Timea Strnál bola od začiatku 3. série šou Pečie celé Slovensko pre mnohých favoritkou. Viackrát sa stala pekárkou týždňa, porotkyne ju často chválili a s takmer každou výzvou si poradila hladko a bez väčších problémov.
Deň po finále ju čakali štátnice na škole so športovým zameraním, a nás zaujímalo nielen to, ako chce svoje vzdelanie skĺbiť s pečením, ale tiež to, aké má plány do budúcna, čo z pečenia ju baví najviac či do akých slovenských podnikov zavíta najradšej.
Timi, počas trvania súťaže Pečie celé Slovensko bolo vidieť, ako získavaš sebavedomie a strácaš stres z kamier. Zostalo ti to aj po skončení šou?
Áno je to pravda, že postupom času som bola oveľa viac komunikatívnejšia a mala som aj o niečo viac sebavedomia ako na začiatku. Myslím si, že to bolo len o zvyku. Ostalo mi to aj do teraz. Je pre mňa oveľa ľahšie komunikovať s ľuďmi a byť otvorenejšia.
Od začiatku si bola pre mnohých jasnou favoritkou. Aké šance na výhru si si však dávala ty sama?
Mňa to vždy teší keď mi niekto napíše, že som bola ich favoritkou. Vo finále som si určite verila o niečo viac ako na začiatku súťaže, no šance na výhru boli asi 1:3. Bolo to možno aj o šťastí, komu sa čo podarí, ako si to predstavuje. Veľmi som si želala byť vo finále práve s Tomášom a bolo mi veľmi ľúto, keď vypadol tesne pred finále.
Spomenieš si na práve jednu najužitočnejšiu radu, ktorú ti dali porotkyne Pečie celé Slovensko?
Vo finále, keď ma uistili, že mám zvoliť farbu torty práve takú, akú si ja predstavujem. Bála som sa čiernej, pretože viem, že Jožka nie je úplný zástanca tejto farby, no napriek tomu ona bola tá, čo mi povedala, že to je moja finálová torta. Toto mi tak stále rezonuje v pamäti a teším sa, že som farbu nezmenila.
Diváci mohli vidieť, že v súťaži ťa najviac potrápili štafetky či veľká cannola. Ktorú výzvu si si, naopak, užila úplne najviac a ktorý z receptov si si obľúbila tak, že ho plánuješ piecť aj doma?
Šafetky boli mojou nočnou morou. Už keď som vedela, že mám zlé upečené cesto a nemala som veľmi čas robiť nové, tak už sa mi to v podstate začalo rúcať. Hodnotenie dopadlo v podstate pozitívne a povedala by som, že nad moje očakávania. Cannoli bolo pre mňa obrovská výzva, s Dankou sme nemali čas si vyskúšať odpiecť veľké cannoli doma a spoliehali sme sa už len na to, či nám to vyjde. Užila som si semifinálovú technickú výzvu a momentálne patrí medzi moje obľúbené dezerty.
Tesne po skončení šou ťa čakali štátnice na vysokej škole. Úprimne, viac ťa to ťahá do športovej sféry, ktorú si vyštudovala, alebo skôr k cukrárčenie?
Šport ma stále baví a chcem sa mu venovať popri pečení, no zatiaľ sa neplánujem venovať môjmu odboru profesionálne. No veľmi rada pomôžem a poradím ľuďom, ktorých zaujíma zdravá výživa a cvičenie.
Okrem iného si vyhrala aj kurz od Natachi Pacal. Na čo je tento kurz zameraný a kam ťa v tvojom cukrárskom umení môže posunúť?
Stáž u Natachky Pacal som ešte neabsolvovala úplne, no bola som už pár dní u nej vo výrobni a bol to skvelý zážitok. Naučila som sa jej známe mini veterníčky a pár francúzskych dezertov.
Práca s čokoládou je veľmi ťažká, no tebe to s ňou išlo jedna radosť. Absolvovala si na to nejaký špeciálny kurz alebo si skôr aj v tejto oblasti samouk?
Zatiaľ som neabsolvovala žiaden kurz. Temperovať čokoládu som prvýkrát skúsila v auguste 2022. Pozrela som si pár videí a prečítala si na webových stránkach, ako správne temperovať čokoládu. Dá sa povedať, že mi to šlo od ruky v stane, no párkrát ma čokoláda potrápila – pri štafetkách, no paradoxne aj v čokoládovej epizóde.
Zachytili sme, že v Levoči plánuješ piecť sladké dobroty v rámci vašej rodinnej kaviarne. Kedy sa môžeme na to tešiť a aké bude zameranie dezertov?
Pracujeme už na našej výrobničke, no čaká nás ešte veľa práce. Ale verím, že už tento rok v lete sa bude vo výrobni piecť jedna radosť. Chcem sa predovšetkým zamerať na moderné francúzske dezerty, no určite sa nájdu aj klasické dezerty v modernejšom prevedení.
S vlastným podnikom sa spája aj povinnosť mať odborné certifikované vzdelanie v obore cukrárka. Aj toto už máš za sebou?
Mám úspešne absolvovaný kurz cukrárka v Gastro Academy, no na osvedčenie musím počkať ešte pár týždňov. Naučila som sa tam množstvo nových informácií, veľa z nich som už ovládala a poznala. Bola to pre mňa však skvelá skúsenosť sa naučiť niečo nové aj z klasickej cukrariny. Teóriu sme mali 4x cez víkendy po 4h. Učili sme sa aj niečo málo o histórii cukrariny, hygiene a rôznych technikách pečenia.
Čo najradšej pečieš? Sú to skôr torty, klasické dezerty či makrónky?
Tak ako som sa tortám nechcela zo začiatku venovať, teraz sú mojou srdcovkou! Ale medzi mojich favoritov patria makrónky, choux a chcem časom piecť aj rôzne tartaletky alebo moussové dezerty či rezy. Najviac sa mi na týchto moderných dezertoch páči, že sa môžem vyhrať so zdobením a väčšinou sa skladajú z viacerých komponentov, kde sa fantázii medze nekladú a to ma na tom baví.
Ak sa zamyslíš, akých 5 ingrediencií pri pečení používaš úplne najradšej?
Čokoládu, ovocné pyré, orechy, alkohol, pektín.
A pokiaľ sa vyberieš do cukrárne, aký dezert najviac ulahodí tvojim chuťovým pohárikom?
Do cukrárne často nechodievam, radšej volím pekáreň s čerstvým pečivom – konkrétne je mojím favoritom pekáreň KRUH, kde si vždy dám ich známe croissantové kocky či rímsku pizzu. No vždy, ak zavítam do Bratislavy, tak si rada vychutnám paris brest alebo iný francúzsky dezert u našej Natachky Pacal.
Predstav si, že v podniku ochutnáš dezert, ktorý ťa veľmi zaujme. Budeš ho skúšať pripraviť tak, aby sa čo najviac priblížil pôvodnej chuti alebo sa skôr zameriaš na to, ako ho upraviť tak, aby si ho ešte o čosi vylepšila a dala mu vlastný „podpis“?
Zatiaľ nemám toľko skúseností, aby som vymýšľala vlastné receptúry dezertov, no verím, že raz budem tvoriť aj ja vlastné. No ak by ma aj inšpiroval nejaký zákusok neváhala by som a skúšala ho pretvoriť alebo ho obohatiť niečím špecifickým.
Ešte sa vráťme k tomu, že si vyštudovala školu so športovým zameraním. Ovplyvňuje ťa tento smer aj pri pečení dezertov alebo keď pečieš, tak jedine so všetkým, čo k tomu patrí?
6 rokov som študovala šport, fyziológiu ľudského tela aj výživu. V súkromnom živote sa to snažím využívať naplno a stravovať sa zdravšie. Už som aj párkrát rozmýšľala, že by som zaradila aj zdravšie verzie koláčikov, či už bez múky alebo cukru. Myslím si, že pohyb je všeobecne dôležitý pre človeka a aj keď pečiem nezdravé koláčiky plné cukru, tak si ho rada vychutnám.
Počas štúdia si strávila aj istý čas v Kanade. Ako hodnotíš miestne podniky a celkovú gastronómiu v porovnaní so Slovenskom?
V tú dobu som bola na tzv. „carnivore“ strave, čiže som jedla len mäso, syry, mliečne výrobky. Čo sa týka koláčov, tie zhodnotiť neviem, no raz som si pred odchodom dala cheesecake a tuším, že som lepší ešte nejedla. Ale ak som šla do reštaurácie na nejaké chutné jedlo, tak čo sa týka kvality mäsa a rýb, tak to je s našou krajinou neporovnateľné. Nestalo sa mi, aby som nebola spokojná alebo aby bolo mäso suché či nedochutené.
V príprave dezertov si, ako všetci vieme, majsterka. Čo ale ty a varenie? Máš nejaké jedlo, ktoré keď navaríš, tak majú všetci „gule za ušami“?
Varím pomerne každý deň alebo každý druhý. Pred 2 rokmi som sa snažila každý deň navariť nejaký „michellinský“ obed a vyhrala sa aj so zdobením. Raz som robila pečenú kačku na spôsob kebabu, a to si spomínam, že sme sa oblizovali až za ušami. No medzi našich favoritov patrí aj poké – jednoduché, no vždy si to vychutnáme.
Máš na Slovensku obľúbené reštaurácie, do ktorých sa vždy rada vraciaš?
Poslednú dobu som si obľúbila ázijskú kuchynu. V Bratislave sa vždy rada zastavím v Iasai, Rams ale perfektné bolo aj Gatto Matto. V Poprade máme Fajna Rybka či reštauráciu Prezo. Tieto patria zatiaľ medzi moje topky.
Aj vy ste si obľúbili reláciu Pečie celé Slovensko? Tak si nenechajte ujsť ďalšie rozhovory s porotkyňami, moderátormi či finalistkami z predchádzajúcich epizód.
sledujte nás na sociálnych sieťach:zdieľať tento článok na: