Typy zemiakov a ako ich používať v kuchyni

524
Rôzne druhy zemiakov

Zemiaky, krumple či bandurky – ide o potravinu, ktorá vo svete aj u nás patrí k tým najobľúbenejším. Niet sa čo čudovať, veď zo zemiakov vieme vykúzliť nespočetné množstvo dobrôt, pričom sú lacné a dostupné počas celého roka. Viete však, z ktorého typu zemiakov si spravíte najlepšie hranolčeky či kašu?

Pri príprave jedál je dôležité vedieť, či potrebujete zemiaky s vysokým alebo nízkym obsahom škrobu. Od toho závisí to, ako sa vám bude so zemiakmi pracovať, koľko bude trvať ich príprava či aká bude finálna chuť a konzistencia.

Nie je zemiak ako zemiak

Viete o tom, že na svete existuje viac ako 4 tisíc rôznych odrôd zemiakov? U nás však najčastejšie používame približne 6 typov, no nájdete aj fialové zemiaky, zemiaky s ružovou dužinou či tmavočervené zemiaky. Medzi najbežnejšie patria práve zemiaky konzumné. Ich pôvod je v Južnej Amerike a obsahujú najmä vodu (80 %), škrob a rozpustné cukry. Pravidelná konzumácia zemiakov vám pomôže doplniť hladiny vitamínov A, B1, B2 a B6, majú aj veľa vitamínu C. Okrem toho obsahujú horčík, zinok, železo či draslík.

Pečené zemiaky, zemiakové lupienky, zemiaková kaša
Zdroj: Canva

Zemiaky sú veľmi dobrou potravinou v prípade, ak sa snažíte obmedziť príjem kalórií (nikdy nechoďte do deficitu väčšieho ako 500 kcal / deň, vypomstí sa vám to – viac TU >>). Majú totiž veľa sacharidov a žiaden tuk, zasýtia vás na dlhú dobu a neprijmete s nimi veľa kalórií. Samozrejme, dôležité je, ako ich tepelne upravíte – varenie je najideálnejšie.

Aké druhy zemiakov používať?

Stalo sa vám niekedy, že ste varili polievku so zemiakmi a tie boli stále akési tvrdé? Alebo, naopak, chceli ste pripraviť perfektne chrumkavé hranolčeky, no podarila sa vám akurát tak kaša? Problém bude v tom, že ste použili nesprávny druh zemiakov.

Varný typ A

Hovorí sa im aj šalátové zemiaky, majú hladkú šupku a bledožltú dužinu. Keďže majú nižší obsah škrobu, najlepšie je uvariť ich v šupke a použiť do zemiakového šalátu. Poprípade ich môžete nakrájať na tenké plátky a upiecť v rúre, nerozpadnú sa. Určite ich však nepoužívajte do polievok či gulášov, na ich úplné zmäknutie by ste čakali večnosť.

Varný typ B

Ich použitie je veľmi univerzálne, nič nepokazíte, ak ich dáte do gulášu, uvaríte do zemiakového šalátu alebo ich upečiete. Dajte si však pozor, sú uvarené o čosi rýchlejšie ako varný typ A. Pokiaľ si teda chcete kúpiť zemiaky do zásoby na dlhšie obdobie, stavte na tieto.

Zemiaky v košíku
Zdroj: Canva

Varný typ C

Ak plánujete robiť pyré či pučené zemiaky, stavte na tento druh. Obsahujú viacej škrobu a po uvarení sa samovoľne rozpadajú. Ich šupka je drsná a dužina belavá. Okrem kaše sú ideálne na zemiakové knedle, halušky, pirohy aj placky. Podaria sa vám u nich super hranolky.

Milujete hranolky? Prečítajte si, odkiaľ skutočne pochádzajú TU >>

Žlté konzumné zemiaky

Obsahujú najmenej kalórií a majú najvýraznejšiu žltú farbu. Považujú sa za vysoko kvalitné a pripravíte z nich výborný šalát. Ak chcete pečené zemiaky v šupke, tak si ich pripravte z tohto druhu.

Ružové zemiaky konzumné

V obchodoch ich nájdete aj ako neskoré červené zemiaky. Majú výbornú chuť, nerozvárajú sa. Najlepšie sa hodia do rôznych studených šalátov či na pečenie v šupke.

ružové zemiaky, batáty
Zdroj: Canva

Batáty

Pôvodne sú z USA, no v posledných rokoch sa u nás veľmi rozšírili. Majú sladkastú chuť a sýtu oranžovú farbu, najčastejšie sa jedávajú vo forme hranoliek. Zaujímavosťou je, že batáty nie sú skutočne zemiaky, patria do čeľade pupencovité (zemiaky sú z čeľade ľuľkovitej). Dajte si pozor, batáty majú o polovicu viac kalórií.

Zdroj

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
reklama