Zdravá alternatíva cestovín? Vyskúšajte zeleninové rezance na niekoľko spôsobov

4249

Cestoviny sú obľúbenou súčasťou väčšiny z nás. Či už si na ne dáme paradajkovú omáčku, mäso, vajce či rôzne druhy zeleniny, vždy sú výborné a plné chutí. Avšak sami asi dobre viete, že sú vyrobené najmä z múky, ktorá sa do diétnejších jedálničkov príliš nehodí. Čo tak vyskúšať ich zeleninovú alternatívu?

Zeleninové rezance sú chutné, zdravé a ľahko stráviteľné. A pritom na ne môžete uvariť omáčky od výmyslu sveta! Pripraviť si ich môžete z rôznych druhov zeleniny, najlepšie vám poslúži cuketa, mrkva, kaleráb či biela reďkovka. Ak ich chcete mať pekne tvarované a všetky rovnako veľké, stačí, ak si kúpite špeciálny struhák na zeleninu (spiralizér/špirálový krájač) a varenie môže začať.

Verte, že ak raz vyskúšate zeleninové rezance, budete si ich pripravovať počas celého leta a na klasické cestoviny ani nepomyslíte. Ich výhodou je rýchla príprava. Zeleninu stačí očistiť, narezať a máte hotovo. Potom je už len na vás, akú omáčku si k nim pripravíte.

Ak nemáte špeciálny krájač, poslúži vám aj klasická škrabka či strúhadlo. Stačí zapojiť fantáziu a kreativite sa medze nekladú! Či už si vyrobíte rezance z jedného druhu zeleniny alebo zmiešate viac druhov záleží na tom, čo preferujete na svojom tanieri. Tak poďme na to.

Hands of male cook using peeler when preparing carrot for the dish

Cuketové rezance

Cuketa sa na výrobu zeleninových rezancov hodí najviac. Má skvelý tvar aj štruktúru, rovnako aj chuť, ktorá výborne pasuje k omáčkam s rajčinovým aj smotanovým základom. Ak máte radi chrumkavú cuketu, rezance vyrobené z nej pred podávaním neoprážajte.

Akú omáčku k nim prirpaviť?

  • Omáčka Alfredo – na panvici rozpustite maslo, pridajte parmezán, šľahačkovú smotanu a nechajte prevariť. Ochuťte soľou, korením a petržlenovou vňaťou.
  • Pridajte k nim pesto zo sušených paradajok, na vrch posypte parmezán.
  • Na panvici osmahnite cesnak na olivovom oleji, pridajte cherry rajčiny, bazalkové pesto, orechy a do zmesi dajte cuketové rezance.

Rezance z červenej repy (cvikla)

Ak ste fanúšikom červenej repy, určite si z nej vyskúšajte pripraviť rezance, ktoré skombinujte s mrkvovými. Na vrch nadropte syr Feta, pridajte čerstvé bylinky, cícer z konzervy a obed máte hotový.

Rezance z maslovej tekvice

Vyberte si tekvicu, ktorá je skôr dlhšia a štíhlejšia. Odstráňte šupku, vyberte stred, ktorý ale nevyhadzujte. Na výrobu rezancov sa síce nehodí, ale pripravte si z neho napríklad tekvicovú polievku. Rezance z maslovej tekvice chutia najlepšie vtedy, ak ich pred servírovaním chvíľu opražíte na kvapke olivového oleja.

Akú omáčku k nim pripraviť?

  • Paradajková omáčka s mäsovými guličkami a čerstvým špenátom
  • Bazalkové pesto a parmezán
  • Aglio e Olio

Mrkvové rezance

Na výrobu mrkvových rezancov je najvhodnejšia tučná dlhá mrkva, ktorá vám zabezpečí krásny tvar. Výborne chutia opražené na olivovom oleji s cesnakom.

Akú omáčku k nim pripraviť?

Keďže je mrkva sladká, môžete trocha experimentovať. Vyskúšajte napríklad omáčku z kuracieho mäska a kokosového mlieka, pokojne pridajte kešu orechy. Alebo si pripravte studený rezancový šalát, do ktorého pridáte vlašské orechy, mango, čerstvý špenát a balzamikový ocot.

Kalerábové rezance

Tieto rezance sa výborne hodia do studených zeleninových šalátov. Reďkovku nakrájajte na rezance, pokvapkajte sójovou omáčkou, pridajte rajčiny, uhorku a opražené tofu.

Salad with shrimp, tomatoes and rice noodles, zucchini on white plate. Modern presentation. Close-up.

Rezance z bielej reďkovky

Biela reďkovka má sama o sebe nevýraznú koreňovú chuť. Ak z nej spravíte rezance, budú vzhľadovo veľmi podobné práve klasickým ryžovým rezancom.

Akú omáčku k nim pripraviť?

  • Arašidová omáčka z kokosového mlieka a arašidového masla, do nej pridajte fazuľové lusky a nepražené nesolené arašidy.
  • Alebo si tieto rezance pripravte na spôsob čínskych opekaných rezancov – s mrkvou, čínskou kapustou a vajíčkom.

Zdroj fotiek: Unsplash, Freepik

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie