Francúzske dezerty, ktoré inde nenájdete: Čo musíte ochutnať vo Francúzsku?

949
netypické francúzske dezerty
foto: Canva
zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterpinterestlinkedinFacebooktwitterpinterestlinkedin

Pain au chocolat, croissant, millefeuille, éclair, madeleine či makrónky. Niektoré francúzske dezerty sú také populárne, že ich nájdete v pekárňach a cukrárňach po celom svete. No existujú aj menej známe francúzske lahôdky, ktoré objavíte najmä v cukrárňach priamo v krajine ich pôvodu.

Dopriavajú si ich miestni a potom aj všetci cudzinci, ktorí mali už niekedy možnosť ich skúsiť. Sú totiž sladké, lahodné a krehučké ako samotné nebo.

Toto sú francúzske dezerty, ktoré si (pravdepodobne) objednáte len vo Francúzsku a rozhodne by ste ich mali ochutnať. Minimálne raz za život, tak prečo sa nevybrať do Francúzska čím skôr?

Le bostock aux amandes – trochu iný francúzsky toast

Bostock je skvelý príklad toho, ako premeniť obyčajnú briošku na niečo výnimočné. Plátky sa najprv namočia do sladkého citrusového sirupu, potom sa potrú mandľovým krémom (frangipane) a posypú plátkami mandlí. Po upečení je to chrumkavé, šťavnaté a voňavé – ideálne na raňajky alebo ku káve.

Le bostock aux amandes
foto: Canva

Le polonaise – ideálne využitie staršej briošky

Toto pečivo vzniklo náhodou. Je to však výborný spôsob, ako nevyhadzovať staršiu briošku. Pekári ju v minulosti jednoducho namočili do sirupu, naplnili cukrárskym maslovým krémom a navrch pridali snehovú pusinku. Dnes dezert nájdete v niektorých tradičných cukrárňach, ale jeho príprava je pomerne zdĺhavá, preto sa nečudujte, ak na Le polonaise nenatrafíte na každom rohu.

Tarte bourdaloue – očarujúci hruškový koláč

Tento hruškový koláč s mandľovým krémom je vo Francúzsku stálicou už od 19. storočia. Nájdete ho v cukrárňach po celej krajine a je pomenovaný po parížskej ulici Rue Bourdaloue. Chrumkavé cesto, sladké hrušky a jemná mandľová chuť – jednoduchý, ale skvelý dezert, ktorý si zvládnete pripraviť aj doma.

Tarte bourdaloue
foto: Canva

Le divorcé – rozvodový koláčik

Ak máte radi éclairs, možno vás zaujme aj ich netradičná verzia s názvom Le divorcé. Sú to vlastne dva malé éclairs – jeden plnený kávovým a druhý čokoládovým krémom – spojené maslovým vanilkovým krémom. Ich názov je skutočne odvodený od slova rozvod, pretože si ho môžete rozdeliť na dve samostatné časti a vychutnať si ho aj tak.

Ako na dokonalé makrónky? Toto sú tipy, s ktorými sa vám to konečne podarí »

Le fraisier – nadýchaný jahodový koláč

Tento jahodový koláč patrí medzi tradičné francúzske dezerty, no mimo krajiny ho tak často nenájdete. Skladá sa z mandľovej spodnej piškóty, sladkého krému z bielkov a čerstvých jahôd. V sezóne jahôd ho kúpite v rôznych veľkostiach – od malých porcií až po veľké torty.

Le fraisier
foto: Canva

Le puits d’amour – sladká jednohubka

V preklade „studňa lásky“ – malé, krehké lístkové pečivo plnené krémom alebo džemom. Navrchu je buď posypané cukrom alebo pokryté karamelovou vrstvou, nevylučuje sa ani ich kombinácia. Le puits d’amour sú veľmi sladké, preto ak nemáte radi až príkro sladkú chuť, odporúčame skúsiť skôr iné francúzske dezerty.

Ak máte cestu do Francúzska a chcete skúsiť niečo tradičné, no menej známe, určite dajte šancu aj týmto dezertom. Väčšinu z nich len tak niekde inde nenájdete, takže je to skvelá príležitosť na objavovanie nových chutí!

zdroje: Delicious.com.au

sledujte nás na sociálnych sieťach:
FacebookpinterestlinkedinyoutubeinstagramFacebookpinterestlinkedinyoutubeinstagram

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterpinterestlinkedinFacebooktwitterpinterestlinkedin