Tipy, ako neplakať pri krájaní cibule

274
muž, ktorý plače pri krájaní cibule

Všetci dobre vieme, aké nepríjemné je plakať pri krájaní cibule. A čím je cibuľa ostrejšia, tým sú naše slzy nezastaviteľnejšie. Pripravili sme si pre vás niekoľko zaručených tipov, ako sa pri najbližšom krájaní cibule nerozplakať.

Prečo nás krájanie cibule rozplače?

Krájanie cibule nás rozplače pre chemickú reakciu, ktorá prebieha, keď sú poškodené jej bunky. Pri krájaní sa z nej uvoľňujú enzýmy, ktoré zareagujú s aminokyselinami v cibuli. Spolu vytvoria kyselinu sulfenovú. Táto kyselina je veľmi nestabilná a rýchlo sa premení na prchavú látku, ktorá sa vzduchom dostane do kontaktu s našimi očami.

krájanie cibule
Zdroj: Canva

Následne zareaguje s vodou na povrchu našej očnej rohovky, čo vytvára kyselinu sírovú. Táto kyselina dráždi oči a spúšťa reakciu slzenia. Oči sa pomocou plaču pokúšajú očistiť od týchto agresívnych látok.

Rady, ktoré nepomôžu

Na internete nájdete množstvo babských rád ktoré hovoria o tom, že pri krájaní cibule treba zadržať dych, poprípade žuť žuvačku alebo si dať do úst niekoľko dúškov teplej vody. Keďže slzenie očí pri krájaní cibule nemá nič spoločné s dýchacou sústavou, takéto rady sú zbytočné a nedávajú žiaden zmysel.

Chcete vedieť, ako cibuľa ovplyvňuje váš telesný pach? Prečítajte si tento článok >>

Keďže skutočný problém spočíva v chemických látkach uvoľnených z cibule, ktoré dráždia naše oči, treba sa sústrediť na úplne iné metódy. Oveľa efektívnejšie teda bude skúsiť rady, ktoré buď zabránia kontaktu chemických zlúčenín z cibule s našimi očami, alebo rady, ktoré spomalia tvorbu kyseliny sulfenovej.

Aby ste pri krájaní cibule neplakali

V prvom rade sa uistite, že cibuľu krájate s poriadne ostrým nožom. Čím tupší nôž by ste mali, tým by ste z cibule uvoľnili viac výparov, ktoré vás rozplačú. Ostrý nôž nielenže uľahčuje samotné krájanie, ale zároveň minimalizuje poškodenie bunkových stien cibule, čím sa znižuje množstvo dráždivých látok, ktoré sa uvoľňujú do vzduchu. Pravidelné brúsenie noža je preto základom, ktorý vám môže výrazne pomôcť pri príprave jedál a ušetriť vás od nepríjemného slzenia očí.

ostrý nôž, brúsenie noža
Zdroj: Canva

Pravdou však je, že ostrý nôž síce zmierni výpary, no pri silnej cibuli slzenie očí nezastaví. Tu je dobré zapojiť všetky svoje schopnosti a naučiť sa krájať cibuľu ako profík, teda rýchlo. Nezdržujte sa pri tom, jednoducho cibuľu čím skôr nakrájajte a odložte bokom ešte predtým, ako sa výpary stihnú dostať k vašim očiam.

Pomôže chlad aj chlieb

Veľmi dobrou radou, ktorá skutočne funguje, je dať cibuľu na niekoľko minút predtým, ako ju začnete krájať, do mrazničky. Tento postup zníži tvorbu pár a ich vylučovanie do prostredia.

Alebo si odkrojte kus bežného chleba a nastoknite ho na nôž. Následne sa pustite do krájania cibule a uvidíte, že vaše oči budú slziť menej. Ako je to možné? Chlieb v tomto prípade funguje ako filter, respektíve pohlcovač pachov. Pokiaľ však natrafíte na silnú aromatickú cibuľu, tento spôsob nemusí výpary úplne pohltiť, iba zmierniť.

Skúste okuliare alebo ventilátor

A teraz prejdime na rady, ku ktorým budete potrebovať niečo navyše. Najistejším spôsobom, ako zabrániť vniknutiu chemických zlúčenín z cibule do očí, je použitie plaveckých či potápačských okuliarov. Rovnako môžete použiť aj lyžiarske či jazdecké okuliare. Tento trik bude fungovať na 100 %, no nie každý sa v takýchto okuliaroch môže cítiť komfortne.

potápačské okuliare, ventilátor
Zdroj: Canva

Možno skúste krájať cibuľu pri zapnutom ventilátore, ktorý väčšinu výparov odfúkne preč. Dajte si však pozor na prievan či rotujúci ventilátor, inak by mohli všetky cibuľové výpary skončiť rovno vo vašich očiach.

Teraz už viete, že zabrániť slzeniu očí počas krájania cibule sa dá niekoľkými spôsobmi. Máme pre vás ešte jednu bonusovú radu – čo tak namiesto varenia zamieriť do vašej obľúbenej reštaurácie? Ponuku obedových menučiek vo vašom okolí nájdete TU >>

Zdroj 1 / Zdroj 2

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
reklama