Tipy na knihy pod stromček: Vyberte si z množstva kuchárok, príručiek či príbehov o jedle

468
knihy pod stromček

Knihy pod stromček zvykneme dávať najmä ľuďom, ktorých by potešili aj počas roka. Knihomoli radostne očakávajú voňavý papierový balíček, z ktorého vybalia na Štedrý večer nový prírastok do svojej knižnice.

Celú jeseň sme pre vás poctivo zbierali novinky – knižné inšpirácie, aby naše tipy na darček pod stromčekom pre vašich milovaných boli rôznorodé. Nechajte sa inšpirovať naším výberom, v ktorom nájdete knihy zo širokého spektra gastronómie. Na svoje si prídu milovníci moderných aj tradičných receptov. Pre tých, ktorí sa radi vzdelávajú, sme do výberu zaradili niekoľko nových publikácií plných faktov a pre čitateľov príbehov zase biografie, príbehy či dokonca rozprávky, ktoré súvisia s našou najväčšou vášňou – dobrým jedlom.

Pre nadšených kuchárov a kuchárky

knihy pod stromček
zdroje foto: Alexandra Hrašková / FB; FB Pečie celé Slovensko

Trh s kuchárskymi knihami sa v jesennom a predvianočnom období aj tento rok skutočne nasýtil. Vydavateľstvá čakajú s novinkami často na október a november, keď sa ich vydavateľský plán naplní kvalitnými titulmi, kuchárske knihy nevynímajúc. Tento rok bol výber široký, preto sa medzi naše tipy dostali knihy s klasickými receptami, ale aj moderné kuchárske knihy či zbierka receptov z televíznej relácie.

  • Pečie celé Slovensko – Kolektív autorov vybral 100 najlepších slaných aj sladkých receptov z minuloročnej obľúbenej relácie s rovnomenným názvom (ktorá má aktuálne svoje pokračovanie na televíznych obrazovkách). Kniha je doplnená nádhernými ilustráciami, fotografiami aj zaujímavosťami z natáčania.
  • Aj varenie je umenie – Tretia kniha receptov slovenskej herečky Zdeny Studenkovej s množstvom overených receptov z jej vlastného rodinného dedičstva. Herečka zároveň pridala nové a pomerne zložité recepty, ale aj spomienky a zážitky so svojimi hereckými kolegami, zaujímavé postrehy z ciest, spomienky na filmovačky a divadelné hry.
  • Nová kuchárska kniha – Zbierka pôvodných a tradičných receptov od jednej z prvých slovenských feministiek a priekopníčok ženských práv Terézie Vansovej. Pomerne hrubá knižka v krásnom novom vydaní, ktorá v sebe zahŕňa množstvo tipov a trikov, ale aj mierne úsmevné recepty s nádychom nostalgie.
  • Mamina rusínska kuchyňa – Slovenská moderátorka Oli Džupinková pochádza z rusínskej rodiny, vďaka čomu spoločne so svojou mamou pripravili graficky krásnu knihu plnú chutných rusínskych receptov. Kniha je trojjazyčná – nájdete v nej recepty po slovensky, rusínsky aj po anglicky.
  • Stačí 10 minút – Rýchle recepty od kuchárskej legendy Gordona Ramsayho, ktoré zaberú minimum času s maximálnym efektom. Kniha je pre všetkých, ktorí majú radi varenie, ale dlhé a zložité recepty a neporiadok v kuchyni ich otravujú.
  • Zázraky v jednom hrnci – Ďalšia kuchárska legenda, tentokrát Jamie Oliver, ponúka vyše 120 receptov, podľa ktorých pripravíte jednoduché lahodné pokrmy v jednom hrnci, pekáči alebo panvici. Zmenou oproti niektorým jeho knihám z minulosti je viac ako polovica receptov bez mäsa alebo živočíšnych produktov.
  • kniha Jedlo – Vyšperkovaná zbierka receptov na jesenné a zimné jedlá od dievčat z bývalého bratislavského bistra Žufana. V knihe nájdete 60 hrejivých receptov pripravených z ingrediencií, ktoré poľahky zoženiete na jeseň, Vianoce a vlastne počas celej zimy.

Pre hladných po nových informáciách

knihy pod stromček
zdroj foto: FB Boris Bajer

Zdravie sídli v bruchu, konkrétne v črevách a kŕmenie dobrých baktérií nám môže násobne zvýšiť imunitu. Ak sa odrazíme od starej ľudovej múdrosti Jedno jablko denne a zabudnete na lekára, môžeme zjednodušene povedať, že pestrá a zdravá strava nás skutočne chráni pred mnohými chorobami. Chápe to čoraz viac ľudí, ktorí sa o stravovanie a recepty zaujímajú z odborného hľadiska. Preto vznikajú publikácie od lekárov a výživových poradcov, ktoré stojí za to mať v domácej knižnici.

  • Intuitívne stravovanie – Autorky Evelyn Tribole a Elyse Resch sa postarali o to, aby ste po prečítaní tejto knihy posilnili alebo vybudovali svoj zdravý vzťah k jedlu. Faktami sa pokúšajú bojovať proti diétnej kultúre a navádzajú čitateľa, aby k svojmu telu a stravovaniu pristupoval láskavo a počúval svoje potreby.
  • Medicína výživy 1 + 2 – Druhý diel série od MUDr. Borisa Bajera, PhD. odporúčame zakúpiť spoločne s prvým. Utvoríte si tak ucelený obraz o potrebne kvalitnej výživy aj o tom, ako vplýva jedlo na naše celkové zdravie a imunitný systém.
  • Recepty pre zdravé črevo – Vďaka knihe od trojice odborníkov Ladislav Kužela, Martina Kuželová a Zuzana Čižmáriková získate ľudskou rečou najnovšie vedecké poznatky o mikróboch v našich črevách, ktoré sa starajú o našu psychickú aj duševnú pohodu. Veľkým bonusom sú práve rýchle a cenovo dostupné recepty, ktoré sa o zdravie nášho čreva patrične postarajú.

Pre vegánov a vegetariánov

knihy pod stromček
zdroj foto: YouTube Surová dcérka

ODPORÚČAME VÁM:

Ste zákazník reštaurácií?
Pozrite si denné menu v okolí. Ste majiteľ alebo manažér reštaurácie?
Pridajte sa na portál Menučka
a uverejňujte tu Vaše menu.
Priama registrácia tu.

Ak stúpa záujem o odborné knihy, priamoúmerne s ním rastie aj záujem o obmedzenie živočíšnych prvkov v našej výžive. Knihy s modernými vegetariánskymi a vegánskymi receptami, ale aj knihy, ktoré nám pomáhajú minimalizovať odpad v kuchyni, budú krásnym darčekom pre všetkých láskavých knihomoľov, ktorým záleží na dobre našej planéty.

  • Chuť – Yotam Ottolenghi a Ixta Belfrage povedali o knihe, že sa “zameriava na pochopenie toho, čím sa zelenina odlišuje od iných potravín a v súvislosti s tým tiež na možnosti, ako jej chuť a vôňu zvýrazniť a ozvláštniť. Ukazuje, ako vytvárať chuťové bomby navrhnuté špeciálne pre zeleninu.”
  • Slovegán 3 – Sladká slovenská vegánska kuchárka ukrýva viac ako 70 vegánskych receptov na obľúbené zákusky z cukrární, najlepšie sladkosti z detstva, najchutnejšie narodeninové torty, nezabudnuteľné zákusky od babičiek a najsladšie vianočné dobroty – a to všetko v modernom prevedení bez akýchkoľvek živočíšnych produktov.
  • NevyhadzuJEM – Kuchárska kniha od Slovensky Lucie Grigovej vám pomôže efektívne si vystavať jedálny lístok tak, aby vám na konci dňa / týždňa pred ďalším nákupom zostalo čo najmenej surovín. A ak aj vám nejaké zostanú, vďaka jej plánovacím tipom a trikom sa ich naučíte zužitkovať do poslednej omrvinky.

Pre milovníkov chutných príbehov

knihy pod stromček
zdroje foto: FB Vydavateľstvo Mamaš; FB Vydavateľstvo Tatran

A napokon príbehy, ktoré nesmú medzi svetielkami a vianočnými ozdobami žiadny rok chýbať. Aj v tohtoročnom edičnom pláne sa objavili biografie, skutočné či romantické príbehy. Vo výbere sme nezabudli ani na mladšie generácie.

  • Hľadanie slobody – Svetoznáma šéfkuchárka Erin French sa vo svojej autobiografii podelila s príbehom o tom, ako hľadala lásku k jedlu v otcovej reštaurácii a ako sa doň zamilovala nadobro. Popísala svoju cestu k vlastnej reštaurácii, ktorá bola plná strastí (bola osamelá matka, užívala prášky a bojovala so závislosťou), no napriek tomu stála rozhodne za to.
  • Ukradnutá úroda – Napínavé krimi odohrávajúce sa na pozadí kulinárskeho sveta vás prenesie na jarmok do Luxemburgu, kde si hviezdny šéfkuchár otvoril dočasný stánok so zemiakovými plackami. Luxemburský kuchár sa však náhle ocitne v centre diania kriminálneho prípadu a púšťa sa do jeho vyšetrovania.
  • Pekár a vôňa príbehov – Anotácia knihy znie veľmi pútavo. Hovorí o príbehu, v ktorom vystupuje primabalerína a hlavnú úlohu zohráva chlieb: “Chlebové cesto je ako život, treba s ním pracovať, miesiť ho, až kým nedozrie. Rovnaké poznanie prekvapí aj primabalerínu Sofie, ktorej zranenie zničí závratnú kariéru. Neustále si kladie otázky: Kto ju bude milovať, keď sa stratila zo svetla reflektorov? Kým vlastne je, keď viac nie je baletkou?”
  • Ako vypiecť s kúzlami – Magické sci-fi pre tínedžerov a tínedžerky, ktoré bolo ocenené viacerými cenami zaoberajúcimi sa literatúrou pre mládež a mladých dospelých. Mágia štrnásťročnej Mony, ktorá je hlavnou postavou, funguje iba pri chlebe. Doslova si skrotila magický kvások, vďaka ktorému učí napríklad tancovať medovníčky v tetinej pekárni. Monin život sa však obráti hore nohami, keď nájde v pekárni mŕtvolu. 

zdroj titulná fotografia: Alexandra Hrašková / FB; FB Vydavateľstvo Tatran

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
Sledujte nás na Facebooku