zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Liptovská kuchyňa dala Slovensku národné jedlo – bryndzové halušky. No nielen haluškami je Lipták živý, z tohto krásneho kraja pochádzajú viaceré jedlá, ktoré považujeme za tradičné a mnoho ďalších, ktoré sú spojené práve s týmto krajom. My vás pozývame na malú ochutnávku niektorých z nich. 

To najlepšie z bryndze

Napriek tomu, že liptovský pôvod bryndzových halušiek je všeobecne známy, nesmú v našom prehľade chýbať. Ich príprava sa líši v drobných detailoch, ale základ je stále rovnaký – zemiakové cesto, kvalitná bryndza a, samozrejme, slaninkové oškvarky. I keď najlepšie halušky sú tie od mamy, i tie na salašoch, v kolibách či reštauráciách, zameraných na tradičnú slovenskú kuchyňu stoja za ochutnanie. A nielen v liptovskom regióne, môžete sa nechať inšpirovať naším výberom.

Halušky v podobe, v akej ich poznáme a obľubujeme dnes, sa na Liptove začali jesť až v 19. storočí, kedy sa na území Liptova rozšírilo pestovanie zemiakov. Tie prispeli k spestreniu dovtedy veľmi skromnej kuchyne. Ani bryndza nebola úplnou samozrejmosťou. S jej výrobou sa začalo v 15. storočí, po príchode rusínsko-rumunských Valachov. Prvé manufaktúry na výrobu bryndze na našom území vznikli až o tristo rokov neskôr. Manufaktúrna výroba bryndze však nebola doménou Liptova, prvá manufaktúra vznikla v Detve, ďalšia potom v Zvolenskej Slatine.

Zemiaky a bryndza sú základom pre ďalšie typické liptovské jedlo – bryndzové pirohy. Zemiakové cesto s bryndzovo-zemiakovou plnkou je, čo sa surovín týka, len akási obmena halušiek :) Pirohy sa podávajú s prepraženým maslom a kôprom (môže sa dať i do plnky), alebo s kyslou smotanou a slaninkovými oškvarkami.

Bryndzové pirohy zdroj: menucka.sk

Z bryndze sa robí i chutná polievka – demikát, spôsoby sa opäť mierne líšia podľa jednotlivých regiónov. Z bryndze sa pripravuje i chutná bryndzová nátierka – šmirkas. Z masla, bryndze, červenej mletej papriky, cibule a drvenej rasce dôkladným vymiešaním pripravíte najtradičnejšiu slovenskú nátierku (i keď jej názov pochádza z nemeckého Schmierkäse).

Jedlá z kapusty

Kapusta tvorila v minulosti spolu so zemiakmi základ každodennej stravy. Jedla sa čerstvá i kvasená, surová i varená. Z čerstvej kapusty sa pripravovala polievka či ochucovali sa ňou halušky a iné cestoviny (fliačky – šiflíky), či plnili sa ňou koláče z kysnutého cesta – kapustníky. Kvasená kapusta sa jedla surová i varená, používala sa podobne ako čerstvá.

Najtradičnejšou liptovskou polievkou je pravá liptovská kyslá kapustová polievka. Rovnako, ako na halušky, sa rôznia i recepty na jej prípravu.  Jej čaro spočíva v tom, že kompletný obed uvaríte v jednom hrnci. Kyslá kapustnica (voda z kvasenej kapusty), niekedy i kapusta sa varí vo veľkom hrnci spolu s údeným mäsom, čerstvým bravčovým mäsom (krkovičkou alebo kolenom), sušenými gribmi a celými väčšími zemiakmi. Niekto dáva i klobásu, často sa polievka zahusťuje paradajkovým pretlakom. V kapustovej polievke sa varí i slepá kura či bábka, knedličky v podobe valčekov z rôznych prísad (slepá kura napríklad z krájaného pečiva, múky, vajíčka, slaninky či bábka zo strúhaných zemiakov s múkou, dochutená pochutinami). Polievka sa podáva s rezancami z tuhého zemiakového cesta alebo s tradičnými širokými rezancami, mäso sa je spolu so zemiakmi a knedličkou ako hlavné jedlo.

V okolí Ružomberka sa z kapusty pečie kapustový koláč – meteník. Kvasená kapusta sa pridáva i do zemiakových placiek či do harule, pečenej na plechu. Kapustnica – kapustová voda sa pila od smädu.

Výborné jedlá zo zemiakov

I keď v takmer všetkých spomínaných jedlách sú jednou z hlavných surovín zemiaky, v liptovskej kuchyni existuje nepočetné množstvo zemiakových receptov. Od jednoduchých jedál, ako sú zemiaky pečené v kožke či varené, popučené a ochutené oškvarkami s kyslým mliekom, až po zemiakové lokše či šúlance, podávané na slano aj na sladko.

Tradičné šúlance z Liptova zdroj: menucka.sk

Zo zemiakov sa pripravujú i liptovské droby,  najnovší kandidát Slovenska na získanie chráneného zemepisného označenia. Nie je to jednoduché najmä preto, že opäť na túto špecialitu existuje množstvo variantov   receptov. Zmes zo zemiakov, múky, vajec, korenín a pochutín sa plní do bravčových čriev. Nielen suroviny na výrobu drobov sa od dediny k dedine líšia, rozličné sú i postupy prípravy. Ak sa na prípravu zemiakových klobások použijú tenšie baranie črevá, výsledkom sú liptovské šialence. Tie sa zvyknú špirálovito zatáčať do slimákov. Pečené, pražené na panvici či pripravené na grile sú chutnou prílohou, no dajú sa jesť i ako hlavné jedlo.

Liptovské syry

Výpočet toho najlepšieho z kuchyne Liptova by nebol úplný bez tradičných liptovských syrov. Údené či neúdené pareničky, oštiepky z kravského i ovčieho syra, korbáčiky, uzlíky či liptovské nite sú častou pochúťkou v našich domácnostiach či obľúbeným gastronomickým suvenírom. V jedálnych menu sa oštiepky či parenice stali obľúbenou krajovou alternatívou ku klasickému vyprážanému syru, no stále častejšie sa stávajú i súčasťou tzv. vyššej gastronómie.

Zdroj: menucka.sk

Mimochodom, ktoré z liptovských jedál máte najradšej vy?

Zdroje:
https://sk.wikipedia.org/wiki/Bryndza
Iveta Zuskinová: Kuchyňa starých materí z Liptova
hlavná foto: menucka.sk

 

 

 

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

sledujte nás na:

FacebooklinkedininstagramFacebooklinkedininstagram