Raňajky na obed či obed na raňajky? Aj tak by sme mohli zhrnúť brunch, obľúbené spojenie dvoch hlavných jedál dňa. Počas nedávneho víkendu sme sa vybrali vyskúšať jedlo a kávu do bratislavského podniku Frištuk a povieme vám, bol to ten najlepší nápad.
Brunch je vo svete veľmi populárna forma víkendového jedla a u nás na Slovensku mu na chuť prichádza čoraz viac ľudí. My k nim jednoznačne patríme tiež, preto sme vám nedávno spísali najlepšie tipy na podniky na strednom Slovensku, do ktorých môžete zájsť na brunch. Celý článok nájdete na tomto odkaze.
Tentoraz sme sa však počas sobotného dopoludnia ocitli v Bratislave a tak sme si povedali, že pohľadáme podnik s dobrým brunchom. Rozhodovanie bolo pomerne náročné, raňajkární (s výbornými recenziami) je v hlavnom meste viac než dosť. Na našom finálnom zozname skončili 3 podniky a pre blízkosť parkoviska sme sa napokon vybrali do Frištuku na Palisádach.

Vo Frištuku varia len z kvalitných slovenských surovín
V raňajkárni Frištuk majú dokonca pult s domácim pečivom či vitrínu so zákuskami, ktoré si vyrábajú a pečú sami. „Na pečenie našich koláčikov je používaná výhradne múka zo slovenských mlynární“, píšu na svojej webstránke. Taktiež sa prezentujú tým, že podporujú slovenských poľnohospodárov nákupom lokálnych ingrediencií. No a práca s kvalitnými a poctivými surovinami sa vždy vyplatí, o čom svedčí aj Google hodnotenie 5,0 (spolu 133 recenzií).
Podnik je maličký a útulný, ihneď pri vstupe vám do nosa udrie vôňa čerstvého pečiva, smaženej slaninky a mletej kávy. Počas teplých dní sa môže stať, že na voľný stôl si chvíľu počkáte. My sme mali celkom šťastie, pretože sme prišli vo chvíli, keď sa uvoľnil stôl hneď pri barovom pulte.
Okrem výborného jedla musíme vyzdvihnúť aj milú obsluhu, cítili sme sa tu doslova ako doma. Pán za barom či čašníčka s nami občas prehodili zopár slov a zavtipkovali, čo bolo veľmi príjemné spestrenie.

Brunch na sladko aj na slano
Ako to už u nás býva zvykom, opäť sme mali problém rozhodnúť sa, čo si z lákavo vyzerajúcej ponuky vybrať. Chuť sme mali, ako inak, na všetko. Čerstvý chlieb s domácou nátierkou, plnený croissant na sladko alebo na slano, zdravá smoothie miska s ovocím, anglické raňajky… Brunch ponuka vo Frištuku je veľká, odporúčame vám vyskúšať zapečené avokádo s vajíčkom, na ktoré radi prídeme opäť.
Porcia bola statočná, skutočne sme až do večere nepotrebovali ďalšie jedlo. Pri našom stole okrem porcie zapečeného avokáda s vajíčkom, šunkou a šalátom skončil aj croissant plnený šunkou, zeleninou a dresingom a ham and eggs, teda po našom hemendex. No a košík s tak dobrým chlebom, že by sme ho vedeli jesť aj samotný.
K dobrým raňajkám patrí aj dobrá káva (alebo čaj). Na mlynčeku bola slovenská káva Zlaté zrnko, ktorá je zárukou kvalitného espressa či cappuccina. Ochutnali sme tiež sypaný čaj a domácu limonádu. Keď sme mali nápoje dopité, milá čašníčka nám automaticky priniesla poháre s čistou vodou.
Ako sme vyššie spomenuli, v ponuke nájdete aj sladké raňajky v podobe zdravej misky s ovocím, sladkého croissantu či tvarohových lievancov. No a pokiaľ chcete, pokojne si dajte aj cheesecake či punčovú tortu z vitríny. Alebo si niečo sladké radšej necháte zabaliť do krabičky k poobednej kávičke?

S kým sa vidíme vo Frištuku?
Asi vám je jasné, že na brunch sme tu neboli naposledy. Pokiaľ sa sem chcete vybrať aj vy, môžete tak spraviť od utorka do piatku 7:30 – 15:00 alebo v sobotu v čase 8:00 – 13:00. A nemusíte sem prísť len na raňajky či brunch, pokojne sa zastavte pre čerstvé pečivo alebo pre koláčiky, ktorými pohostíte návštevu či kolegov v práci.
Ešte jeden tip – počas našej návštevy sme zaregistrovali, že prišlo niekoľko zahraničných turistov. Celé menu bolo po slovensky aj po anglicky, preto ak máte na návšteve niekoho zo zahraničia, vo Frištuku sa bude rozhodne páčiť každému.
sledujte nás na sociálnych sieťach:zdieľať tento článok na: