Typické jedlá na raňajky? V každej krajine je to inak, objavte tie najikonickejšie

563
jedlá na raňajky
zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterpinterestlinkedinFacebooktwitterpinterestlinkedin

Hovorí sa, že raňajky sú najdôležitejším jedlom dňa. A hoci sa to nedá povedať o každej krajine, v mnohých kútoch sveta majú jedlá na raňajky svoje pevné miesto v kultúre, rodinnej tradícii aj kuchyni.

Líši sa to však od krajiny ku krajine. Kým u nás si vystačíme s rožkom a kávou a mnoho ľudí neraňajkuje vôbec, aj keď to odborníci neodporúčajú, inde sa stoluje oveľa dlhšie.

Vybrali sme 9 krajín, ktorých jedlá na raňajky sú skutočne ikonické. Kto by už nepoznal typické anglické raňajky alebo nikdy neochutnal turecké vajíčka? Poďme sa na to spoločne pozrieť. V závere nájdete aj zopár zvláštností zo sveta, o ktoré sme vás nemohli ukrátiť.

Francúzsko – raňajky s vôňou masla a elegancie

jedlá na raňajky Francúzsko
foto: Canva

Raňajky vo Francúzsku sú ľahké, jednoduché a predovšetkým sladké. Namiesto slaniny a vajíčok tu dominuje pečivo – najčastejšie croissant, pain au chocolat alebo čerstvá bageta, podávané s maslom, džemom alebo medom. Nesmieme zabudnúť na ikonický francúzsky toast, teda pečivo vo vajíčku nasladko.

reklama

K tomu nesmie chýbať café au lait. Predstavte si pod tým silnú kávu s horúcim mliekom. Podávajú ju vo veľkej šálke, do ktorej si pokojne namočíte kúsok croissantu alebo iného francúzskeho dezertu. Francúzi často raňajkujú v kaviarni, postávajúc pri bare s kávou v ruke.

Veľká Británia a ich legendárne English breakfast

anglické raňajky
foto: Canva

Tradičné anglické raňajky sú synonymom výdatnosti. Na tanieri v Británii nájdete volské oko, chrumkavú slaninu, klobásky, pečené fazule, grilované paradajky, šampiňóny a hrianky. K tomu sa niekedy pridáva aj čierny puding (tzv. blood sausage) a chýbať nesmie šálka čierneho čaju s mliekom.

Anglické raňajky sú populárne všade vo svete a určite ste počas cestovania aj vy neraz mali šancu ich ochutnať. Ich typické jedlá na raňajky majú svoje korene v pracovnej triede a dodnes sú súčasťou hotelových bufetov, víkendových brunchov a vlastne aj anglickej identity.

Japonské jedlá na raňajky sú v rovnováhe

japonské raňajky
foto: Canva

Tradičné japonské raňajky pôsobia ako miniatúrny obed. Typické ranné menu obsahuje miso polievku, dusenú ryžu, grilovanú rybu (napr. lososa), nakladanú zeleninu a často aj fermentované sójové bôbynatto.

K jedlu sa podáva zelený čaj a všetko je pripravené tak, aby bola zachovaná rovnováha chutí, farieb aj výživy. Japonci veria, že správne raňajky pripravia telo aj myseľ na deň plný aktivít. Pre európskeho návštevníka krajiny môžu byť japonské raňajky nezvyčajné, ale práve to z nich robí nezabudnuteľný zážitok.

V Turecku sú raňajky spoločenským rituálom

turecké raňajky
foto: Canva

Turecké raňajky, známe ako kahvaltı, sú zážitkom pre všetky zmysly. Na stole nájdete rôzne druhy syrov, čierne aj zelené olivy, čerstvé paradajky a uhorky, vajíčka, med, džem, pastu z tahini a hroznového sirupu, čerstvý chlieb (napr. simit) a niekedy aj tradičné menemen – turecké miešané vajíčka s paradajkami, cibuľou a paprikou.

K tomu podávajú typický silný turecký čaj v malých pohárikoch. Zo začiatku je trochu horký, ale keď si naň zvyknete, pravdepodobne si ho zamilujete a budete si ho chcieť pripraviť aj doma. V Turecku sú raňajky dlhšie, patria k spoločenským a rodinným rituálom a predstavujú pomalý začiatok do úspešného dňa.

Sýte jedlá na raňajky a kombinácia slaného so sladkým (USA)

americké raňajky
foto: Canva

V USA sa síce raňajky menia od štátu k štátu, ale niektoré klasiky nájdete takmer všade. Lievance s maslom, javorovým sirupom a čučoriedkami, vajíčka na rôzne spôsoby, opekaná slanina, hrianky, klobásky, bagely so smotanovým syrom, ale aj silno cukrové cereálie s mliekom.

V amerických „dineroch“ sa podáva aj tzv. breakfast platter. Ide vlastne o tanier plný jedla, ktorý by pokojne mohol nahradiť obed. Nezriedka sa k raňajkám podáva aj filtered coffeeslabšia čierna káva vo veľkom hrnčeku, ktorú vám budú dolievať, kým budete mať záujem. Presne ako v amerických seriáloch!

V Mexiku ráno explodujú chute a farby

mexické jedlá na raňajky
foto: Canva

Mexičania nešetria chuťami ani ráno. Medzi typické raňajky patrí chilaquiles – kúsky kukuričných čipsov zaliate pikantnou omáčkou, posypané syrom a často doplnené vajíčkom alebo mäsom. Ďalšou obľúbenou voľbou sú huevos rancherosvolské oká na tortille, podávané s paradajkovou salsou a fazuľami.

Mnohé mexické raňajky sú teplé a mierne pikantné. Je to podľa nich ideálny spôsob, ako sa poriadne prebrať. Mexiko navyše rozlišuje medzi desayuno (ľahšie raňajky) a almuerzo (neskoršie a výdatnejšie dopoludňajšie jedlo).

India – tradičné raňajky sú plné korenín

indické jedlá na raňajky
foto: Canva

India je obrovská krajina a každý jej región je unikátny, a to platí aj pre raňajky. Na juhu krajiny sú populárne idli – mäkké ryžovo-šošovicové koláčiky, ktoré sa podávajú s kokosovým chutney a pikantnou omáčkou sambar. Ďalšou obľúbenou voľbou je dosatenká fermentovaná palacinka plnená zemiakovou plnkou.

Na severe sú časté napríklad paratha. Sú to plnené placky, často podávané s jogurtom alebo maslom. Indické raňajky sú takmer vždy teplé, aromatické a výživné. Kombinácia, ktorá perfektne sedí k miestnemu životnému tempu, čo poviete?

Švédsko stavilo sa na sýtosť a jednoduchosť

švédske jedlá na raňajky
foto: Canva

Švédi preferujú jedlá na raňajky jednoduché, zdravé a praktické. Na stole nájdete chrumkavý chlieb (knäckebröd), syr, šunku, vajíčko natvrdo, zeleninu a ovocie. K tomu často jogurt alebo filmjölk (fermentovaný mliečny nápoj) s müsli.

Základom raňajok v severských krajinách je rovnováha a kvalita. Raňajky nie sú extravagantné, ale dávajú telu presne to, čo potrebuje. K tomu nikdy nechýba silná šálka kávy, pretože Švédi patria medzi najväčších konzumentov kávy na svete.

Vietnamská polievka na ráno

vietnamské jedlá na raňajky
foto: Canva

Vo Vietname je raňajkovým šampiónom pho, klasická aromatická vývarová polievka s ryžovými rezancami, hovädzím alebo kuracím mäsom a čerstvými bylinkami.

Tento teplý pokrm je ideálny štart dňa. Podľa Vietnamcov vás zasýti, zahreje a rozprúdi energiu tela i ducha. Navyše sa dá kúpiť takmer na každom rohu, vďaka čomu si polievku mnoho Vietnamcov kúpi a zje priamo po ceste do práce.

Keď sú jedlá na raňajky trochu zvláštne

Popri typických croissantoch, vajíčkach či polievkach, ktoré sme si predstavili pri raňajkovaní okolo sveta, existujú aj také jedlá, ktoré sú pre nás v ranných hodinách jednoducho čudné. V niektorých krajinách sa raňajkuje to, čo by sme my sotva jedli na večeru, ak vôbec:

  • Turecko – mozgový tanier s duseným teľacím alebo jahňacím mozgom
  • Islandhákarl, teda fermentovaný žralok s pachom čpavku
  • Laos – kačacia krv varená s bylinkami a podávaná s lepkavou ryžou
  • Vietnambalut, teda varený kačací zárodok priamo vo vajci
  • Čína – storočné vajce – kačacie vajce fermentované v hline, čaji a vápne až niekoľko mesiacov
  • Filipínydinuguan – hustý dusený pokrm z bravčovej krvi, čriev a mäsa
  • Kambodža – vyprážané tarantuly alebo cvrčky ako ranná dávka proteínu

zdroje: Afar.com, Wander-lush.org

sledujte nás na sociálnych sieťach:
FacebookpinterestlinkedinyoutubeinstagramFacebookpinterestlinkedinyoutubeinstagram

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterpinterestlinkedinFacebooktwitterpinterestlinkedin
reklama: