Varte ako profík: Aké nástroje a spotrebiče by vo vašej kuchyni nemali chýbať?

614
Kuchynské nástroje
Kuchynské nástroje

Doba ide dopredu a s ňou aj rôzne pomôcky, ktoré našu prácu nielen uľahčia, ale tiež výrazne zlepšia. Platí to aj o rôznych nástrojoch a spotrebičoch v gastrosegmente, s ktorými vám to pôjde o čosi jednoduchšie. Niektoré z nich sú vhodné do každej kuchyne, iné zas ocenia najmä profi kuchári a kuchárky. Tak sa poďme pozrieť na tie najlepšie z nich.

Aj keď naše staré mamy by možno nesúhlasili, varenie je občas poriadna otročina. Práve preto na trhu neustále pribúdajú nové nástroje a spotrebiče, s ktorými to je o čosi jednoduchšie. A radi ich používajú nielen kuchári amatéri, ale tiež šéfkuchári v profi kuchyniach.

Základom sú kvalitné nože

Mnohí profesionálni kuchári a kuchárky si do zamestnania nosia svoje vlastné nože. Sú s nimi doslova zohratí a pri svojej práci ich potrebujú. No a na to by ste mali myslieť aj vo svojej domácej kuchyni. Radšej zainvestujte do skutočne kvalitných nožov, ktorých cena nemusí byť vôbec prehnaná. Cena za jeden kvalitný nôž sa pohybuje už od 20 – 30 €. Takéto nože vám vydržia veľmi dlho, stačí, keď ich raz za čas dobre nabrúsite.

Zdroj: Canva

Počuli ste už o zázraku menom konvektomat?

Ide o profesionálne gastro zariadenie a mohli by sme povedať, že konvektomat je najlepším priateľom kuchárov a srdcom každej profi kuchyne. A dnes dokonca zoženiete aj menšie konvektomaty, ktoré sú vhodné pre domácu kuchyňu. Toto zariadenie nahraní niekoľko spotrebičov a pritom zaberie maximálne 1m2 z priestoru. V jednoduchosti povedané, varenie v konvektomate je jednoduchšie, rýchlejšie, zdravšie a energeticky úspornejšie. Hlavnú úlohu zohráva horúci vzduch alebo para. Viac o konvektomate si môžete prečítať v tomto článku.

Kuchynská špachtľa vám ušetrí kopec neporiadku

Kuchynská špachtľa alebo stierka je veľmi jednoduchý a lacný nástroj, ktorý oceníte v profesionálnej aj domácej kuchyni. Pomôže vám udržať vaše pracovisko čisté a upratané, a to vďaka zopár ťahom. Špachtľa sa nám osobne osvedčila najmä pri pečení koláčov či zákuskov. Keď máte celú dosku od odrobiniek, krému či kúskov čokolády a ovocia, všetko ľahko odpracete.

No a takáto špachtľa má aj ďalšiu funkciu – môžete ju využiť na krájanie, respektíve rozdeľovanie tuhého cesta. Ľahko s ňou predelíte kysnuté, lístkové či medovníkové cesto. A tiež je to veľmi dobrý pomocník pri nanášaní krému na tortu.

Zdroj: Canva

Teplovzdušná fritéza či airfryer

Pred niekoľkými mesiacmi sme si pre vás pripravili článok o tom, aké výhody a nevýhody sa spájajú s teplovzdušnou fritézou. V konečnom dôsledku ide o kuchynského pomocníka, ktorý vám ušetrí množstvo času aj kalórií. Pri varení v airfryeri vám stačí oveľa menej tuku, pričom chuť aj štruktúra jedla budú rovnako chutné. Podobne ako konvektomat, aj teplovzdušná fritéza pracuje s horúcim vzduchom, ktorý cirkuluje okolo pripravovaného jedla. Preto ak doma radi varíte zdravo a rýchlo, stavte na tohto pomocníka.

Najlepšie mäso pripravíte s teplomerom

Verte či nie, s kuchynským teplomerom je všetko jednoduchšie. Od bravčovej panenky cez sladké makronky až po prípravu sirupu, pri všetkom vám perfektne poslúži. Možno sa vám jeho kúpa zdá na začiatku zbytočná, no keď už ho budete mať, pochopíte, o čom sme hovorili…

Účelná pomoc s kuchynským robotom

Ten, kto vlastní kuchynský robot, si už čas strávený v kuchyni bez neho nevie predstaviť. V tomto prípade sa oplatí investovať do kvalitného kusu, ktorý vám nahradí niekoľko ďalších spotrebičov. V prvom rade s ním pripravíte nadýchané krémy, vláčne korpusy či kysnuté cestá. Ďalej vám pomôže vyrobiť domáce cestoviny, zmrzlinu, pomlieť mäso aj nastrúhať zeleninu.

Zdroj: Canva

Nie je váha ako váha

Či už pečiete tortu alebo vážite ingrediencie na prípravu nedeľného obeda, bez kuchynskej váhy to tak ľahko nepôjde. Samozrejme, veľa ľudí varí „od oka“, no niektoré recepty si vyžadujú presné gramáže. Odporúčame vám staviť na digitálnu váhu, najlepšie s USB nabíjaním. Nechcete totiž zažiť to, že sa vám vo váhe vybijú baterky pri príprave zložitého zákusku. Pri kúpe váhy si všimnite aj to, či sa dajú jednotky meniť aj počas váženia. Je to totiž veľmi výhodné – na váhu položíte misu a rovno do nej môžete navážiť 300 g múky aj 100 ml oleja.

Nech už máte vo svojej kuchyni klasické nástroje alebo niekoľko moderných pomocníkov, jedno zostáva isté. Raz za čas každému z nás padne najlepšie najesť sa vonku vo svojej obľúbenej reštaurácii a užiť si to, keď nám niekto navarí. Čo tak si zajtrajší deň spríjemniť chutným obedovým menučkom? TU si môžete pozrieť, čo budú servírovať reštaurácie vo vašom okolí.

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
reklama