Prečo je mlieko biele? Aké zložky v sebe obsahuje, ako často ho môžu piť mačky a čo všetko sa dá z neho vyrobiť? Prečítajte si naše zaujímavosti o mlieku a všetko sa dozviete.
Medzinárodný deň mlieka si historicky pripomíname od roku 1957. Vďačíme za to organizácii IDF – Medzinárodnej mliekarskej federácii, ktorá sa neustále pokúša dostať do povedomia dôležitosť a zdravotné benefity mliečnych výrobkov.
Prečo oslavujeme Deň mlieka?
Mlieko a mliečne výrobky predstavujú jednu z najdôležitejších a nenahraditeľných zložiek plnohodnotnej ľudskej výživy. Cieľom je poukázať a vyzdvihnúť ich biologicky významný obsah, mimoriadne nutričné vlastnosti a inšpirovať ľudí k tomu, aby mlieko zaradili do každodennej súčasti života.
Dátumy, pod ktorými nájdete pri vyhľadávaní Deň mlieka, sa líšia. Vždy sa však pohybujú od polovice mája do 1. júna. Práve tento dátum sme našli na internete najčastejšie, spája sa však skôr s pripomienkou dôležitosti mlieka v krajinách Severnej Ameriky.
U nás si Deň mlieka pripomíname tiež v rôznych dátumoch, v roku 2024 pripadol na utorok 21. máj. Škôlky, základné a stredné školy si ho časti pripomínajú pomocou rôznych mliečnych podujatí. Napríklad ochutnávkami lokálnych mliečnych výrobkov či návštevou blízkej mliekarne, kde môžu deti sledovať proces a priebeh výroby takýchto zdraviu prospešných produktov.

Zaujímavosti o mlieku – vedeli ste, že…?
Mlieko tvorí až z 87 % čistá voda.
Keby neobsahovalo mliečnu bielkovinu kazeín, bolo by číre. V mlieku tvorí kazeín približne 80% podiel všetkých bielkovín a zvyšných 20 % pripadá na srvátkové bielkoviny.
Mnohé mačky môžu mať problémy s trávením laktózy, čo je cukor nachádzajúci sa v mlieku. Hoci mačky môžu prirodzene produkovať enzým laktázu, ktorý je potrebný na trávenie laktózy, schopnosť produkovať tento enzým sa často znižuje s vekom. To znamená, že dospelé mačky môžu mať intoleranciu na laktózu.
Mlieko môže pomáhať s regeneráciou svalov po fyzickej aktivite. Obsahuje niekoľko živín, ktoré sú prospešné pre obnovu a rast svalového tkaniva.

Mlieko je úžasným zdrojom vápnika. Vápnik je esenciálny minerál, ktorý je dôležitý pre zdravé kosti a zuby, správnu funkciu svalov, nervový systém a iné biologické procesy. Mlieko a mliečne výrobky obsahujú veľa vápnika. Rovnako aj ďalšie dôležité živiny ako sú vitamín D, bielkoviny, vitamín B12 a fosfor.
Množstvo vápnika v pohári (asi 240 ml) kravského mlieka je približne 300 mg. To predstavuje značnú časť odporúčanej dennej dávky vápnika. Denné odporúčané dávky vápnika sa líšia podľa veku a pohlavia.
Prvú fľašu na mlieko vyrobili v roku 1879. Vynašla ju firma Echo Farms Dairy Company v New Yorku. Pred týmto obdobím sa mlieko prevažne distribuovalo vo veľkých nádobách a zákazníci si ho nosili domov v rôznych nádobách, ktoré mali k dispozícii.
Pre niektorých ľudí môže byť kravské mlieko ťažšie na trávenie v porovnaní s kozím mliekom. Kozie mlieko trávime v priemere 20 minút, zatiaľ čo to kravské minimálne hodinu.

Kazeín, hlavná bielkovina v mlieku, sa môže použiť na výrobu bioplastov. Tento proces sa datuje do začiatku 20. storočia, keď sa kazeín používal na výrobu galalitu, známeho tiež ako mliečny plast.
Mliečne vlákna sa vyrábajú z kazeínu a používajú sa aj na výrobu textílií. Výsledné mliečne vlákna sú mäkké, priedušné a biologicky odbúrateľné. Tieto tkaniny sa používajú na výrobu oblečenia a iných textilných výrobkov.
Množstvo mlieka, ktoré vyprodukuje zdravá krava denne, závisí od plemena, výživy, starostlivosti a celkového zdravotného stavu. Vo všeobecnosti však platí, že pri optimálnych podmienkach sa produkcia mlieka pohybuje v rozmedzí od 25 do 40 litrov mlieka denne.
sledujte nás na sociálnych sieťach:zdieľať tento článok na: