Vianoce sú časom, keď sa stretávame pri jednom stole, zdieľame sviatočné dobroty a rozprávame si príbehy, ktoré nám robia radosť už celé generácie. Čo keby ste tento rok pod stromček darovali kúsok takejto vianočnej pohody v knižnej podobe? Toto sú tipy na knihy pod stromček, ktoré spájajú svet jedla a príbehov.
Aj počas tejto sezóny sme pre vás vybrali tie najkrajšie kuchárky, cukrárske knihy a príbehy o jedle, ktoré si zamilujú všetci gurmáni. Či už hľadáte inšpiráciu na sviatočné pečenie alebo len čítanie plné chutí, tieto tipy na knihy pod stromček rozžiaria cez sviatky nejedny oči. Poďte spolu s nami nabrať inšpiráciu, ešte to do Štedrého dňa pohodlne stíhate.
Chutné recepty v novom šate
- Chute mojej Indie – Shrey, autor tejto kuchárskej knihy, študoval vo Švajčiarsku a pracoval v Londýne. Pred trinástimi rokmi sa presťahoval na Slovensko za láskou a odvtedy tu ostal. Svoju vášeň pre varenie, ktorú zdedil po mame, pretavil do splnenia sna o vlastnej reštaurácii. Jeho MumBhai Central v Bratislave sa už v prvom roku stala najlepšie hodnotenou indickou reštauráciou na Slovensku a teraz vydal aj svoju prvú kuchársku knižku.
- Komfort – Kniha Komfort, prepojená autorovými spomienkami na detstvo a cestovanie, ponúka viac ako 100 neodolateľných receptov. Sú oslavou jedla a domova – varenia, ktoré sa odovzdáva z generácie na generáciu. Ottolenghiho komfortné jedlo spája výživu, pohodlie, nostalgiu aj pôžitok.
- Herbář ze zahrady přímo na talíř 3 – Ak vás už očarili pôvodné odrody ovocia a zeleniny alebo ich ešte len začínate objavovať, tretie pokračovanie Herbáře vám poodhalí ich fascinujúci svet. Kateřina Winterová v nej zdieľa svoje desaťročné skúsenosti s pestovaním a spracovávaním tých najrôznejších odrôd ovocia a zeleniny.
- Fit recepty: Do 5 surovín – Kniha ponúka 100 jednoduchých fit receptov, ktoré zvládnete pripraviť z maximálne 5 surovín. Zabudnite na dlhé nákupné zoznamy a zdĺhavé varenie – ušetrite čas, energiu a stále si doprajte chutné a výživné jedlá. Súčasťou knihy sú aj praktické bonusy ako fit jedálniček či prepojenie s aplikáciou Kalorické tabuľky.
- Fitshaker v kuchyni – S 84 originálnymi receptami, 34 odbornými stranami plnými tipov a 4 sezónnymi jedálničkami vás kniha Fitshaker v kuchyni nielen motivuje k zdravému vareniu, ale aj naučí, ako lepšie rozumieť výžive. Pred samotnými receptami vás čaká praktická sekcia, ktorú zostavili lekári a výživoví špecialisti.
Oslaďte si zimné večery
- Pečie celé Slovensko 3 – Pokračovanie úspešnej kuchárskej knihy, ktorá nadväzuje na rovnako úspešnú televíznu show. Tentokrát v hráškovozelenej knihe nájdete novú várku skvelých receptov. Hodnotiť vás počas Vianoc však nebude prísna porota, ale mlsné jazyky vašich najbližších.
- Vánoční pečení – Viac ako 150 receptov na sladké koláčiky, pečivo, polevy či likéry z dielne legendárnej českej kuchárky Marie Janků-Sandtnerovej. Nájdete tu tradičné poklady ako betlehemské, orechové či vanilkové hviezdičky, čokoládové praclíky, zázvorníky, medovníkový chlebík s polevou alebo farebné reťaze na stromček.
- Crumbs – Vo vizuálne krásnej knihe vás autor pozýva upiecť si cestu okolo sveta. Kniha prináša 300 autentických a neodolateľných receptov na sušienky z takmer 100 krajín. Ben Mims, milovník pečenia a autor receptov, vás prevedie chutnými tradíciami rôznych kultúr. Kniha je rozdelená podľa regiónov a ponúka fascinujúce príbehy o pôvode každého receptu, spolu s jednoduchými pokynmi a tipmi na miestne variácie.
- Ako od babičky – Autorka Lucia Súkeníková zozbierala to najlepšie zo slovenskej klasiky, ktorú kedysi varili takmer v každej domácnosti. Kniha ponúka výber obľúbených a osvedčených receptov, aké robili naše staré mamy. Obsahuje recepty na tradičné polievky, hlavné jedlá, prílohy, lahodné koláče aj slané drobnosti. Návody s jednoduchými a zrozumiteľnými inštrukciami dopĺňajú užitočné tipy a rady, ktoré pri varení a pečení ocenia začínajúce kuchárky aj skúsené gazdinky hľadajúce inšpiráciu.
Tipy na knihy pod stromček – príbehy
- Smrtiace olivy – Šéfkuchár a gurmán Xavier Kieffer miluje kulinárske výlety do Toskánska, kam každoročne cestuje so svojím dodávateľom vína Alessandrom. Ten však tento raz vyrazí sám a zmizne bez stopy. Sympatický Luxemburčan sa opäť proti svojej vôli stáva detektívom a vyberie sa ho hľadať. Namiesto kamaráta nájde iba opustený mlyn, nádrže plné podozrivého oleja a ozbrojených mužov, ktorí ho odčerpávajú do nákladných áut.
- Jedlíci na cestách – Japonsko, Slovensko, Rumunsko, Malta – Vydajte sa na dobrodružstvo plné chutí a objavov s knihami Jedlíci na cestách! Autori Jarda Bouzek a Tomáš Šapovalov, známi z televíznych relácií, vás zavedú do rôznych kútov sveta, kde spoznáte kultúru cez miestne kulinárske špeciality. Každá kniha ponúka fascinujúce cestovateľské príbehy, desiatky typických jedál s ich históriou a zaujímavosťami, recepty na prípravu doma a užitočné tipy pre cestovateľov i gurmánov.
Pre tých, čo sa chcú dozvedieť niečo nové
- 100 receptov dlhovekosti – Objavte jedinečnú knihu, ktorá spája pútavo napísaný príbeh doktora Roberta Bavorského so 100 inšpiratívnymi receptami. Na stránkach knihy putuje po zónach dlhovekosti – od Kostariky až po Japonsko – a odhaľuje tajomstvá výživy, ktorá podporuje dlhý a kvalitný život.
- Ako nasýtiť planétu – V tejto ambicióznej, mýty búrajúcej knihe Václav Smil skúma mnohé pálčivé otázky, ktorým čelí dnešný svet: Prečo sú niektorí z najväčších svetových producentov potravín zároveň krajinami s najviac podvyživeným obyvateľstvom? Prečo plytváme toľkými potravinami a ako to môžeme vyriešiť? Mohli by sme sa všetci stať vegánmi a byť zdraví?
- Rovnováha – Vzťah k jedlu je dnes problematickou témou väčšiny žien. Neustále porovnávanie, potreba vyzerať dokonalo a mať vždy pod kontrolou vlastné stravovanie vytvára tlak nielen na telo, ale aj na psychiku. Ako sa naučiť vnímať svoje telo pozitívne pri všetkých tých vysokých očakávaniach? Táto kniha empaticky a s ľahkosťou odpovedá na tieto a mnohé ďalšie otázky.
- Sushi – ilustrované dejiny rolka za rolkou – Spoznajte vôňami nasiaknutý príbeh japonského národného jedla. Vyberte sa po jeho stopách od horských ryžových plantáží cez opulentné bankety, chaotické a ukričané rybie trhy, historické uličky s prvými sushi stánkami až po moderné reštaurácie súčasného Tokia.
- The Meaning of Beer – V knihe The Meaning of Beer oceňovaný autor Jonny Garrett odhaľuje fascinujúce príbehy o tom, ako pivo formovalo náš svet. Od jeho vzniku pred 13 000 rokmi ovplyvnila láska k pivu všetko. Od náboženských obradov, reklamy a architektúry až po bioinžinierstvo. Stavitelia pyramíd boli platení pivom, prvá chladnička bola vynájdená na pivo, nie na jedlo a kvasinky z pivovarníctva môžu byť podľa autora dokonca odpoveďou na klimatickú krízu. Darček pre milovníkov a milovníčky piva ako stvorený!
Rozžiarte oči deťom a tínedžerom
- Kuchynské DOBROdružstvá – Kniha Kuchynské DOBROdružstvá nie je len plne obrázková kuchárska kniha plná inšpirácií. Na 160 stranách okrem 30 receptov na rôzne príležitosti toho čitateľ objaví oveľa viac. Kniha je obohatená o veselú rozprávku, ktorá sprevádza deti neistotami spojených s jedlom. Nechýba ani edukačná časť pre rodičov, v ktorej sú spracované témy “nejedáctva”, vyberavosti, spolupráce, tvorivosti v kuchyni či nutrične vyváženého a kvalitného jedálnička.
- The Official Bridgerton Cookbook – Kuchárka z éry Bridgertonovcov sa právom radí medzi naše tipy na knihy pod stromček. The Official Bridgerton Cookbook je inšpirovaná populárnym seriálom a prináša viac ako 70 receptov. Premenia váš stôl na hostinu hodnú kráľovnej Charlotte! Publikácia poteší zrejme skôr mladšie vekové kategórie, preto sme ju zaradili medzi knihy ideálne pre mladé kuchárky a cukrárky.
- Godzilla – Ak ste fanúšikom Godzilly alebo jednoducho milujete kreatívne varenie, Godzilla: Oficiálna kuchárska kniha vás zaručene nadchne. Táto kniha vás vezme na jedinečné kulinárske dobrodružstvo, kde sa spája chuť s fantáziou. Nájdete tu recepty od ohnivých nápojov až po jedlá, ktoré pripomínajú epickú deštrukciu – ideálne pre milovníkov mäsa aj vegánov. Každý pokrm je majstrovsky zachytený na nádherných fotografiách, ktoré vás okamžite naladia na varenie.
Popisy k niektorým publikáciám sme si požičali od internetového kníhkupectva Martinus.sk.
sledujte nás na sociálnych sieťach:zdieľať tento článok na: