Viete správne triediť obaly od kávy? S týmto návodom ušetríte prírode množstvo práce

3782
triediť obaly od kávy
zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterpinterestlinkedinFacebooktwitterpinterestlinkedin

Šálka lahodnej kávy, to je niečo, čo sa nám spája len s príjemnými asociáciami. Odpočinok, stretnutie s priateľmi či chvíľka pre seba, káva = pozitívna emócia. Viete však, ako správne triediť obaly od kávy? V každej kávičkárskej domácnosti ich je mnoho a ak to robíte nesprávne (alebo vôbec), váš pôžitok môže byť pre planétu obrovskou záťažou.

Káva sa stala súčasťou našich spoločenských rituálov, bez ktorých si už nevieme predstaviť svoj deň. Ale aj pri pití kávy vzniká odpad, či už zo samotnej kávy, ale aj z obalov, do ktorých je káva balená. Prvý spomínaný odpad nepredstavuje problém pre prírodu.

Ide o bio odpad, ktorý môžeme nielen kompostovať, ale ho aj využiť ako prírodné hnojivo. Ak vám ale nedajú spávať plastové, sklenené či hliníkové časti balení, pozrite si, ako správne triediť obaly od kávy.

Najväčší kávičkári žijú na severe Európy

Káva patrí medzi najobľúbenejšie nápoje na svete. Každý deň vypije kávu celosvetovo až miliarda ľudí. Najviac sa jej však nepije v Taliansku alebo Brazílii, ako by sa možno domnievala väčšina ľudí. Za prvenstvom musíme ísť na sever Európy. Najviac kávy vypijú ľudia vo Fínsku, kde priemerná ročná spotreba je až 12 kg na obyvateľa. Nasleduje Nórsko, Island, Dánsko, Holandsko a Švédsko.

Aj spotreba kávy na Slovensku v ostatných rokoch narastá. Podľa údajov zo Štatistického úradu sme v roku 2021 skonzumovali v priemere 2,8 kilogramu kávy na osobu, čo je o 8 % viac ako v roku 2020. Denne pijú kávu tri štvrtiny Slovákov a Sloveniek, pričom viac ako polovica ľudí vypije za deň dve až tri šálky. Len 10 % ľudí pije „čistú“ kávu bez akéhokoľvek pridania mlieka alebo cukru.

Kultúra pitia kávy na Slovensku sa zmenila

Ešte pred pár rokmi boli našimi najobľúbenejšími kávami „turek“ či instantná káva. To dnes už neplatí. Slovensko si postupne začína budovať kultúru pitia kávy. Pre viacerých kávičkárov je príprava kávy koníčkom aj životným štýlom.

Kaviarne ponúkajú široký výber kávových špecialít, často s dôrazom na kvalitu a chuť. Ľudia sa začínajú zaujímať ako o pôvod kávy, tak aj o proces jej praženia. To vedie k vzniku rôznych malých pražiarní a kávových obchodov, ktoré ponúkajú rozmanité druhy kávy a vzdelávajú spotrebiteľa o ich pôvode. Čoraz častejšie sa ale do popredia dostáva aj otázka toho, ako odpad, najmä z obalov, správne triediť. Aj edukácia z tejto strany je rovnako dôležitá.

Zaujímate sa o kávovú kultúru a chcete sa o tejto téme dozvedieť viac? Prečítajte si náš nedávny ROZHOVOR s príjemným & talentovaným baristom zo slovenskej pražiarne EBENICA COFFEE.

Ako teda správne triediť obaly od kávy?

Obaly od kávy sú najčastejšie vyrobené z kombinácie viacerých materiálov. Ako pri ostatných potravinách, tak aj pri konzumácii kávy vzniká odpad. Ak sa tieto obaly nesprávne vytriedia, končia na skládkach, a tým prispievajú k znečisteniu životného prostredia.

„Vzhľadom na rastúcu spotrebu kávy na celom svete je dôležité, aby sme si uvedomili vplyv, ktorý má táto konzumácia na životné prostredie a aktívne prispeli k jeho ochrane. Triedenie obalov od kávy je jednoduchým a účinným spôsobom, ako každý z nás môže prispieť k udržateľnej budúcnosti a ochrane našej planéty,“ vysvetľuje Katarína Kretter, riaditeľka oddelenia komunikácie OZV ENVI – PAK.

Pred vytriedením obalov od kávy sa uistite, z akých materiálov tieto obaly vyrobili. Obaly od kávy môžu byť rôzne: od plastu cez kov/hliník až po sklo alebo papier. Najčastejšie to však býva kombinácia viacerých materiálov. Aj pri týchto obaloch platí, že čo sa dá od seba oddeliť, treba oddeliť – napríklad viečko alebo nálepku. Vrchnák tiež treba vytriediť oddelene.

„Hoci sa na prvý pohľad môže zdať, že je obal vyrobený len z jedného materiálu, pri obaloch od kávy je to veľakrát náročnejšie, pretože sú zložené z viacerých materiálov. Spotrebiteľom preto odporúčame, aby si pred vytriedením takýchto obalov pozorne pozreli recyklačné symboly uvedené na obale a pri triedení sa riadili primárne nimi,“ uzatvára Katarína Kretter.

Kto stojí za touto iniciatívou?

OZV ENVI – PAK je organizácia zodpovednosti výrobcov podľa zákona o odpadoch. Bola prvou oprávnenou organizáciou na Slovensku. Pomáha s plnením povinností výrobcov obalov a neobalových výrobkoch podľa zákona o odpadoch.

Zabezpečuje triedený zber odpadov z obalov a neobalových výrobkov, ich zhodnocovanie a recykláciu. ENVI – PAK riadia veľké medzinárodné spoločnosti, ktoré prenášajú svoju expertízu o fungovaní odpadového hospodárstva z iných trhov aj na Slovensko. Dbajú na transparentnosť a predvídateľnosť podnikateľského prostredia, za ktorú sa OZV ENVI – PAK zasadzuje.

foto: TS ENVI – PAK

sledujte nás na sociálnych sieťach:
FacebookpinterestlinkedinyoutubeinstagramFacebookpinterestlinkedinyoutubeinstagram

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterpinterestlinkedinFacebooktwitterpinterestlinkedin