Každé kuchynské zariadenie a spotrebič má svoje výhody a nevýhody. V poslednej dobe na nás z každej strany vyskakujú rôzne značky teplovzdušných fritéz, respektíve airfryerov. Veľa ľudí si tento spotrebič nevie vynachváliť, iní ho zas považujú za zbytočný.
Teplovzdušná fritéza sa do pozornosti dostala vďaka tomu, že v nej vieme pripraviť zdravšie pokrmy. Stačí totiž použiť oveľa menšie množstvo tuku ako pri klasickom vyprážaní a výsledok by mal byť podobný.
Cenové rozpätie airfryerov je veľmi široké a podľa toho aj závisí, čo všetko táto fritéza dokáže. Tie lepšie zvládnu grilovanie, fritovanie, smaženie, pečenie aj rozmrazovanie.
Na akom princípe funguje teplovzdušná fritéza?
Aj keď má tento domáci spotrebič vo svojom názve slovo fritéza, jedlo sa v ňom v skutočnosti nesmaží ani nevypráža. Základným princípom fungovania sú ventilátory a ohrievacie mechanizmy, vďaka ktorým veľmi horúci vzduch rýchlo cirkuluje okolo pripravovaného jedla. Cirkulácia horúceho vzduchu spôsobí tzv. konvekčný efekt, ktorý jedlo uvarí za kratší čas. Zjednodušene povedané, teplovzdušná fritéza je akási zmenšenina konvektomatu.
Používanie a ovládanie air fryera je vo väčšine prípadov veľmi intuitívne. Teplovzdušné fritézy mávajú prednastavené režimy (napr. ryba, steak, kura, koláč). Stačí len vybrať teplotu a režim varenia podľa toho, čo idete pripraviť.
Výhody teplovzdušnej fritézy
Menej kalorické varenie
Vďaka tomu, že teplovzdušná fritéza potrebuje minimum oleja, jedlá sú menej kalorické, no pritom chutia podobne dobre ako pri klasickom pražení či smažení. Samozrejme, rozdiel je cítiť, no ak máte radi zdravé jedlá, určite vám to bude vyhovovať.
Jednoduchá údržba
Pri varené v teplovzdušnej fritéze si ušetríte množstvo špinavého riadu. Taktiež vás už nebude po varení čakať zaprskaný sporák a jeho okolie od oleja. A samotná údržba airfryera je veľmi jednoduchá, rýchla, dokonca niektoré značky majú možnosť jednotlivé časti umývať v umývačke.
Lacnejšie varenie
Aj cena oleja v poslednom čase výrazne stúpla, preto vďaka vareniu v teplovzdušnej fritéze môžete ušetriť na tejto položke.
Rýchla príprava jedál
Práve technológia rýchleho ohrevu a cirkulácia veľmi horúceho vzduchu zabezpečia, že príprava jedla v airfryeri bude oveľa rýchlejšia.
Varenie bez zápachu
Veľkou výhodou airfryera je to, že jedlo položíte do nádoby a tú vsuniete do prístroja. Takže nemusíte vetrať žiadne pachy pripáleného oleja či výpary.
Univerzálnosť
Ako sme spomenuli vyššie, v teplovzdušnej fritéze môžete aj grilovať, rozmrazovať či piecť koláč.
Bezpečné varenie
Ak by ste použili klasickú fritézu, byť v blízkosti niekoľkých litrov oleja s teplotou 200 °C môže byť celkom nebezpečné. Najmä ak sa doň náhodou dostane aj voda a olej začne prskať na všetky strany.
Nevýhody teplovzdušnej fritézy
Menej výrazná chuť jedál
Keďže olej je hlavný nositeľ chuti, tak pri jedlách z teplovzdušnej fritézy to bude mierne poznať. Pokiaľ ste zvyknutý na chuť klasických vyprážaných jedál, tak airfryer vám ju nevynahradí v plnej miere.
Počiatočná cena
Obstarávacia cena teplovzdušných fritéz je pomerne vysoká. I keď môžete nájsť airfryer aj za 50 €, neponúka také kvalitné varenie a funkcie ako drahšie značky.
Objem
Ak by ste chceli navariť obed či večeru pre veľkú rodinu alebo skupinu priateľov, v teplovzdušnej fritéze by ste jedlo museli pripravovať na viackrát. Nádoby sú totiž pomerne malé, ideálne na 2 – 3 porcie.
To sú v skratke všetky najdôležitejšie výhody a nevýhody teplovzdušnej fritézy. To, či sa pre ňu napokon rozhodnete, je len a len na vás. Pokiaľ máte veľkú rodinu a varíte často aj vyprážané jedlá, investícia sa vám pravdepodobne neoplatí. Naopak, ak varíte radi rýchlovky a zdravšie verzie jedál, tak airfryer je kuchynský spotrebič stvorený ako pre vás.
sledujte nás na sociálnych sieťach:zdieľať tento článok na: