Každá lyžica prináša hrejivý pocit a šťastie. Presne to pre nás predstavuje poctivý domáci vývar, na ktorý existujú stovky receptov. Niekto má najradšej kurací, ďalší zas hovädzí či morčací. Ak ste ešte nenašli ten svoj najlepší recept, nech sa páči!
V nedávnom rozhovore s redaktorom TV Markíza Pavlom Borkovičom sme sa ho pýtali na jedlo, ktoré keď pripraví, tak majú všetci jeho hostia „gule za ušami“. A aká bola jeho odpoveď? No predsa vývar. Hovoril o ňom tak zanietene, až sme sa rozhodli požiadať ho o to, aby sa s nami podelil o svoj recept.
Pali neváhal a poslal nám ho, dokonca pridal aj niekoľko svojich osvedčených tipov. Rovno sme si ho podľa neho skúsili navariť a musíme povedať, že tento recept patrí ku skutočným pokladom. A pritom to nie je nič zložité, chce to len trochu času.
Ingrediencie
- 1 kg kuracích kostí
- Koreňová zelenina – mrkva, petržlen, zeler
- Pór
- Cibuľa
- Cesnak
- Iná zelenina (paprika, rajčina, kaleráb…) – nemusí byť
- Čili podľa chuti
- Na dochutenie – soľ, čierne korenie, nové korenie, bobkový list
- Muškátový orech
- Bylinky – petržlenová vňať, zelerové listy, ligurček (vegetový list)
Ako na najlepší vývar podľa Paliho?
Najskôr dajte piecť kuracie kosti. Teplotu nadstavte na 200 °C a pečte ich približne 40 minút, dohneda. Po dopečení ich opláchnite pod prúdom studenej vody a dajte ich do hrnca aj spolu s výpekom z kostí. Pridajte vodu, 1 polievkovú lyžičku soli a priveďte k varu. Veľmi dôkladne odstraňujte penu, ktorá sa spraví na povrchu.
Keď vývar zovrie, pridajte celé čierne korenie, nové korenie a bobkový list. Následne pridajte celý pór aj s jeho zelenou časťou. Teraz pridajte koreňovú zeleninu, cibuľu aj v šupke a celý cesnak, pokojne aj so šupkou.
Keď máte v hrnci zeleninu, nastrúhajte do hrnca štipku muškátového orieška a pridajte bylinky, teda petržlenovú vňať, zelerové listy aj ligurček, respektíve vegetové listy. Pokiaľ máte doma radi pikantné, pridajte aj malú čili papričku. S ňou však opatrne!
Teraz vývar nechajte variť na veľmi miernom plameni. Pozor – nemôže vrieť, inak by sa zakalil. Ochutnajte, dochuťte podľa chuti a máte hotovo.
Užitočné tipy, ako uvariť ten najlepší vývar:
- Okrem korenia a soli pridajte aj hotové pyramídky s korením, ktoré dostanete kúpiť v supermarkete. Vývaru dodajú lepší šmrnc
- Ak máte doma zvyšok rajčiny, papriky či kalerábu, pokojne všetku zeleninu pridajte do polievky zároveň s koreňovou zeleninou.
- Dajte si pozor na množstvo chuťovo výraznej zeleniny. Ak by ste pridali napríklad veľa mrkvy, polievka bude sladká.
- Veľmi dôležitá rada znie, že vývar treba počas celej doby varenia ochutnávať a postupne dochucovať.
- No a to najdôležitejšie – čím sa vývar varí dlhšie, tým bude jeho chuť intenzívnejšia a lepšia. Minimum času je 5 – 6 hodín.
zdieľať tento článok na: