zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Tento rok pravdepodobne väčšina z vás dovolenkuje alebo plánuje dovolenku na Slovensku. Pri spoznávaní krás našej krajiny na vás ale nečakajú len úžasné výhľady, majestátna príroda, historické hrady a zámky, ale tiež výborné jedlo, na ktoré môžeme byť právom pyšní.

Liptov je ideálnym miestom na letnú dovolenku strávenú na Slovensku. Nájdete tu veľa skvelých atrakcií a voľnočasových aktivít pre deti aj dospelých. Či už sa rozhodnete ísť objavovať čaro prírody, užívať si vodné atrakcie alebo spoznávať kultúru a históriu slovenského národa, Liptov vám ponúka všetko z toho. A ako bonus môžete objavovať slovenské známe či menej známe salaše.

My sme na Liptove strávili niekoľko dní, počas ktorých sme navštívili zopár slovenských salašov a kolíb. Vyberali sme nielen podľa odporúčaní, ale aj intuitívne. A veru, oplatilo sa!

Koliba Bešeňovka

Kde inde by sa nachádzala Koliba Bešeňovka ako v tesnej blízkosti vodného parku Bešeňová? Ak sa sem vyberiete počas teplého rušného víkendu, môže sa stať, že na voľný stôl si chvíľu počkáte, určite to ale stojí za to.

Interiér koliby ma ohromil. Krásne stoly a lavice z masívneho dreva, drevené rámy, poľné kvietky a veľký kamenný bar dokonale ladili. V kolibe sa môžete dokonca aj ubytovať. Keďže sa koliba Bešeňovka nachádza kúsok od hlavnej cesty, areál nebol až taký veľký.

V jedálnom lístku nájdete z každého rožku trošku. Či už máte chuť na mäso, bryndzu alebo rybu, vyberie si každý a musím podotknúť, že aj ceny boli veľmi prijateľné. My sme si vybrali šúľance s makom a maslom a grilovanú panenku na hríbikovej omáčke. Šúľance pod makovou nádielkou ani nebolo vidieť, panenka bola pekne šťavnatá, v omáčke dominovala chuť čerstvých hríbov.

Veľmi príjemná bola aj obsluha. Na to, že koliba bola vcelku plná, sme ani na jedálny lístok, ani na jedlo dlho nečakali. A aby som nezabudla, v jedálnom lístku bolo na výber korýtko pre dvoch, v ktorom boli všetky najtradičnejšie liptovské špecialitky. I keď sme ho neochutnali, vyzeralo veľmi lákavo.

Koliba u Dobrého pastiera

Pre mnohých z vás je to možno známa koliba pri Ružomberku, no my sme sa o nej dozvedeli náhodou. Po ceste z Liptova sme dostali chuť na strapačky a keď sme zbadali billboard, na ktorom bol odfotený tanier lákavých halušiek s kapustou a slaninkou, bolo rozhodnuté. Areál okolo koliby bol obrovský a najmä krásne upravený. I keď na parkovisku stálo plno áut, v reštaurácii nebol problém nájsť si miesto.

V celom areáli sa nachádzajú tri reštaurácie, a to Stará Koliba, Richtárka a Fatranka. Okrem toho je tam dvor so zvieratkami, detskými atrakciami a kúsok odtiaľ sa nachádza veľké ihrisko a potôčik s čírou vodou. Prísť sa sem pozrieť sa oplatí minimálne pre upravené prostredie, okolitú prírodu a v neposlednom rade pre chutné jedlo. A čo by vás mohlo zaujať je Čutkovská dolina, ktorá ponúka náučný chodník, turistiku, zipline či bike park.

Interiér reštaurácie bol celý z dreva, čašníci boli oblečení v pekných jednoduchých krojoch. Na jedálnom lístku mali v ponuke predjedlá, polievky, mäsové, syrové či tradičné špeciality. Vybrali sme si fazuľovú polievku, Richtárkinu slávnostnú polievku (vývar), strapačky s kyslou kapustou a Čutkovský tanier, na ktorom boli bryndzové halušky a bryndzové pirohy.

Všetko bolo naozaj vynikajúce, keď som dojedla fazuľovú polievku, mala som pocit, že strapačky už nezvládnem, bola skutočne veľmi sýta. Keď predo mnou pristál plný tanier kapustových halušiek, vedela som, že minimálne polovica z toho bude môj zajtrajší obed (presne tak to napokon aj bolo). Bryndzové halušky a pirohy boli taktiež veľmi dobré, opražená slaninka im dodala ten správny liptovský šmrnc :)

Kolibu u Dobrého pastiera jednoznačne odporúčame všetkým, ktorí si chcú pochutiť na klasickom slovenskom jedle i nejakej špecialite (napríklad pečený oštiepok s malinami a plátkami slaniny alebo bravčové koleno údené na dreve). Okolie dodávalo miestu čarovnú atmosféru a môžete si byť istí, že ak sa sem prídete najesť, minimálne ďalšiu hodinu strávite prechádzaním sa popri čistom potôčiku, obzeraním si zvieratiek či dobových nástrojov.

Kozí vŕšok

Do Kozieho vŕšku sme zavítali aj s našimi kamarátmi, ktorí v tejto kolibe už predtým boli a veľmi sa im páčila. Po celodennej turistike sme sa doslova hladní ako vlci tešili na bufetové liptovské hody. V Kozom vŕšku je totiž známe, že sa tu podávajú švédske stoly, na ktorých si môžete vybrať zo všakovakých špecialít. Keď sme sem ale prišli, reštaurácia bola prázdna a vybrať sme si mohli iba z menšieho jedálneho lístka.

Sklamanie sa ale určite nekonalo. I keď na menu nebol až taký veľký výber jedál, aj tak som mala problém vybrať si len jedno :) Aby som doplnila dôležitú informáciu, akcia “Zjedz koľko vládzeš” trvá denne len do 15:00, následne sa varí z jedálneho lístka.

Reštaurácia aj okolitý areál boli veľmi priestranné, toalety boli vynovené a čisté. Počas čakania na jedlo môžete zavítať do milého obchodíku, v ktorom predávajú od prírodnej kozmetiky cez darčekové predmety až po chutné syry a jogurty z kozieho mlieka.

Keď som si dodatočne pozerala jedálny lístok na internete, všimla som si, že priamo v reštaurácii sme dostali oveľa užší výber jedál. Preto si radšej jedlo nevyberajte popredu, ale až na mieste. Keď k nám prišla čašníčka, všetci sme zahlásili, že chceme bryndzové pirohy. Na naše sklamanie zrovna tie už nemali. Nevadí, vyberali sme ďalej. Nakoniec pred nami skončili orechové šúľance, bryndzové halušky, vyprážaný miestny syr a kuracie mäso so sušenými rajčinami.

Všetci sme taniere “vylízali” do poslednej omrvinky, tak si asi viete predstaviť, ako tu varia :) Porcie boli akurátne, najedli sme sa z nich dosýta. Počas jedenia sme sedeli vonku, kde nebol až taký očarujúci výhľad na okolitú prírodu, na kvalitnej kuchyni to však neubralo.

Zdroj fotiek: Autorka článku, Instagram, Tripadvisor

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

sledujte nás na:

FacebooklinkedininstagramFacebooklinkedininstagram