Talianske mestá sú krásne a plné histórie, no povedzme si narovinu – navštevujeme ich hlavne pre výnimočne dobrú gastronómiu. Historické Bergamo na severe som mala možnosť navštíviť už druhý raz, a tak som pre vás dala dokopy tipy, kam zájsť aj čomu sa určite vyhnúť. Toto je Bergamo – reštaurácie, kaviarne a najlepšie raňajky v meste.
Kto niekedy letel z Bratislavy do Milána, s najväčšou pravdepodobnosťou pristál na letisku Bergamo. Ide o menšie mesto (asi 120 tisíc obyvateľov), ktoré je od samotnej milánskej metropoly vzdialené zhruba hodinu cesty. Lietajú sem nízkonákladové spoločnosti a pre tých, ktorí sa chcú do Milána dostať lacnejšie, je toto letisko výhodnejšie.
My sme sa však už druhý raz rozhodli zostať iba v meste Bergamo (nachádza sa asi 6 kilometrov od letiska). Zistili sme, že má neustále čo ponúknuť v každom ročnom období a skrýva skutočné historické aj gastronomické poklady.
V skratke o meste Bergamo
Bergamo je talianske historické mesto vystavané na dvoch, no prakticky až na troch úrovniach. Transfer z letiska vás vyloží v dolnom, novšom centre pri hlavnej vlakovej a autobusovej stanici. Nájdete tu množstvo obchodov svetových značiek, široké bulváry, tržnicu s tovarom od výmyslu sveta aj bankovnícke centrá a stovky podnikov. Priamo zdola budete mať výhľad na città alta, teda na horné mesto, ktoré sa týči nad tým spodným.
Aj città alta je ešte mesto v meste – rozdelené na dve časti, ktoré spájajú dve dráhy pozemnej lanovky. Horné mesto je pomerne dosť vysoko oproti spodnému, preto sa rozhodli prístup k nemu zjednodušiť turistom práve takýmto spôsobom. Obe časti mesta, città alta aj città bassa sú dychberúco krásne a ich návšteva sa oplatí. Pripravte sa však na to, že si to myslia viacerí a uličky starého mesta sú preplnené počas všetkých mesiacov v roku.
Bergamo – reštaurácie, ktoré sa oplatí navštíviť
Počas dvoch víkendov v Bergame som mala možnosť objaviť naozaj kvalitné podniky, do ktorých by som sa pokojne vrátila. Preto ak hľadáte fantastické cestoviny, sýty ramen alebo máte slabosť na objavovanie nových indických reštaurácií podobne ako ja, uložte si tento článok pre inšpiráciu.
La Tagliatella
Malá útulná reštaurácia, v ktorej vyrábajú vlastné cestoviny priamo pred vašimi očami. Za preskleným pultom vidíte šikovných majstrov miesiacich cesto na ich typickú pastu, ktoré následne sekajú, krájajú, stáčajú alebo plnia. Dokázala by som sa na nich dívať dlhé hodiny, jedlo vám však na stôl prinesú už po pár minútach.
+ cestoviny v TOP kvalite
+ ústretový personál, ktorý sa snaží dorozumieť aj mimo taliančiny
+ odporúčania na miestne vína
+ podnik dokonalé nasiaknutý talianskou atmosférou
– jednorázový polystyrénový riad
Shiva Bergamo
V každom novom meste, ktoré navštívime, vyhľadávame indickú reštauráciu. Stala sa z toho naša príjemná tradícia, a Bergamo nás svojou indickou kuchyňou v reštaurácii Shiva milo prekvapilo. Situovaná v spodnej časti centra, Shiva získala niekoľko odporúčaní od michelinských kritikov. A to hneď počas viacerých rokov za sebou. Bolo v nej plno, odporúčame urobiť si rezerváciu vopred.
+ príjemné, autentické prostredie a vône indickej kuchyne
+ výborné jedlo
– menšie porcie v cene klasického jedla (odporúčajú viac chodov)
Ristorante Pizzeria San Vigilio
Na samom vrchu città alta, hneď pri výstupe z lanovky, sa nachádzajú dve reštaurácie. Jednou z nich je Ristorante Pizzeria San Vigilio s prekrásnym panoramatickým výhľadom na opačnú stranu mesta Bergamo, kláštory a vinice. Obsluha aj priestory boli na úrovni a kvalitou jedla či unikátnym servisom by podnik iste zaujal aj fajnšmekrov.
+ prekrásny panoramatický výhľad
+ vzhľadom na jedinečnú polohu ústretové ceny
+ obsluha, ich záujem a odporúčania z jedálneho lístka
MIC RAMEN
Štvoricu reštaurácií, v ktorých nám veľmi chutilo, uzatvára ázijský podnik s ramenmi. V ponuke mali okrem týchto sýtych vývarov aj rezance, gyozy či bao buns, ktoré už dnes nájdete v mestách po celej Európe. Podnik bol šialene farebný, plný svetielok a umelohmotných kvietkov sakury. To však k dobrej ázii patrí, a tak sme mu dali šancu, ktorú sme rozhodne neľutovali.
+ autentické prostredie
+ rýchlosť objednávky (o to viac, že podnik bol plný)
– jednorázové potlačené prestieranie, ktoré po našej návšteve vyhodili
Najlepšie raňajkárne sú dve ulice od seba
Keď do Google aj TripAdvisoru zadáte hľadanie raňajkárne v Bergame, nájde vám pár skvelo vyzerajúcich tipov. Podľa tradície ide väčšinou o malé pekárne, v ktorých si doprajete espresso a sladké cornetto a vyrazíte za dobrodružstvom. Ak si chcete dať sýtejšie raňajky, skúste hľadať možnosti brunchu. My sme vyskúšali dve, ktoré si bez debaty zaslúžia 5* recenziu.
Fancytoast Bergamo
Naj-lep-šie lievance, aké som kedy v živote jedla! Bez preháňania, raňajkáreň Fancytoast, ktorá bola až našou druhou voľbou, mimoriadne príjemne prekvapila. Obsluhoval nás mladý kučeravý chalan, ktorý sa fakt snažil hovoriť po anglicky, bol vtipný a odporučil nám jedlá z nového jedálneho lístka (preview na rok 2025). Pochutili sme si na bageli a chrumkavom toaste so s opekanou slaninkou, vrcholom však boli lievance s lesným ovocím, jahodami a sladkým bielym krémom. Mňam!
MURUMURU Café
Sem vás pošle azda každý, kto niekedy v Bergame bol. MURUMURU Café ponúka raňajky na americký štýl, teda bagle, vafle, palacinky a neobmedzený prísun filtrovanej kávy. My sme si však dali klasické espresso a cappuccino, bagel s údeným lososom a vajíčkami a k tomu jednu vaflu s ich typickým pistáciovým krémom, jahodami a so šľahačkou. O tom jedle sa mi sníva ešte teraz, aj keď prostredie bolo trochu rušivé. Aktuálne (november 2024) totiž prevádzku prerábajú a obslúžia vás v provizórne vytvorenej raňajkárni, s hlukom v pozadí.
V našom Magazíne vám tipy na podniky, reštaurácie či kaviarne z celého sveta prinášame pravidelne. V rubrike Cestovanie si môžete prečítať napríklad:
- ako chutia exotické Maldivy
- čo ochutnať vo vianočnom období vo Vilniuse či
- ktoré podniky nás očarili na roadtripe po severe Poľska
Kam na kávu v Bergame?
Prakticky hocikam, naozaj sme tu mali dobrú kávu na každom rohu. Ako prísna milovníčka výberovej kávy mám v kaviarňach prakticky po celej Európe často výhrady voči spôsobu prípravy, dĺžke extrakcie kávy či zjavnému prepraženiu zrniek. Nie však v Taliansku, domovine väčšiny kávových nápojov, ktoré potešia dušu každého kávičkára. Za všetky vyberám dve, ktoré okrem skvelej kávy očarili výnimočne peknou atmosférou:
Sweet Irene
Domáca pani z nášho ubytovania nás poslala do tejto, ozaj sladučkej kaviarne v blízkosti hlavného bulváru v città bassa. Ide o maličkú kaviarničku doslova preplnenú organickými produktmi na predaj. Nájdete tu čaje, kávu v BIO kvalite, ktorú majú aj na mlynčeku, rôzne keksíky či koláčiky a ručne robené suveníry. Sweet Irene bola trochu ako brána do iného sveta, rozprávkového, s výbornou kávou a možnosťou odniesť si domov niečo malé a milé. Odporúčame!
La Marianna
Prevádzky franšízy La Marianna, kaviarne spojenej so zmrzlinárňou, nájdete po celom Bergame. Jednu z nich napríklad aj na letisku, no my sme navštívili tú čarovnú na ulici L.go Colle Aperto. Je to len pár metrov od spodnej stanice lanovky San Vigilio, keď pôjdete okolo, určite ju neprehliadnete.
Patrí k nej totiž veľká záhrada vysypaná drevotrieskou, ktorá krásne rozvoniava široko-ďaleko. Je plná hipsterských stolíkov z IKEA, svetielok a v novembri už aj príjemnej, teplej vianočnej výzdoby. Vo vnútri to pestro žije – na jednom mieste si objednáte kávu, pri inom pulte vám ju pán pripraví. Môžete si ju vypiť typicky „na stojáka“ ako pravý Talian alebo si ju napríklad vziať so sebou a vypiť v záhradke ako my.
Tomuto podniku sa radšej vyhnite
Mám pre vás aj jedno nepopulárne anti-odporúčanie. Vyhnite sa ospevovanej pizzerii Da Michele. Keď zadáte do hľadáčika slovné spojenie „Bergamo reštaurácie“, istotne vám ju nájde. Celým názvom L‘ Antica Pizzeria da Michele sídli tiež v spodnej časti mesta, kúsok od hlavnej vlakovej stanice. Počuli sme o nej samé chvály, a tak sme sa rozhodli dať jej šancu na neskorý obed. Odchádzali sme veľmi sklamaní.
Táto pizzeria, s pôvodom v Neapole, kde ju založil slávny majster Michele ešte v roku 1870, servíruje vraj typickú neapolskú pizzu, ktorá presahuje cez tanier. Základom je správne pripravené cesto a len minimum ingrediencií navrchu. V Neapole ju dokonca navštívila slávna Julia Roberts pri filmovaní megahitu Jedz, modli sa a miluj.
Napriek sláve a pomerne vysokému hodnoteniu v online recenziách boli pizza, obsluha aj prostredie obrovským sklamaním. Na základe odporúčania sme skúsili pizze Margherita a Marinara, dva základné druhy, no dokopy sme zjedli sotva polovicu z nich. Cesto bolo ešte surové, ingrediencie lacné a kyslé, okraje príliš zhorené. Bodkou v závere bolo, že obsluha pri našom slušnom vyjadrení nespokojnosti len mykla plecom, vzala plné taniere a odišla. Tomuto miestu by som sa na vašom mieste radšej vyhla.
Bonusové tipy na záver
Bergamo je presýtené miestami, kde sa môžete dobre najesť, dať si chrumkavé pečivo alebo niektorý z typických talianskych drinkov. Na úzke uličky podnikavci zmestili zo dva stolíky, ľudia na ne čakali v rade, prehodili cez seba tenkú deku a pochlipkávali Aperol Spritz, akoby vonku ani nebolo pár stupňov nad nulou. Talianska gastronomická idylka v rozpuku.
K záverečným tipom pridám pekáreň Nessi na úplnom začiatku kľukatých uličiek starého horného mesta. Keď prídete pešo alebo pozemnou lanovkou, uvidíte ju hneď napravo. Väčšinou je plná ľudí, had sa vinie až von a každý vychádza von spokojný s papierovým vreckom plným pečiva v ruke. Dajte si pistáciový croissant (tu ich volajú cornetto) alebo šišku, sľubujem, že nebudete ľutovať.
Na dolnom námestí pri hlavnej križovatke sú celoročné trhy. Ponúkajú na nich lokálne aj sezónne suroviny, výrobky, krémy, syry a iné dobroty. Ako na každom trhu, aj tu nájdete lacnejšie alternatívy vecí z Ázie, nenechajte sa však odradiť. Keď poctivo prejdete všetky stánky, nájdete skutočne gastro aj negastro skvosty za veľmi priaznivé ceny.
Mali sme to šťastie, že počas nášho pobytu sa v città alta (bezprostredne pri spomínanej kaviarni La Marianna) konal čokoládový trh. Asi 40 stánkov zoradených v historickom podbrání ponúkalo výrobky z čokolády od výmyslu sveta – od čokoládových tabličiek, kúskov nugátu, citrónovo-čokoládových guľôčok až po med s čokoládou či horúcu čokoládu v poháriku. Bergamo je jednoducho sen a oplatí sa sem zájsť v každom ročnom období či počasí!
sledujte nás na sociálnych sieťach:zdieľať tento článok na: