Kopček zmrzliny je cez leto obľúbeným potešením pre deti aj dospelých. Aj keď túto studenú maškrtu všeobecne označujeme ako zmrzlinu, pravdou je, že občas si dávame sorbet a inokedy zas gelato. Viete, aký je medzi nimi rozdiel?
Na určitej forme zmrzliny si pochutnávali už starí Rimania či Gréci. No mala veľmi ďaleko od tej dnešnej – ľad polievali medom, vínom či ovocnými šťavami. V Číne si zas pochutnávali na mlieku, ktoré pomixovali s ľadom. Takže história zmrzliny nezačína v Taliansku, ale ešte oveľa skôr.
Zmrzlina, gelato, sorbet – spoznajte najhlavnejšie rozdiely
Gelato síce v taliančine znamená zmrzlina, no v skutočnosti je medzi nimi značný rozdiel. A občas možno ani vy sami netušíte, či si v stánku pýtate zmrzlinu, gelato alebo sorbet. Aj keď je pravda, že sorbet je väčšinou špeciálne označený a aj drahší.
- Gelato – obsahuje menej tuku (5 – 8 %), na jej výrobu sa používa viac mlieka a menej smotany. Zároveň je hutnejšia a má plnšiu chuť. Servíruje sa pri vyššej teplote, aby si zachovalo svoju krémovosť.
- Zmrzlina – obsahuje viac mliečneho tuku, respektíve viac smotany a menej mlieka (min. 10 % tuku). Jej konzistencia je vzdušnejšia a servíruje sa pri nižšej teplote.
- Sorbet – neobsahuje žiadne mliečne či iné živočíšne produkty, preto je prirodzene vegánsky. Základom je iba ovocie, ľad, poprípade cukor.
Aby sme to skompletizovali, medzi obľúbené pochúťky patrí aj mrazený jogurt, čo nie je nič iné ako klasický jogurt. Zväčša je menej sladký a menej tučný, môže obsahovať aj aktívne baktérie. Dokonca sa môžete stretnúť s tzv. sherbet – kombinácia zmrzliny a sorbetu. No a zmrzlina, ktorá obsahuje aj vaječný žĺtok, má v angličtine názov frozen custard, teda akýsi mrazený puding.
Najlepšie zmrzliny na Slovensku
Aj keď domáca zmrzlina patrí k obľúbeným dezertom, nie je nad to ísť na výlet a ochutnať opäť niečo nové. Keďže my osobne patríme k obrovským milovníkom zmrzliny (aj gelata a sorbetov, samozrejme), poskúšali sme ich už celkom dosť. Tu vám prinášame zoznam tých, ktoré nám doposiaľ chutili najviac.
Monalisa – Piešťany
Bezkonkurenčne najlepšie talianske gelato sme ochutnali v Monalise v Piešťanoch na začiatku námestia. Aj keď tu počas víkendov musíte vystáť nejaký ten rad, rozhodne stojí za to. A čo sa nám páči najviac sú ich zaujímavé príchute a časté novinky. Určite si dajte príchuť toffifee alebo mozart.
Luculus Ice Saloon – Bratislava
Keď sme v Bratislave a máme chuť na zmrzlinu, často sa nevieme rozhodnúť, do ktorej prevádzky zájsť. No Luculus patrí medzi naše najobľúbenejšie, určite aj vďaka veľmi milému personálu a rôznym zaujímavým príchutiam.
Paris – Trenčín
Naposledy sme dostali chuť na zmrzlinu v Trenčíne a naše kroky viedli do cukrárne a kaviarne Paris. A spravili sme dobre, skutočne sme si pochutnali. Pokiaľ máte radi sladké ovocné chute, odporúčame hroznovú. Alebo veľmi zaujímavá bola aj čokoládovo-mätová, chutila ako čokoládky After Eight.
Jusufi – Košice
Poďme teraz na východ Slovenka do Košíc. Síce sme tu neochutnali veľa zmrzlín, no tú, ktorú sme si dali v Jusufi, vám môžeme vrelo odporúčať. Biela čokoláda a sicílske pistácie boli úžasné, plné chuti.
Velice – Nová Dubnica
K tejto zmrzline sme sa dostali celkom náhodou ešte pred tým, ako sme si prečítali jej skvelé recenzie. No musíme s nimi len a len súhlasiť, skutočne to je jedna z najlepších zmrzlín, akú sme na Slovensku (ale aj v zahraničí) ochutnali. Vo Velice nájdete rôzne príchute, ak ste milovník čokoládovej, ich príchuť Peru vás veru poteší.
Arthur Gelato– Bratislava
Opäť sa vrátime do Bratislavy, pretože vybrať iba jednu najlepšiu zmrzlináreň by pre nás bolo veľmi ťažké. Fantastické a hutné gelato nájdete aj u Arthura, hneď pri Čumilovi. Dajte si kopček z príchute čumil, je to spojenie maku, sliviek a tvarohu.
Callo – Dolný Kubín
Pri výlete na Oravu sme, samozrejme, hľadali, kde by sme tu mohli ochutnať výborné gelato. A užívateľské recenzie nás jednoznačne poslali do zmrzlinárne Callo a veru, táto prevádzka nesklamala. Perníková, lentilková či z ovčieho mlieka, nájdete tu skutočne zaujímavé príchute.
Scoop – Žilina
Pokiaľ sa ocitnete v Žiline, hutné gelato plné chuti a svieže sorbety určite vyskúšajte v Scoope, ktoré nájdete v strede námestia. Veľmi sa nám páčili príchute, ktoré obsahovali viacero hlavných ingrediencií, napríklad arašidové maslo s čokoládou a jahodami alebo biela čokoláda s nugátom, pistáciami a malinami.
Cremí – Trnava
Dlhý rad pred gelatériou Cremí je dôkazom toho, že tu nájdete skutočný sladký skvost. Podľa nás by bol hriech ísť do Trnavy a nezastaviť sa aspoň na jeden kopček. Majiteľ mal niekoľko rokov zmrzlináreň s rovnomenným názvom priamo v Ríme, no rozhodol sa vrátiť sa naspäť na Slovensku a otvoriť si zmrzlináreň tu. No a kde inde, ako v slovenskom malom Ríme, v Trnave.
Koun – Bratislava
Do tretice všetko dobré, v Bratislave veľmi radi zájdeme na kopček do Kounu. Gelato tu nakladajú nie z klasických vaničiek, ale zo špeciálnych okrúhlych nádob Páči sa nám, že tu môžeme ochutnať vždy niečo iné a špeciálne, napríklad sladké drievko, moruša sorbet či smotanu s cereáliami.
sledujte nás na sociálnych sieťach:zdieľať tento článok na: