
Srnčia roláda sous vide so slivkami v slaninke, brusnicovo – rebarborová štrúdľa
3. Kuchárova voľba
Čokoládový koláč z lieskovými jadrami, smotanovo – vanilkový krém, čučoriedkový sorbet

MONTANA Steakhouse, Hotel Yasmín, Košice

1. Chute regiónov
RUČNE NASEKANÝ HOVÄDZÍ TATARÁK na spôsob brasserie, opečená bageta na masle
2. Naše ikonické jedlo
MEDAILÓNKY Z NEW YORK STRIPU , krémová omáčka z lesných húb s brandy, krusta zo zeleného korenia, plnený pečený zemiak
3. Kuchárova voľba
VIŠŇOVÝ CHEESECAKE , ľahký a krémový s domácim višňovým kompótom a syrom Philadelphia

Nostalgie, Spišská Nová Ves

1. Chute regiónov
Dusené teľacie líčka na koreňovej zelenine a víne s farebnou mrkvou, pórovo-kápiovou plnkou a zelerovo-zemiakovoým pyré.
2. Naše ikonické jedlo
Pečený filet zo sumčeka afrického „Klárka“ z farmy Hubice v slaninke na čili – paradajkovej salse a s hráškovým pyré.
3. Kuchárova voľba
Flambované srnčie stehno souse – vide s fazuľkou v slaninovom kabáte, smotanovou omáčkou zo smržov a bulgurom.

Reštaurácia & penzión Baránok, Košice

1. Chute regiónov
Gaštanová polievka 2018- Gaštany, foie gras, slanina, Košický OPRE cider
2. Naše ikonické jedlo
Pečená kačka 2018- Prsia z husokačky, hoisin kombucha, kel, omeleta
3. Kuchárova voľba
Špik s chlebom 2018- Pečený špik, miso, salsa, kaviár, kváskový chlieb

Sotto Ristorante Italiano, Spišská Nová Ves

1. Chute regiónov
Krémová zemiaková polievka, jahňacia kotleta, zemiakové čipsy
2. Naše ikonické jedlo
Ravioli plnené lososom, omáčka z kreviet
3. Kuchárova voľba
Bažant, lesné ovocie, portské, kukurica.

Pivovar HOSTINEC, Košice

1. Chute regiónov
Kuracia huspenina s marinovanou cviklovou cibuľou a octovou penou
2. Naše ikonické jedlo
Konfitovaná jahňacina v sladovo-karamelovej glazúre s tekvicovým a hráškovým pyré doplnené fermentovaným cesnakom
3. Kuchárova voľba
Panna cotta – med – hruška/zázvor – ruža – curaçao

Zdroj informácií a fotografií: Zimný festival jedla

Zdroj úvodnej fotografie: Menučka.sk

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie