Silná vôňa dobrej kávy, desiatky zaujímavých pražiarní, chutné jedlo, veľa nových informácií. Aj to bol v skratke dvojdňový festival Two Coffee Champs, ktorého tretí ročník sa konal v bratislavskej Novej Cvernovke.
Užili sme si ho naplno, o tom niet pochýb. Domov sme odchádzali s niekoľkými balíčkami výberovej kávy, s rôznymi nápadmi na zaujímavé články a najmä s dobrou náladou, ktorú v nás výborne zorganizovaný festival TCC zanechal. Poďte sa s nami pozrieť, ako to na takomto podujatí vlastne vyzeralo, čo sa tu dalo ochutnať a vidieť.
Dva dni iba o káve
Popularita pitia výberovej kávy rastie, no stále je veľký priestor na to, aby sa ľudia v tejto oblasti vzdelávali, ochutnávali a zisťovali, prečo nie je káva ako káva. Na festivale Two Coffee Champs by ste však zlú kávu nenašli, možno len takú, ktorá nie je podľa vašich predstáv. Osobne som doteraz netušila, že jednotlivé kávy môžu voňať tak odlišne a že pri ich výrobe záleží aj na tom najmenšom detaile.

Podujatie prebiehalo počas dvoch dní, čo bol skvelý nápad. Oba dni boli od rána do večera nabité veľmi zaujímavým programom, občas bol problém rozhodnúť sa, kam sa vybrať. Priestory Novej Cvernovky boli rozdelené do niekoľkých zón, napríklad workshopy, street food park, stan, súťažná sála či niekoľko cuppingových miestností. Všade sa nachádzali stánky jednotlivých pražiarní, ktoré prezentovali to najlepšie, čo majú v ponuke.
A to nie je všetko. Taktiež ste sa tu mohli pristaviť v stánkoch s domácimi limonádami či sirupmi, vysokokvalitným kakaom, čajmi, kávovým príslušenstvom a Menučka stánok sme tu mali aj my. Kde inde by totiž bola lepšia príležitosť predstaviť našu novinku – sekciu kaviarní a ich ponuku, ako na kávovom festivale? Zároveň sme spustili súťaž o ceny v hodnote až 300 €, do ktorej sa môžete zapojiť do 19. mája. Viac informácií o súťaži nájdete TU.

Čo je to cupping a koľko kávy zvládnete?
Ak by káva nemala na telo účinky v podobe zvýšenej energie a potláčania únavy, určite by sme jej s radosťou na TCC ochutnali viac. V rámci lístku sme totiž mali zahrnutú neobmedzenú konzumáciu kávy, avšak všetko sa ochutnať skutočne nedalo. Nachádzalo sa tu totiž viac ako 30 pražiarní, pričom každá mala v ponuke jednu alebo viac druhov káv. Ak by som však za seba mala vybrať kávového víťaza z toho, čo sa mi počas soboty podarilo ochutnať, jednoznačne by to bola fermentovaná mangová káva z pražiarne KAAN. Išlo o filter, chutila ako dokonalá letná limonáda pre milovníkov kávy a exotického ovocia (teda presne pre mňa).

Ďalej sme ochutnali rôzne kávy z pražiarní Chroast Coffee Roastery, Café Dias, Goriffee, Spojka Roastery či Jungle Roastery. Okrem toho tu však bolo množstvo ďalších lákavo vyzerajúcich pražiarní, niektoré boli dokonca z Poľska, Slovinska či Ukrajiny.
Keďže program bol poriadne nabitý, popredu sme si vybrali, kde sa chceme dostať. Osobne som chcela vyskúšať aspoň jeden cupping, pretože som o tejto metóde dokopy nič nevedela. Napokon som skončila na cuppingu pražiarne Brazilian Coffee Company a považujem to za super rozhodnutie. Sprevádzal nás ňou Max Louzada, majiteľ tejto pražiarne vo Viedni. Celý program prebiehal po anglicky, avšak Max mal pri sebe slovenskú spolupracovníčku, ktorá v prípade potreby vedela pomôcť.
Čo je to cupping?
Cupping je degustácia kávy za dodržiavania presných postupov a podmienok. Pomocou cuppingu sa zisťuje kvalita kávových zŕn či to, ktorá káva sa pražiarni podarila najlepšie. Poprípade vďaka tomuto postupu prídete na to, ktorú kávu sa z danej pražiarne oplatí kúpiť si domov. Začali sme ovoniavaním čerstvo namletých kávových zŕn. Následne sa zrnká zaliali, pustili sa stopky a po presnom čase sa káva upravila tak, aby sme ju mohli začať ochutnávať pomocou lyžičky a sŕkania.

Dokopy sme ovoňali a ochutnali 20 rôznych káv a ja som zistila, že jednoznačne preferujem horké kávy s tónmi orieškov či čokolády. Takéto cuppingy prebiehali na festivale v niekoľkých miestnostiach, pričom niektoré z nich boli aj súťažné. Bola to veľmi zaujímavá skúsenosť, oplatilo sa byť súčasťou.
Oddychová zóna so skvelým jedlom
Vo vonkajšom areáli Novej Cvernovky bolo rozložených niekoľko street food stánkov, nechýbalo pódium s rôznymi DJ-mi, ktorí tvorili super atmosféru. Návštevníci si mohli posedieť aj v oddychovej zóne, čo bol super nápad. My sme si tam zobrali jedlo z vegánskeho FOODTRUCK: TU. Ochutnali sme bagetu s vajíčkovou omeletou a tofu bowl, bolo to ľahké a fresh jedlo.

Okrem vonkajších stánkov s jedlom sme natrafili aj na rôzne iné dobroty, napríklad od Dvanásť Duší. Od nich sme ochutnali typický portugalský koláčik pastel de nata, vďaka ktorému sme sa na chvíľu preniesli späť do nášho obľúbeného Porta. Ak si chcete prečítať cestovateľský food blog o Portugalsku, konkrétne o Madeire a Porte, nájdete ho TU.
Two Coffee Champs bol nielen o zábave
Pokiaľ ste mali chuť (my sme mali), mohli ste vyjsť na 5. poschodie do prednáškovej miestnosti a vypočuť si niektorú z naplánovaných prednášok. My sme boli na Výberovka – piť či nepiť pod vedením Miroslava Dubského a jednoznačne nám z toho vyšlo, že výberová káva je to najlepšie, čo si zo sveta kofeínu môžeme dopriať.
Počas piatku aj soboty postupne prebiehali dve veľké súťaže. V tej piatkovej sa ukázali trojčlenné tímy, pričom sa hodnotili skúsenosti baristov, workflov a celková tímová práca. V sobotu si zas sily zmeralo 36 baristov, ktorí zabojovali o titul majstra v príprave filtrovanej kávy. Okrem testovania zručností pri varení tohto druhu kávy museli súťažiaci skúmať rozdiely medzi jednotlivými vzorkami či identifikovať arómy. Majsterkou filtrovanej kávy sa napokon stala Ivka Irena Rožkova.
Nám zostáva už iba dodať, že sa nám opäť potvrdilo, že okolo kávy (najmä tej výberovej) sa vždy stretáva skvelá skupina ľudí. Inak tomu nebolo ani na festivale Two Coffee Champs v Novej Cvernovke a my sa už teraz tešíme na budúci ročník či ďalšie podobné akcie.
sledujte nás na sociálnych sieťach:zdieľať tento článok na: