Viete, aký je rozdiel medzi zmrzlinou, gelatom a sorbetom? + 10 tipov na najlepšie slovenské zmrzlinárne

3513
zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterpinterestlinkedinFacebooktwitterpinterestlinkedin

Kopček zmrzliny je cez leto obľúbeným potešením pre deti aj dospelých. Aj keď túto studenú maškrtu všeobecne označujeme ako zmrzlinu, pravdou je, že občas si dávame sorbet a inokedy zas gelato. Viete, aký je medzi nimi rozdiel?

Na určitej forme zmrzliny si pochutnávali už starí Rimania či Gréci. No mala veľmi ďaleko od tej dnešnej – ľad polievali medom, vínom či ovocnými šťavami. V Číne si zas pochutnávali na mlieku, ktoré pomixovali s ľadom. Takže história zmrzliny nezačína v Taliansku, ale ešte oveľa skôr.

Zmrzlina, gelato, sorbet – spoznajte najhlavnejšie rozdiely

Gelato síce v taliančine znamená zmrzlina, no v skutočnosti je medzi nimi značný rozdiel. A občas možno ani vy sami netušíte, či si v stánku pýtate zmrzlinu, gelato alebo sorbet. Aj keď je pravda, že sorbet je väčšinou špeciálne označený a aj drahší.

  • Gelato – obsahuje menej tuku (5 – 8 %), na jej výrobu sa používa viac mlieka a menej smotany. Zároveň je hutnejšia a má plnšiu chuť. Servíruje sa pri vyššej teplote, aby si zachovalo svoju krémovosť.
  • Zmrzlina – obsahuje viac mliečneho tuku, respektíve viac smotany a menej mlieka (min. 10 % tuku). Jej konzistencia je vzdušnejšia a servíruje sa pri nižšej teplote.
  • Sorbet – neobsahuje žiadne mliečne či iné živočíšne produkty, preto je prirodzene vegánsky. Základom je iba ovocie, ľad, poprípade cukor.
Zdroj: Canva

Aby sme to skompletizovali, medzi obľúbené pochúťky patrí aj mrazený jogurt, čo nie je nič iné ako klasický jogurt. Zväčša je menej sladký a menej tučný, môže obsahovať aj aktívne baktérie. Dokonca sa môžete stretnúť s tzv. sherbet – kombinácia zmrzliny a sorbetu. No a zmrzlina, ktorá obsahuje aj vaječný žĺtok, má v angličtine názov frozen custard, teda akýsi mrazený puding.

Najlepšie zmrzliny na Slovensku

reklama:

Aj keď domáca zmrzlina patrí k obľúbeným dezertom, nie je nad to ísť na výlet a ochutnať opäť niečo nové. Keďže my osobne patríme k obrovským milovníkom zmrzliny (aj gelata a sorbetov, samozrejme), poskúšali sme ich už celkom dosť. Tu vám prinášame zoznam tých, ktoré nám doposiaľ chutili najviac.

Monalisa – Piešťany

Bezkonkurenčne najlepšie talianske gelato sme ochutnali v Monalise v Piešťanoch na začiatku námestia. Aj keď tu počas víkendov musíte vystáť nejaký ten rad, rozhodne stojí za to. A čo sa nám páči najviac sú ich zaujímavé príchute a časté novinky. Určite si dajte príchuť toffifee alebo mozart.

Zdroj: Facebook / Monalisa

Luculus Ice Saloon – Bratislava

Keď sme v Bratislave a máme chuť na zmrzlinu, často sa nevieme rozhodnúť, do ktorej prevádzky zájsť. No Luculus patrí medzi naše najobľúbenejšie, určite aj vďaka veľmi milému personálu a rôznym zaujímavým príchutiam.

Paris – Trenčín

Naposledy sme dostali chuť na zmrzlinu v Trenčíne a naše kroky viedli do cukrárne a kaviarne Paris. A spravili sme dobre, skutočne sme si pochutnali. Pokiaľ máte radi sladké ovocné chute, odporúčame hroznovú. Alebo veľmi zaujímavá bola aj čokoládovo-mätová, chutila ako čokoládky After Eight.

Jusufi – Košice

Poďme teraz na východ Slovenka do Košíc. Síce sme tu neochutnali veľa zmrzlín, no tú, ktorú sme si dali v Jusufi, vám môžeme vrelo odporúčať. Biela čokoláda a sicílske pistácie boli úžasné, plné chuti.

Velice – Nová Dubnica

K tejto zmrzline sme sa dostali celkom náhodou ešte pred tým, ako sme si prečítali jej skvelé recenzie. No musíme s nimi len a len súhlasiť, skutočne to je jedna z najlepších zmrzlín, akú sme na Slovensku (ale aj v zahraničí) ochutnali. Vo Velice nájdete rôzne príchute, ak ste milovník čokoládovej, ich príchuť Peru vás veru poteší.

Zdroj: Facebook / Velice

Arthur Gelato– Bratislava

Opäť sa vrátime do Bratislavy, pretože vybrať iba jednu najlepšiu zmrzlináreň by pre nás bolo veľmi ťažké. Fantastické a hutné gelato nájdete aj u Arthura, hneď pri Čumilovi. Dajte si kopček z príchute čumil, je to spojenie maku, sliviek a tvarohu.

Callo – Dolný Kubín

Pri výlete na Oravu sme, samozrejme, hľadali, kde by sme tu mohli ochutnať výborné gelato. A užívateľské recenzie nás jednoznačne poslali do zmrzlinárne Callo a veru, táto prevádzka nesklamala. Perníková, lentilková či z ovčieho mlieka, nájdete tu skutočne zaujímavé príchute.

Scoop – Žilina

Pokiaľ sa ocitnete v Žiline, hutné gelato plné chuti a svieže sorbety určite vyskúšajte v Scoope, ktoré nájdete v strede námestia. Veľmi sa nám páčili príchute, ktoré obsahovali viacero hlavných ingrediencií, napríklad arašidové maslo s čokoládou a jahodami alebo biela čokoláda s nugátom, pistáciami a malinami.

Cremí – Trnava

Dlhý rad pred gelatériou Cremí je dôkazom toho, že tu nájdete skutočný sladký skvost. Podľa nás by bol hriech ísť do Trnavy a nezastaviť sa aspoň na jeden kopček. Majiteľ mal niekoľko rokov zmrzlináreň s rovnomenným názvom priamo v Ríme, no rozhodol sa vrátiť sa naspäť na Slovensku a otvoriť si zmrzlináreň tu. No a kde inde, ako v slovenskom malom Ríme, v Trnave.

Zdroj: Facebook / Cremì gelato&caffè Trnava

Koun – Bratislava

Do tretice všetko dobré, v Bratislave veľmi radi zájdeme na kopček do Kounu. Gelato tu nakladajú nie z klasických vaničiek, ale zo špeciálnych okrúhlych nádob Páči sa nám, že tu môžeme ochutnať vždy niečo iné a špeciálne, napríklad sladké drievko, moruša sorbet či smotanu s cereáliami.

sledujte nás na sociálnych sieťach:
FacebookpinterestlinkedinyoutubeinstagramFacebookpinterestlinkedinyoutubeinstagram

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterpinterestlinkedinFacebooktwitterpinterestlinkedin
reklama