Bazalkové pesto pozná každý, no viete o tom, že výborné je aj zo sušených rajčín, pistácií, papriky či petržlenovej vňate? Máme pre vás jednoduchý a osvedčený návod, vďaka ktorému si ľahko vyrobíte domáce pesto lepšie ako z obchodu.
Čo je to pesto?
Pesto je tradičná talianska omáčka, ktorá pochádza z Janova. Názov je odvodený od talianskeho pestare, čo v preklade znamená drviť. Pôvodne sa totiž pesto vyrábalo v mažiari, v ktorom sa jednotlivé ingrediencie postupne drvili. Doteraz mnohí profesionálni kuchári preferujú na prípravu práve mažiar, no pre uľahčenie môžete pokojne siahnuť aj po klasickom mixéri.
Pesto bolo kedysi podávané ako omáčka na cestoviny, no dnes si s ním môžete vylepšiť rôzne jedlá. Výborne chutí na pizzi, s pečivom či ako dresing do šalátu. A okrem klasického bazalkového v obchodoch zoženie aj rôzne iné druhy. Prečo si ho však nevyrobiť doma?
Recept na základné bazalkové pesto
Na domácom peste je najlepšie to, že si ho môžete vyladiť presne podľa seba. Na začiatku by ste však mali poznať základný recept, na ktorý budete potrebovať:
- 40 g čerstvej bazalky
- 50 g strúhaného parmezánu
- 25 g opražených píniových orieškov
- 1 strúčik cesnaku
- soľ
- mleté čierne korenie
- 3 PL panenského olivového oleja
V mixéri (alebo mažiari) premixujte všetky suché ingrediencie, aby sa pekne spojili. Teraz začnite pridávať olivový olej, ale postupne, nie všetok naraz. Mixujte cca minútu. Ak je pesto husté, prilejte olej. A máte hotovo.
Ako na rôzne variácie domáceho pesta?
A teraz to najlepšie. Základný recept je tak variabilný, že podľa neho môžete vyrobiť akékoľvek iné pesto. Stačí pridať iný druh byliniek, orieškov či syra a máte pesto presne podľa svojej chuti.
1. Vyberte si bylinky (alebo iný základ)
Fantázii sa medze nekladú. Fantastické je napríklad pesto z mäty, rukoly či medvedieho cesnaku, no pokojne môžete použiť pažítku, koriander, petržlenovú vňať či oregano. Taktiež je v obľube pesto zo sušených rajčín, pečenej papriky alebo olív.
TIP: Pokiaľ ako hlavnú ingredienciu vyberiete sušené rajčiny či pečenú papriku, pridajte aj za hrsť čerstvej bazalky.
2. Vyberte si orechy
Že nemáte poruke píniové oriešky? Vôbec to nevadí, pesto vyrobíte z akýchkoľvek iných orechov. Pozor si však dávajte na para orechy, ktorých by sme mali denne zjesť maximálne 1 – 2 kusy. Takže sa nebojte mandlí, vlašských orechov, pistácií či lieskovcov.
TIP: Orechy vždy pred pridaním do pesta opražte na suchej panvici, aby ste z nich uvoľnili lepšiu arómu aj chuť.
3. Vyberte si syr
Mysleli ste si, že do pesta patrí výhradne parmezán? Omyl! Výborné syry sú aj cheddar, ricotta, pecorino, vršatec či volovec.
Pamätajte si, že bylinky, orechy a syr sú variabilné, pričom soľ, korenie, cesnak a olivový olej by ste mali dať do každého pesta.
Tipy na super kombinácie pesta
- sušené paradajky + píniové oriešky + pecorino
- ricotta + mandle + parmezán
- pečená paprika + kešu + vršatec/volovec
- mäta + vlašské orechy + parmezán
- bazalka + pistácie + pecorino
- čierne olivy + sušené paradajky + bazalka + píniové oriešky + parmezán
Pesto do sladkých dezertov?
Presne tak, pesto s menšou obmenou môžete spraviť aj na sladko. Soľ vymeňte za cukor, olivový olej za slnečnicový a namiesto cesnaku pridajte pár kvapiek citrónovej šťavy. Veľmi dobrú zložku do dezertov získate spojením mäty a pistácií či mäty a lieskových orieškov. Pridať môžete aj roztopenú čokoládu, kakao či lyofilizované ovocie.
Ako skladovať pesto?
Môžete si ho naraz pripraviť viac a zakonzervovať ho ako iné zaváraniny. No ak ho chcete na okamžitú spotrebu, dajte ho do skleneného pohára, urovnajte ho a zalejte olivovým olejom. Takto vám v chladničke vydrží niekoľko týždňov. Dajte si pozor, aby ste do pesta nešli napríklad s nožíkom, s ktorým ste si predtým krájali pečivo. Ak sa do neho dostane akákoľvek omrvinka, rýchlo chytí pleseň.
Ako využiť pesto?
Čerstvo pripravené pesto je aj tak najlepšie s cestovinami a poriadnou kopou kvalitného syra. Výborne však chutí na pizzi alebo namiesto nátierky na pečivo. Skúste ho tiež zmiešať s majonézou, vytvoríte si skvelý dresing. Alebo ho pridajte do marinády na mäso, dodá mu super chuť. Sladké pesto zas môžete použiť ako vklad do zákuskov (podobne ako dávate džem), poprípade na dozdobenie pohárikových dezertov. Malá lyžička pesta tiež perfektne dochutí hustú paradajkovú či brokolicovú polievku.
sledujte nás na sociálnych sieťach:zdieľať tento článok na: