zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

S jeseňou začína aj obľúbená sezóna vinárov, sezóna hrozna. Toto bobuľovité ovocie patrí medzi dôležité poľnohospodárske plodiny, je bohatým zdrojom vitamínov a antioxidantov a zaujímavosťou je, že vinič je starší ako samotné ľudstvo.

Hrozno patrí do čeľade viničovitých rastlín a už v minulosti patrilo medzi jednu z najdôležitejších poľnohospodárskych plodín. Pestovalo sa najmä na produkciu vína a octu a je pre nás také podstatné, že mu bola vytvorená vlastná vedná disciplína – ampelografia.

Hrozno má všakovaké využitie. Od výroby vína, vínneho octu, džúsov, sušených hrozienok až po tvárovú či vlasovú kozmetiku. A veľa z nás ho má najradšej úplne obyčajne, teda pozobkávať si chutné bobuľky hrozna priamo zo strapca. Hrozno je zdrojom veľkého množstva telu prospešných látok a vitamínov, no treba si dávať pozor na jeho vysoký obsah cukru.

100 gramov hrozna má takmer 75 kalórií, pričom väčšinu tvoria sacharidy, v tomto prípade cukor. Hrozno teda treba brať ako plnohodnotnú potravinu. Obsahuje veľa vitamínu A, B, C a E, minerálne látky ako vápnik, horčík, železo či zinok.

Hrozno a jeho benefity pre naše zdravie

Polyfenoly, respektíve antioxidanty, sú v hrozne vo veľkom množstve (viac ich je v tmavom). Tieto protizápalové látky sa nachádzajú najmä v šupke, preto ju určite nevyhadzujte. Hrozno dokáže spomaliť rast nádorov (najmä v prsníkoch a v žalúdku), znižuje riziko kardiovaskulárnych chorôb, zabraňuje vzniku cholesterolu, účinne bojuje proti akné a, samozrejme, má perfektné účinky na našu imunitu.

Ak vás občas chytajú kŕče, doprajte si hrozno. Vďaka svojmu zloženiu nám do tela dopĺňa minerálne látky, ktorých nedostatok kŕče spôsobuje. A ak máte problém so zápchou, pomôže vám s tým vysoký obsah vlákniny v bobuľkách hrozna.

Veľa zo spomínaných vitamínov, minerálnych látok a antioxidantov sa nachádza v hroznových jadierkach. Preto ak ich vypľúvate, ochudobňujete sa tým o tieto prospešné látky. Jadierka taktiež znižujú tvorbu zápalov a cievnych ochorení a taktiež pomáhajú predchádzať infarktu.

Poznáte hroznový olej?

Firmy, ktoré sa zaoberajú výrobou kozmetických prípravkoch, začínajú čím ďalej, tým viac využívať výborné účinky hrozna. Vyrábajú z neho hroznový olej, ktorý nielen nádherne vonia, ale má aj mnoho skrášľovacích účinkov. Hroznový olej spevňuje pokožku, hydratuje ju, pomáha redukovať akné. Alebo si môžete zaobstarať vlasovú masku s prímesou hroznového oleja, po ktorej budú vlasy lesklé a jemné. Dokonca pomáha redukovať a zmenšovať viditeľné jazvy a menšie rany. Ak máte problémy so suchou pokožkou, ekzémom či psoriázou, siahnite po oleji z hroznových jadierok.

Doposiaľ poznáme viac ako 70 druhov hrozna, pričom každý druh má desiatky až stovky odrôd. Väčšina z nich pochádza z Európy, Ázie a Severnej Ameriky. Ľudia sa neustále snažia tieto druhy a odrody mutovať, pretože chcú dosiahnuť špeciálne požiadavky ako vysoká zimná odolnosť, bezjadierkovosť, vysoká sladkosť, pravidelná a bohatá úroda či vysoká odolnosť voči chorobám a škodcom.

Podľa toho, aký druh hrozna máme, sa líši jeho zrenie. To býva vo väčšine prípadov od 105 do 145 dní. Existujú však aj mutácie hroznových viničov, ktoré zrejú už v priebehu 85 dní. Rovnako sa hrozno líši aj podľa mrazuvzdornosti. Mierne odolné druhy vydržia teplotu do -17 stupňov, tie najodolnejšie viniče dokonca až do -35.

Niekoľko faktov o hrozne na záver

  • Najstaršia zmienka o víne je stará 8 000 rokov.
  • Hrozno sa každoročne zaraďuje do rebríčka TOP 10 najobľúbenejších druhov ovocia na svete.
  • Hroznová šťava je výborná prvá pomoc pri migréne.
  • Na výrobu 1 fľašky vína (0,7 dcl) sa spotrebuje v priemere 1,5 kg hrozna.
  • Biele hrozno je v skutočnosti zelené. Okrem toho je hrozno modré, fialové, čierne, ružové, červené či žlté.
  • Strapec hrozna má v priemere 75 bobúľ.
  • Čína ročne vyprodukuje približne 9 600 000 ton hrozna.

BONUS Recept na hroznový šalát

Ingrediencie

400 g hrozna (je na vás, akú farbu si zvolíte, môžete skúsiť aj mix)

Rukola, špenát

Vlašské orechy

Syr Niva

Jablko

Balsamico, olivový olej, morská soľ, dijonská horčica

Hrozno nakrájajte na polovičky, vlašské orechy nasekajte, syr Niva a jablko nakrájajte na kocky a všetko premiešajte spolu s rukolou a špenátom. Osoľte, pridajte lyžicu horčice, pokvapkajte olejom a balsamicom a výborný obed máte hotový. Môžete ho jesť samostatne alebo ako prílohu ku grilovanému mäsu.

Ilustračný obrázok

Vyskúšajte zdravé hroznové smoothie

Toto zelené smoothie vám dodá energiu a veľa vitamínom, minerálov a vlákniny. Dajte si ho ráno, naštartuje vás.

Budete potrebovať: šálku zeleného hrozna, 1 kiwi, 1 hruška, 1 zelené jablko, limetková šťava, voda.

Príprava je veľmi jednoduchá, všetko spolu zmixujete a máte hotovo.

Zdroj foto: UNSPLASH

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

sledujte nás na:

FacebooklinkedininstagramFacebooklinkedininstagram