Veronika Svobodová z projektu Superblogeri: Páči sa mi, že na Slovensku to medzi blogermi funguje

2084

Veronika Svobodová založila projekt Superblogeri, ktorý združuje a vzdeláva slovenských blogerov a influencerov. Sama má vlastný blog Special edition life a okrem toho pôsobí ako PR manažérka pre Powerlogy, kde sa venuje tvorbe contentu na sociálne siete. Prečítajte si rozhovor, v ktorom nám porozprávala o svojich splnených cieľoch, vášni k cestovaniu a tiež o tom, akú úlohu zohráva v jej živote dobré jedlo.

Ahoj Veronika :) Pred istým časom si založila úspešný projekt Superblogeri. Čo ťa motivovalo k tomu, aby takýto projekt na Slovensku vznikol?

Ahojte. Primárne mi na SR chýbal akýsi networking medzi blogermi. Nemala som rada situácie na eventoch, kde sa niektorí blogeri “hanbili” predstaviť sa alebo sa združovali v skupinkách. Páči sa mi, že na SR to medzi blogermi naozaj funguje. Vedia si poradiť, vedia sa inšpirovať a motivovať. To bolo gro, čo som chcela dosiahnuť.

Nedávno prebehol prvý ročník galavečera Superbloger2019. Ako si sa k tomu vlastne dostala?

Prvý impulz prišiel od blogerov. Najprv som si urobila prieskum u ďalších blogerov a potenciálnych partnerov. Ten vyšiel veľmi pozitívne a tak som sa toho zhostila.

Sama máš úspešný blog, ktorý je napríklad aj o cestovateľských zážitkoch. Čo si najviac na cestovaní užívaš?

Môjmu blogu sa už veľmi nevenujem práve kvôli času, ktorý investujem do projektu Superblogeri, ale cestovanie ma asi nikdy neprestane baviť. Na cestovaní zbožňujem spoznávať iné kultúry. Zžiť sa s nimi, rada ochutnávam miestne kuchyne, skúmam miesta, kde nechodí kopec turistov. Celkovo cestujem prevažne mimo sezóny.

V ktorej krajine ťa najviac ohúrila domáca gastronómia? A čo najdivnejšie si na potulkách svetom ochutnala?

Čo sa týka jedla, preferujem európsku a ázijskú kuchyňu. Mám veľmi rada jednoduché chute a tie mi vyhovujú v Taliansku alebo v iných prímorských krajinách. Veľmi mi chutili lotyšské jedlá, ktoré som paradoxne nejedla v Lotyšsku, ale pripravila ich moja lotyšská kamarátka. Najpodivnejšie čo som jedla boli kobylky a chrobáky.

Rada sleduješ foodblogerov?

Sledujem a potom to ľutujem, lebo vždy ostanem hladná. :D Veľmi ma baví Dalibor z Once upon a thyme, vždy sa mi zbiehajú slinky. Už som vyskúšala niekoľko receptov od Veroniky aka Lenivá kuchárka a tiež veľa varím z receptov od Fitshaker. Zo svetových foodblogerov sledujem napríklad Martha Stewart.

Na svojom Instagrame máš vždy krásne nastajlované fotky. Fotíš si všetko sama? Skús dať pár osvedčených tipov, čo by úspešná fotka na Instagrame mala obsahovať.

Fotky, na ktorých som ja, fotí prevažne môj kamarát Adam Prommer alebo Lenka Madlenová aka Stylemon.blog. Fotky ako flatlay či zátišia fotím sama. Veľmi ma baví styling na fotke. Je veľmi tažké povedať, čo by mala úspešná fotka obsahovať. Závisí to od profilu a oblasti, ktorej sa daný profil venuje. Ja mám veľmi rada moodové fotky, ktoré farebne či tématicky ladia. Alebo také, ktoré hovoria príbeh.

Máš pri všetkých svojich povinnostiach čas na varenie a pečenie? Čo varíš najradšej?

Čas nemám, ale ak mám, tak najradšej pripravujem Pavlovu tortu. Už teraz sa oblizujem za ušami. :D

Si intuitívna kuchárka, ktorá si rada vymýšľa vlastné recepty, alebo sa radšej riadiš presnými postupmi?

Áno aj nie. Vždy sa inšpirujem receptom, ale potom ho podľa potreby a chuti doladím.

A čo ty a jedlo? Zješ všetko, čo ti naložia na tanier?

Jedlo milujem. Môj ocko je vyučený kuchár a od detstva sme jedli všetko. Nikdy som nevymýšľala. Neskôr v dospelosti som zistila, že mi niektoré chute nesedia. Napríklad fliačky s kapustou veľmi nemusím alebo upraženú slaninu. Inak mám jedlo naozaj rada a vždy sa ho snažím si poriadne vychutnať. Tiež sa snažím skúšať nové chute. Napríklad niekedy som nemala rada morské plody, lebo som na ne nebola zvyknutá, teraz sa ich neviem dojesť. Po pár rokoch cestovania som zistila, že vedia naozaj skvelo chutiť.

Inšpiruj nás nejakými tvojimi obľbenými reštauráciami, do ktorých si zájdeš najradšej.

Ak sa bavíme o reštauráciách na Slovensku, tak mi veľmi chutilo v Banskej Štiavnici v reštaurácii 4 Sochy alebo v Bratislave rada navštevujem U Taliana, kde si zvyknem objednávať Aglio Oglio. Tiež mi chutilo v Houdini, burgre mám rada v Karlsburger, odporúčam gruzínsku kuchyňu v Nobile alebo steaky v D.Steak House.

Máš nejakú úsmevnú situáciu, ktorá sa ti spája práve s jedlom?

Keď som bola na Bali, navštívila som jednu vychytenú francúzsku reštauráciu. Počas trojchodovej večere na náš stôl zabudli. Obslúžili všetkých naokolo a my sme neustále vyčkávali s nohami zaborenými v piesku. Nakoniec sme sa sami pripomenuli. Čašník sa nám prirodzene ospravedlnil a od šéfkuchárky nám poslal lávový koláčik so zmrzlinou grátis. Nakoniec vyšla aj samotná šéfkuchárka, ktorá si s nami potriasla rukou a s úsmevom na perách prehodila pár milých slov. Bolo to veľmi príjemné stretnutie.

Máš nejaké jedlo/nápoj spojené s tvojím osobným rituálom?

Kávička s koláčikom alebo niečím sladkým okolo 16tej hodiny sa mi spája s časom, kedy sme sa celá rodina zišli a len tak sa rozprávali o tom, aký sme mali deň. A funguje to tak dodnes.

Považuješ sa za milovníka typickej slovenskej kuchyne?

Mám rada našu kuchyňu, ale občas sú jej jedlá na mňa trošku ťažké. Milujem pirohy, ale aj halušky. J

Aký je tvoj názor na filozofiu zero waste, teda minimalizovanie odpadu v domácnosti, predovšetkým v kuchyni, vo varení?

Veľmi sa s tým stotožňujem. Neznášam ten pocit, keď sa mi pokazí jedlo a musím ho vyhodiť. Snažím sa nenakupovať vo veľkom, ale naozaj iba tak, aby som všetko využila. A keď sa mi to náhodou nepodarí, tak hľadám spôsob, ako tie suroviny použiť.

Foto: Instagram/ specialeditionlife

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie