Dni a týždne sa postupne prehupli do meteorologickej jari. Už pár dní sa opäť riadime letným časom, ktorý nám večer zabezpečuje dlhší prísun slnečných lúčov. S tým prichádza ruka v ruke aj viac energie a času na čítanie či varenie dobrôt po práci.
Po úspešných článkoch, v ktorých sme vám odporúčali jesenné knižné novinky a potom aj tie, ktoré by mohli potešiť pod vianočným stromčekom, prichádzame s jarnou edíciou knižného výberu publikácií o jedle a stravovaní. V nasledujúcich odstavcoch zistíte, či na pultoch jarných kníhkupectiev pristali alebo v dohľadnej dobe pristanú publikácie, ktoré by dokonale zapadli do vašej domácej knižnice.
Začíname receptami
Už takmer typicky začíname náš výber kuchárkami a knihami s receptami. Inšpirácie nie je nikdy dosť a hoci dnes nájdete na internete nespočetné množstvo receptov, knižné sú často na vyššej úrovni. Prečo? Recepty na Instagrame či TikTok-u pribúdajú raketovou rýchlosťou. Musia. Ak sa chcú udržať v šialene rýchlych vodách konkurencie, nezostáva im nič iné ako pridávať nové recepty niekoľkokrát mesačne či týždenne. Naopak, recept, ktorý sa dostane do tlačenej knihy je precízne vyskúšaný, krásne nafotený a vyzretý ako vynikajúce víno.
Jany Landl, osobný tréner a fit motivátor, zostal verný svojmu heslu Keď nevládzeš, pridaj! a vydal v spolupráci s výživovou poradkyňou Alicou Andrášikovou vegánsku fitnes kuchárku v podobnom duchu. Kniha Keď nevládzeš, tak sa najedz! obsahuje 64 vegánskych receptov. Pri každom recepte nájdete kalorické hodnoty, obsah bielkovín, tukov a sacharidov. Kvalitné spracovanie a krásne fotky jedál vás isto presvedčia, aby ste ich vyskúšali.
Je tu aj ďalšia kuchárka z dielne Jeme zdravo celý rok! Tento raz sú recepty v tejto vizuálne krásnej knihe zamerané na lokálne suroviny. Pre každé ročné obdobie vybrali suroviny z našich končín a pripravili z nich výborné a zdravé recepty. Tešte sa na výdatné raňajky, jednoduché desiaty, sezónne polievky, rýchle večere s mäsom aj bez neho a tradičné aj netradičné dobroty pre maškrtníkov.
Treťou kuchárkou, ktorá pristane v jarne nazdobených kníhkupectvách je kniha 30 minút v kuchyni. Je to kuchárka pre všetkých, ktorí radi jedia, no nemajú čas na dlhé vyváranie. Sľubuje 95 receptov pre všetkých, ktorí nemajú veľa času a rovnako nechcú na varenie míňať priveľa financií. Heslom kolektívu autorov bolo:
- recepty, ktoré zvládne každý,
- žiadne zložité postupy,
- pre každého niečo (mäsožravcov, vegetariánov, milovníkov sladkého aj slaného),
- tradičné jedlá aj delikatesy inšpirované zahraničím a
- dezerty ako od starej mamy.
Jar a sladké pečivo kráčajú ruka v ruke
Tipy na knihy z jarného výberu pokračujú dvoma cukrárkami, resp. odporúčaniami na knižky o pečení sladkých a slaných pochutín. Česká publikácia Cukrařinka: Pečeme s láskou sľubuje množstvo sladkých receptov z dostupných surovín a bez stresu. Keď sa autorke Andrei Liškovej narodili synovia, začala pre nich piecť torty a vytvárať postavičky z marcipánu. Z koníčka sa postupne stala vášeň a teraz sa aj vy môžete nechať inšpirovať jej sladkými umeleckými dielami. Napríklad pri pečení na Veľkú noc.
Česká „kvásková guru“ Gabriela Hradecká zase túto jar vydáva už tretiu knihu o kváskovaní. Upeč si svoj lásku z kvásku bude plná tradičných i bezlepkových receptov a kritici ju už vopred označujú za akúsi príručku správneho kváskového pečenia (nielen) pre začiatočníkov. Táto kuchárska kniha vám prezradí, ako sa o kvások starať a zoznámi vás s vychytávkami, bez ktorých žiadny pekár v kuchyni neprežije.
Nájdite si čas na vzdelávanie
Teší nás, že o jedle ako zdroji potrebnej energie vychádza stále viac odborných publikácií. Poodhaľujú nám pohľad do zákulisia – vďaka odborníkom sa dozvedáme, ako jednotlivé látky či zlúčeniny vplývajú na náš organizmus, silu či energiu.
Jednou z takýchto noviniek je napríklad publikácia Čo naozaj jeme? od Tima Spectora s podtitulom Pravdy a mýty o jedle. V dvadsiatich troch krátkych kapitolách sa Tim Spector rozhodol zbúrať mýty o jedle a zároveň odhaliť, prečo sú takmer všetky tvrdenia o ňom nesprávne. Poukazuje na škandalózny nedostatok kvalitných vedeckých dôkazov, na ktorých sa zakladajú štandardné stravovacie odporúčania, a odkrýva zákulisie potravinárskeho priemyslu, ktorý pevnou rukou ovláda obsah našich tanierov. Autor upozorňuje, že tieto naliehavé problémy nie sú dôležité len pre naše osobné zdravie, ale aj pre budúcnosť celej planéty.
Ďalšou novinkou v našom výbere je bestseller denníka USA Today, Wall Street Joournal a okamžitý medzinárodný hit Glukózová revolúcia. Biochemička Jessie Inchauspé sa sústredí na 10 krokov (alebo trikov), ako udržať hladinu glukózy vo vašom tele na zdravej úrovni. Čerpá z najnovších vedeckých poznatkov a vlastného priekopníckeho výskumu.
Vpustite do domu vôňu byliniek
Do výberu sme zaradili aj bylinkovú encyklopédiu – knihu Rok bylinkára. Ide o novú knihu známej slovenskej bylinkárky Ivety Henzelyovej. Prečo sme ju zaradili do výberu? Pretože bylinky dodajú vašej kuchyni nevšednú chuť a vôňu a naviac sú nesmierne zdraviu prospešné. Ak, samozrejme, viete, ako ich správne pripraviť. Rok bylinkára vám v tom pomôže. Ukáže vám súvislosti medzi ročnými obdobiami, mýtami a zvyklosťami. Zistíte, ako prírodné cykly vnímali predkovia a prečo je také dôležité vrátiť sa späť k tradícii.
Bonus: zahraničné publikácie plné úžasnej inšpirácie
Knižné novinky uzatvárame dvoma publikáciami, ktoré zatiaľ neboli preložené do slovenského jazyka. Od chrumkavých a pikantných šalátov až po čerstvé ryžové misky a spleť chutných rezancov, farebná kniha Bowlful uspokojí všetky vaše chute vďaka 90 jednoduchým receptom od Normana Musu. Táto kniha oslavuje čerstvé a rozmanité chute Ázie servírované v priam lahodne jednoduchých miskách.
Tešiť sa môžete aj na encyklopédiu talianskych chutí – Stagioni. V ľubozvučnej taliančine toto slovo znamená ročné obdobia (slovo je vám možno známe z jedálnych lístkov pizzérii, ktoré často ponúkajú pizzu quatro stagioni – doslova 4 ročné obdobia). Kniha vás vezme na cestu kulinárskym rokom s receptami na každú príležitosť. Šéfkuchárka a spisovateľka Olivia Cavalli spája tradičné recepty a súčasné výtvory s nadšeným cieľom dať do centra pozornosti to najlepšie z každého okamihu.
sledujte nás na sociálnych sieťach:zdieľať tento článok na: