Ušetrite tam, kde sa naozaj dá: 8 tipov, ako neplytvať peniazmi v kuchyni

578
šetrenie v kuchyni
foto: Canva

Rok 2023 bude v dejinách pravdepodobne zapísaný hrubými červenými písmenami a slovom inflácia. Všetci v súkromí a väčšina gastro podnikateľov bojujú na dennej báze so zdražovaním potravín, surovín a energií.

Šetrenie v kuchyni pritom môže byť celkom príjemnou výzvou. Ak si z toho urobíte súťaž, napríklad ktorý z partnerov ušetrí viac za mesiac alebo aké bude finálne ušetrené číslo po niekoľkých mesiacoch, prestanete to vnímať ako niečo negatívne.

Okrem toho, šetrenie v kuchyni je opakom plytvania. To by sme nemali robiť ani v prípade, že máme nadbytok financií na účte, a to hneď z niekoľkých dôvodov. Niektorí ľudia skutočne nemajú čo do úst a planéta je produkciou jedla pre ľudí maximálne vyťažená aj bez toho, aby sme produkovali takzvaný food faste. Od spôsobu umývania riadu až po nastavenie spotrebičov vám trocha plánovania a pozornosti môže pomôcť pri dodržiavaní svojich zásad. Čo teda robiť, aby ste pri varení efektívne ušetrili? Prečítajte si naše nasledujúce tipy.

Poctivo baľte zvyšky jedla

Polovica citróna či avokáda, cibuľa, francúzske zemiaky a mnoho, mnoho ďalších potravín a jedál, ktoré sme nezjedli na jedenkrát, často podľahne skaze. A to len preto, že ich správne neuskladníme. Aby sme predišli plytvaniu a zvolili si finančne výhodnejšiu alternatívu, baľme jedlo do znovu použiteľných nádob alebo napríklad do prírodných voskových obrúskov.

Skladujte potraviny správne

Niektoré čerstvé potraviny potrebujú trochu lásky hneď po tom, ako ich prinesieme domov. Ak nechcete napríklad vyhodiť mrkvu, očistite ju a ponorte do nádobky s vodou. To isté platí pre všetku koreňovú zeleninu. Paradajkám sa zase nepáči v chlade a jablká majú nedobrý vplyv na ostatné druhy ovocia, preto by mali byť oddelené, aby vydržali čerstvé čo najdlhšie. Na internete nájdete desiatky tipov, inšpirujte sa!

Vymeňte jednorazové hubky a handry za kompostovateľné

Aj v tomto prípade na celej čiare vyhráva ekologickejší variant čistiacich pomôcok. Lufa (vysušená tekvica, z ktorej sa vyrobí plnohodnotná hubka na riad) alebo kompostovateľné utierky, ktoré sa dajú prať v práčke, vám vydržia veľmi dlho. Vydržia klasické aj dezinfekčné prostriedky na riad (aj pri praní) a v konečnom dôsledku pošetria aj vašu peňaženku.

foto: Canva

Majte zásobu trvanlivých potravín

Sledujte zľavové letáky jednotlivých obchodov a dajte si tú námahu, nakúpiť si trvanlivé potraviny vtedy, keď sa najviac oplatia. Doma tak môžete mať zásobu múky, cestovín, trvanlivého mlieka, plechovkových a zaváraných ingrediencií, z ktorých môžete v kombinácii zo zvyškov čerstvých potravín vyčarovať kompletné a chutné jedlo.

Dávajte pozor na spotrebiče

Uvedomenie si toho, ako často a správne používate svoje spotrebiče vám môže pomôcť znížiť spotrebu vody a energie. Jednoduché veci ako je vypnutie vody, kým umývate riad alebo odpojenie zariadení, ktoré nepoužívate, sa môžu časom kumulovať k dobrému výsledku. Pre väčšiu úsporu energie preskočte napríklad funkciu sušenia v umývačke riadu. A nezabudnite odmraziť mrazničku!

Pečte a varte naraz

V prípade, že pripravujete jedlo v rúre, využite, že je nahriata a upečte zároveň aj koláč, ktorý ste chceli možno upiecť neskôr. Ušetríte tak energiu, ktorú by rúra musela vynaložiť na opätovné zohriatie celého systému po tom, ako by vychladla na izbovú teplotu.

Z odrezkov a zvyškov urobte zeleninový bujón

Pri čistení zeleniny vzniká neraz veľa odpadu. Ak ju predtým dôkladne umyjete, zo zvyškov a šupiek môžete urobiť veľmi chutný a silný zeleninový vývar! Následne ho môžete naliať do nádobky určenej na ľad a zmraziť. Takýmto spôsobom nielen že ušetríte, ale získate aj výborný základ pre polievky, príkrmy či omáčky do varenia.

Ak si jedlo objednávate, skúste donáškové aplikácie

Môžete tak ušetriť značný obnos peňazí, napríklad za zľavové kódy či vernostné kupóny. Niektoré donáškové spoločnosti ponúkajú dokonca vernostné programy. V zahraničí fungujú vynikajúce aplikácie (napr. To Good To Go – vo voľnom preklade Pridobré na to, aby to odišlo), ktoré umožňujú zákazníkom kúpiť si vo svojom okolí jedlo z reštaurácií, ktoré im zostalo pred záverečnou za polovičnú cenu. Výborné je, že túto možnosť poskytujú aj potraviny, pekárne či napríklad obchody s cukrovinkami.

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie