Typické jarné ingrediencie, ktoré by do svojich sezónnych ponúk mali zaradiť aj reštaurácie

471
sezónna ponuka jedla v reštaurácii

Medvedí cesnak, rebarbora, špargľa… To je len málo z toho, čo nám na naše taniere prináša jar a príchod hrejivých slnečných lúčov.

Pre človeka je absolútne prirodzené stravovať sa podľa ročných období. Vychádza to z evolučného hľadiska, respektíve z minulosti, keď neexistovali žiadne supermarkety a ľudia si museli vystačiť iba s jedlom, ktoré bolo aktuálne dostupné. Práve obdobie jari je výnimočné v tom, že sa prebúdza príroda a aj náš tráviaci trakt začína túžiť po viac čerstvých potravinách.

Aké potraviny sú typické pre jar?

To, že na jar by mal náš tanier obsahovať viac ovocia a zeleniny, je jasné. Dokonca si o tom môžete prečítať viac v TOMTO ČLÁNKU. No poďme sa teraz pozrieť na jednotlivé ingrediencie, ktoré dozrievajú práve počas jarných mesiacov, teda najmä v apríli, máji a na začiatku júna.

Špargľu môžete využiť na mnoho spôsobov. Zdroj: Canva

Špargľa

Špargľa, biela alebo zelená, patrí medzi kráľovskú zeleninu. Je fantastická pre naše zdravie a zaujímavosťou je, že po jej konzumácii budete vo svojom moči cítiť síru. Špargľa sa zo zeme zvyčajne vyťahuje ešte predtým, ako jej hlavná časť vykukne nad zem. Následne sa zabalí do vlhkej handry, aby bola počas prepravy stále čerstvá. Čo tak si ju opiecť na panvici a posypať parmezánom, poprípade ugrilovať?

Medvedí cesnak

Ide o bylinku s mierne aromatickou vôňou aj chuťou. Ako medvedí cesnak spracovať a prečo by ste ho mali zaradiť do svojho jedálnička si prečítajte TU.

Artičoky

Nie, artičoka nie sú malé rybky v náleve, to sú ančovičky. Artičoka je zelenina, ktorá vám pomôže s vysokým cholesterolom. Ak si budete vyberať artičoku v obchode, siahnite po tej s  tesne uzavretými hlavami. V Taliansku túto zeleninu nájdete aj na pizzi, no pripraviť si ju môžete na rôzne spôsoby. Výborne chutí v kombinácii s citrónom či špenátom.

Rebarbora

Viete o tom, že rebarbora nie je ovocie, ale zelenina? Perfektne sa hodí s jahodami a citrónom, ale tiež s malinami či mangom. Poprípade si z nej vyrobte domáci džem alebo kompót, ktorý môžete vytiahnuť počas celého roka. V reštaurácii či kaviarni určite nevynechajte rebarborový koláč z lineckého cesta. Naším tipom je spracovať rebarboru ako čatní, ktoré využijete v sezónnom burgri alebo na grilovačke.

Zdroj: Canva

Chcete sa naučiť grilovať ako profík? Tak s tým vám radi pomôžeme? Desiatky užitočných tipov sme pre vás spísali do TOHTO ČLÁNKU >>

Mladý špenát a reďkovka

Ide o skorú jarnú zeleninu, ktorú je najlepšie jesť úplne čerstvú a nespracovanú. Samozrejme, nikto nepovedal, že si ju nemôžete dochutiť. Vyskúšajte napríklad svieži šalát z mladého špenátu, ktorý ochutíte riccotovým dresingom so štipkou čili.

Čerstvé bylinky

Nie je nič lepšie ako dochutiť si jedlo čerstvými bylinkami. Každému sústu dodajú tú správnu šťavu v podobe bohatej chuti a intenzívnej vône. A ktoré bylinky sú typické pre jar? Napríklad mäta, pažítka, petržlen, koriander či estrogén.

Jahody a čerešne

O jahodách sa nám žiada povedať, že je to jarný darček z prírody. Ich sladká chuť a šťavnatá dužina v nás vyvoláva radosť, tak prečo si ich nedopriať vo veľkom množstve? Skúste napríklad jahodové tiramisu či jahodový šalát s kozím syrom a balsamicom. No a o čerešniach platí to istí. Najedzte sa ich do sýtosti, kým je to možné.

reďkovka, jahody, hrach, jarné potraviny
Zdroj: Canva

Mladý hrášok a hráškové struky

Predstavte si, že pred vás položia misku plnú vylúpaného mladého hrášku a misku s čokoládovými keksíkmi. Čo si vyberiete? My jednoznačne hlasujeme za hrášok, ide totiž o chuťový zážitok, ktorý vás navyše prinesie množstvo benefitov. Do šalátov môžete pridať celé mladé hrachové lusky, poprípade ich môžete veľmi rýchlo osmahnúť na plátku masla.

Prečo by mali reštaurácie pracovať so sezónnymi surovinami?

Hlavným dôvodom je to, že sezónne suroviny sú čerstvé a bohaté na chuť, pričom je v nich množstvo potrebných vitamínov a minerálov. Šéfkuchári tak môžu oživiť svoje menu, ktoré sa stane pridanou hodnotou. Ďalším dôležitým dôvodom podpory sezónnych ingrediencií je udržateľnosť a ekologická zodpovednosť.

Sezónna ponuka v reštaurácii
Zdroj: Canva

Reštaurácie sa obávajú, že variť zo sezónnych surovín ako čerstvé hráškové lusky, rebarbora či špargľa je finančne náročné, no opak je pravdou. Čím väčšia sezóna pre danú surovinu, tým je jej cena nižšia. Bola by teda hlúposť robiť špargľové rizoto v októbri. Namiesto toho z neho spravte špeciálne jedlo, ktoré bude limitkou.

V neposlednom rade je to inovácia a prilákanie nových zákazníkov, ktoré robia zo sezónnych surovínnajlepšiu voľbu pre každú reštauráciu. Chcete zistiť, v ktorom podniku si počas najbližších dní môžete dať obedové menučko, v ktorom bude zakomponovaný medvedí cesnak či špargľa? Nech sa páči >> www.menucka.sk

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
reklama