Za gastronomickým dobrodružstvom v Portugalsku: Čo by ste rozhodne nemali vynechať pri návšteve Porta či Madeiry?

1155

Extra sladké ovocie, lacné espresso, marakuja kam sa pozriete, morské slimáky, treska na milión spôsobov, koláčik pastel de nata aj fantastické víno. Tak by som v skratke charakterizovala náš výlet do Portugalska, konkrétne do Porta a na ostrov Madeira.

Ako inak, aj objavovanie Portugalska sa nieslo v znamení spoznávania danej kultúry cez miestnu gastronómiu. Aj keď sme raz skončili v známom fastfoode, väčšinou sme sa snažili navštevovať miestne reštaurácie, kaviarne či pekárne. Celkovo jedlu v Portugalsku dávame 10 bodov z 10. Čo sa týka kávy, nájsť dobrú bolo už náročnejšie. O niečo nám to však uľahčila super aplikácia European Coffee Trip, ktorú by ste mali rozhodne počas cestovania skúsiť aj vy.

Ceny, ktoré nás prekvapili. V dobrom

Náš výlet sme začali v Porte, meste, ktoré je známe vďaka vysokému mostu a, samozrejme, portskému vínu, ktoré sa vyváža do celého sveta. Ubytovanie sme mali priamo v centre, preto sme očakávali, že ceny v reštauráciách a kaviarňach budú o niečo vyššie. No po prvej káve s koláčom a účte necelých 6 € (espresso, cappuccino, 2x koláč) sme zostalo milo prekvapení. Až následne sme sa dočítali, že Portugalsko patrí v Európe k tým najlacnejším cestovateľským destináciám.

Miestneho chalana v hoteli sme sa spýtali na podniky, ktoré by nám rozhodne odporučil navštíviť. Dal nám do pozornosti trh, ktorý sa nachádzal oproti nášmu ubytovaniu. Keďže trh je niečo, čo dokonale odráža a vystihuje dané miesto, hneď sme sa tam vybrali. A spravili sme dobre. Tržnica bola nová alebo zrekonštruovaná – vyzerala veľmi moderne, priestranne a čo je dôležité, vôbec to v nej nesmrdelo ako tomu často býva.

Miestny trh s úžasne vyzerajúcim a voňavým ovocím.

Najskôr nás upútali pulty s obrovským výberom ovocia a ovocných štiav. Ceny boli síce o niečo vyššie ako v supermarkete, no neodolali sme. Za kelímom s nakrájaným ovocím a dve ovocné šťavy sme zaplatili 6,5 €. Tomuto naozaj nebolo čo vytknúť, ovocie bolo sladučké, šťavy fantasticky nakombinované. Ak sa ocitnete v Portugalsku v sezóne ovocia, najedzte sa ho do sýtosti!

Takýto snack bol lepší ako akákoľvek sladkosť.

Víno, aké inde neochutnáte

Teda ochutnáte, pokiaľ u nás nájdete portské víno. No práve v Porte by bol hriech nejsť aspoň na jednu ochutnávku do originálnej vinárne. Mnohých prekvapí, že mesto Porto sa nachádza na jednej strane rieky, no po prejdení slávnym mostom sa ocitnete v meste Vila Nova de Gaia. Práve tu sa nachádzajú všetky vinárne, od tých menších až po obrovské komplexy.

Máte možnosť do niektorej z vinární zájsť na ochutnávku spojenú s prehliadkou vinárne so sprievodcom. My sme sa rozhodli poprechádzať sa aj bočnými uličkami a zabočiť do vinárne, ktorá nás zaujme na prvý pohľad. Vybrali sme si Quevedo, ktorá pripomínala veľkú stodolu. Vybrali sme si ochutnávku vína bez sprievodcu, no aj tak to bol skvelý zážitok. Milá čašníčka (alebo someliérka?) nás usadila k stolu z veľkého sudu a ukázala nám ponuku ochutnávok. Vybrali sme si ruby portské vína a biele portské vína, k tomu zopár snackov.

Ochutnávku portkých vín rozhodne nevynechajte.

O chvíľu nám čašníčka na stôl priniesla poháre s vínom, pred každý pohár položila fľašu, aby sme presne vedeli, aké víno práve pijeme. Taktiež nám spravila krátku prezentáciu daných vín, povedala nám niečo o tom, ako sa vyrábajú, akú majú cukornatosť či ako dozrievajú. Všetky vína, ktoré sme mali možnosť ochutnať, boli naozaj výnimočné. Tie červené mali príchuť skôr do ovocia, biele nám zas pripomínali medovinu.

Hipsterské podniky kam sa pozriete

Porto nás celkovo milo prekvapilo veľmi veľkým výberom naozaj pestrých reštaurácií. Niektoré boli domáce, veľa bolo talianskych či organických. Vyskúšali sme ich viacero, no ak sa tu ocitnete, rozhodne odporúčame ísť do Honest Greens. Je to akoby šalátový bar, v ktorom si ale vyberie naozaj každý. V menu nájdete už vyskladané jedlá, no môžete si nakombinovať šalát presne podľa vašej chuti. A nebojte, sú tu naozaj veľké sýte porcie, vybrať si môžete so steakom, falafelom, kuracím mäsom a podobne.

V Porte bolo skutočne z čoho vyberať.

Ale keďže tržnica nás očarila aj tak najviac zo všetkého, najčastejšie sme sa stravovali práve v nej. Okrem ovocia tu totiž boli rôzne pulty s jednohubkami, morskými plodmi, pečivom, sladkými aj slanými koláčmi. Miestni nám ešte odporučili vyskúšať typické portské jedlo – Francesinha. Popravde, to nás až tak neoslovilo, Pozostáva z toastového chleba, šunky, salámy, steaku alebo klobásky. Celý sendvič je obalený v tavenom syre, na vrchu je vajce a podáva sa s hranolkami.

Na tržnici boli rôzne jednohubky, koláčiky či slaný quiche.

Madeira je raj pre milovníkov rýb a morských plodov

Ak ste milovníkom rýb a morských plodov, máte vyhraté. Na Madeire sa ich môžete nabažiť, koľko sa vám len zažiada. Keďže ide o prímorský ostrov, môžete si byť istý ich čerstvosťou. Vedeli ste, že vody okolo Madeiry patria k tým najčistejším na svete? Vôbec však nemusíte mať strach, pokiaľ ryby práve neobľubujete (ako ja). Taktiež si tu nájdete rôzne špeciality a jedlá, ktoré si užijete.

V hlavnom meste Madeiry, vo Funchale, sme opäť navštívili miestnu tržnicu, ktorá bola o niečo pestrejšia ako v Porte. Okrem jedla tu totiž boli aj predajcovia s textilom, obuvou či magnetkami. Pri prechádzaní sa trhom nás odchytila predavačka s ovocím a začala nám dávať ochutnať rôzne druhy ovocia, ktoré sme predtým nikdy nemali. Výborná bola Graviola, no najviac nás prekvapilo ovocie ananas-banana. Je to ovocie z kvetu monstera, ktoré nerastie nikde inde iba na Madeire. A skutočne chutilo ako kombinácia banánu a ananásu.

Marakuja všade, kam sa pozriete

Najtypickejším ovocím ostrova je práve marakuja, ktorú nájdete všade. A to dokonca aj v jedlách, v ktorých by ste ju nečakali. Pre Madeiru je totiž typické jedlo z ryby, ktorá sa podáva s karamelizovaným banánom a omáčkou z marakuje. Zvláštne, ale prekvapivo chutné. Ak by ste chceli ochutnať miestny drink, dajte si ponchu. Je pripravená z rumu, medu, cukru a ovocnej šťavy. Pôvodne to bola citrónová šťava, no najobľúbenejšia poncha je práve s marakujou.

O košíčkoch pastel de nata ste už pravdepodobne počuli. Ide o koláč, ktorý nájdete v celom Portugalsku. A je skutočne výborný, skladá sa z lístkovaného chrumkavého cesta, vanilkového pudingu a na vrch sa môže posypať škorica. Najviac nám chutili košíčky v kaviarni Gato Legal, kde mali zároveň aj najlepšiu kávu na celom ostrove (z tých, ktoré sme ochutnali). V kaviarni majú aj svoju vlastnú pražiareň, pričom ide o maličký podnik s niekoľkými stolmi. Ale ponuka aj personál sú na skutočne vysokej úrovni. Okrem pastel de nata nám veľmi chutili marakujové košíky z tržnice v hlavnom meste.

Marakujový košíček nám chutil zo všetkých dezertov najviac.

Typické madeirské špeciality

Madeira má vo svojom repertoári typických jedál hneď niekoľko pochutín. My sme ochutnali bolo do caco – zapečený chlieb s cesnakovým maslom. Podávajú ho ako predjedlo vo väčšine reštauráciách. Ďalším tradičným predjedlom sú limpets, teda morské slimáky. Viem, na prvé počutie to nemusí znieť lákavo, ale milovníci morských plodov si na nich určite pochutia.

Morské slimáky limpets s cesnakovým chlebom – typické predjedlo.

No a poďme k tomu najlepšiemu – mäsovému špízu so stekajúcim bylinkovým maslom. Ochutnali sme ho vo viacerých reštauráciách, no jednoznačne najlepší bol v reštaurácii O Forno. Možno aj preto, že nešlo o reštauráciu niekde v rušnej časti, ale bola v menšej dedinke na západnej časti ostrova. Špíz mali hovädzí, bravčová a kurací, pripravovali ho vonku na grile. Dali sme si hovädzí a bola to neskutočná lahôdka. Mäso bolo perfektne dochutené, vo vnútri ružové a šťavnaté. K špízu si môžete vybrať rôzne prílohy, od šalátu cez hranolky až po pečivo.

Hovädzí špíz so stekajúcim maslom, najlepšie jedlo, aké sme ochutnali.

Naše dobrodružstvo za chuťami Portugalska hodnotíme výborne. Ak sa do tejto krajiny vyberiete, zabudnite na rýchle občerstvenie či na pizzu. Radšej sa vydajte na preskúmanie miestnych reštaurácií a ochutnajte toho čo najviac. A nezabudnite na to ovocie, sladšie sme nikde nejedli.

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie