Na jeseň sa na nás ovocie valí zo všetkých strán. Jablká, hrušky, slivky, marhule… Nemáme šancu ho všetko zjesť. A vtedy prichádza na rad zaváranie. Zaváranie funguje tak, že potraviny zbavíte baktérií a vzduchu, a tým zabezpečíte ich dlhú životnosť. Vyrobíte si tak vitamínové bomby, ktoré na vás budú poslušne čakať v poličke, až kým na ne dostanete chuť. A nemusí to byť len ovocie. Môžete vyskúšať zavariť aj zeleninu, mäso alebo omáčku. Fantázií sa medze nekladú a čo si na jeseň zavaríte, budete mať celú zimu po ruke. 

V čom zavárať

Tu existuje niekoľko postupov a každý z nich má svoje výhody aj nevýhody.

Obľúbeným spôsobom je zaváranie v kuchynskej rúre. Poháre sa sterilizujú v pekáči s vodou v spodnej časti rúry. Výhodou tejto metódy je, že tak zavaríte relatívne veľké množstvo kompótov v krátkom čase. Ak ale máte kompótov menej, prípadne chcete zavárať rôzne druhy ovocia, použite radšej iný postup.

Na malé množstvo kompótov môžete použiť mikrovlnku. Jej výhodou je, že ak nezavárate desiatky pohárov, bude táto metóda energeticky najvýhodnejšia.

Kompóty môžete zavariť aj v kuchynskom hrnci. V tomto prípade ale odporúčame použiť súpravu na zaváranie. Tá sa postará o správnu teplotu a jej ideálne rozloženie počas celého procesu sterilizácie.

Zaváranie, Zavárajte! S našimi tipmi to zvládnete - Menucka.sk

Univerzálny postup, ktorý prispôsobíte podľa suroviny

Základ bude vždy rovnaký. Poháre aj viečka dôkladne umyjeme a naplníme dobrotami, ktoré chceme zavariť.

Dĺžka sterilizácie už závisí na konkrétnom ovocí. Obecne platí, že menšie ovocie, ako maliny alebo jahody, sa sterilizuje kratšiu dobu.

Po sterilizácií nechajte poháre pomaly vychladnúť. Ak by ste sa ich pokúsili schladiť rýchlejšie, mohli by vám popraskať.

A ako spoznáte, že je obsah pohára bezpečne zavarený? Najskôr skúste pohár obrátiť viečkom nahor. Ak je správne utesnený, nevytečie. Ak máte dobrý sluch, môžete vyskúšať aj poklepkávaciu metódu. Viečko by malo pri poklepaní vydávať dutý zvuk.

Ak si v rozpoznaní správne zavareného pohára neveríte, môžete vyskúšať viečka s indikátorom.

3 tipy pre lepšie kompóty

  1. Jablká, hrušky a duly pred zaváraním rozkrájané a olúpané namočte do vody s citrónovou šťavou. Zabránite tak ich zhnednutiu.
  2. Používajte tvrdé ovocie. Na zaváranie sa prezreté kúsky nehodia. Môže sa vám stať, že sa rozvaria a z kompótu vznikne len nevzhľadná ovocná kaša.
  3. Vyskúšajte pohár pred zaváraním ovocia vypláchnuť rumom. Antibakteriálna funkcia alkoholu zabráni pokazeniu a navyše kompótu dodá príjemnú arómu.

Zaváranie, Zavárajte! S našimi tipmi to zvládnete - Menucka.sk

Správne zavarené vydržia dlho

Ak sú kompóty správne zavarené a skladujete ich v na tmavom a chladnom mieste, môžu vydržať aj niekoľko rokov. Ale všeobecne sa neodporúča skladovať ich zbytočne dlho.

A nezabudnite si zaváraniny označiť nálepkou s dátumom výroby, aby ste v nich mali vždy prehľad.

Máte svoje overené tipy k zaváraniu? Podeľte sa o ne do komentára! Možno niekomu pomôžu.

Pozývame vás na tieto akcie, kde budeme aj my. Radi sa s vami stretneme :)

Vložiť komentár