Takto chutia Maldivy: Exotika s príchuťou sladkého ovocia, zlej kávy aj hlasného grgania v reštauráciách

394
Jedlo Maldivy

Maldivy nie sú len o gýčovo modrom mori, luxusných hoteloch a privátnych domčekoch na vode. Sú aj o sladkom lokálnom ovocí, lacnom jedle a ťažko zohnateľnom espresse. Tentoraz sme zašli do poriadnej exotiky a pokiaľ chcete vedieť, ako chutia Maldivy, čítajte ďalej.

Na začiatok je dôležité vedieť, že nie sú Maldivy ako Maldivy. Ľudia sem najčastejšie jazdia do luxusných hotelov s all inclusive službami, no od roku 2012 môžu domáci obyvatelia ponúkať ubytovanie, a tak sa dvere otvorili cestovateľom, ktorí za dovolenku v raji nechcú platiť tisíce eur. Rozdiel je v tom, že budete bývať na lokálnom ostrove spolu s domácim obyvateľstvom a budete mať oveľa lepšiu šancu spoznať miestnu kultúru, zvyky a, samozrejme, gastronómiu.

Sladké ovocie na každom kroku

My sme zostali niekoľko dní na ostrove Thoddoo a musíme povedať, že sme si nemohli vyberať lepšie. Viac ako polovicu ostrova zaberajú plantáže so zeleninou a najmä s exotickým ovocím, ktorého sme sa nevedeli dojesť. Šťavnaté melóny, ananásy, kokos, mango, marakuja, dračie ovocie a papája tu nájdete ako u nás jablká v septembri či jahody v júni. Priamo na pláži sa nachádzajú stánky, v ktorých miestni predajcovia tieto sladké dobroty predávajú. Všetko ovocie vám rovno nakrájanú a dajú do vrecka, a tak si ho môžete vychutnať počas vylihovania na pláži.

Ovocie bolo dostupné všade a za pár drobných, najviac nám učarovala papája.

Na začiatku nás prekvapilo, že skutočné Maldivy sú pomerne chudobou krajinou. Domáci sú veľmi skromní, zároveň však v sebe majú obrovskú radosť zo života a dobrosrdečnosť. V žiadnej reštaurácii sa nás nikdy nezabudli spýtať či je všetko v poriadku a poďakovať nám za návštevu. Vždy sa snažili vo všetkom vyjsť v ústrety, jednoducho sme sa tu cítili ako doma.

Typické jedlo na Maldivách

Ak by sme sem prišli pred 10 rokmi, pravdepodobne by sme mali väčšiu šancu ochutnať viac lokálnych jedál. No keďže turizmus je na ostrove Thoddoo na vzostupe, je tu vidieť pomerne veľké prispôsobovanie sa turistom zo západu. Mnohé reštaurácie ponúkajú pizzu, hamburgery či talianske cestoviny a supermarkety sú plné sladených nápojov a sladkostí. No čo je dôležité povedať – po pár dňoch sme pochopili, že je lepšie dávať si ich mieste špeciality, ktoré vedia pripraviť oveľa lepšie ako fastfoodové jedlá.

Snáď najtypickejšou maldivskou pochúťkou je ich raňajková špecialita Mas huni – zmes tuniaka so strúhaným kokosom podávaná s múkovou plackou. Na prvé počutie to možno znie zvláštne, no toto jedlo bolo výborné a mali sme ho takmer každé ráno.

Typické maldivské raňajky vs pizza z miestnej reštaurácie.

Chute Nepálu aj Indie

Pri rozhovoroch s miestnymi sme sa dozvedeli, že väčšina Maldivčanov je pomerne lenivých a nemajú sa moc do práce. Tí cieľavedomejší si postavili ubytovania pre turistov alebo prevádzkujú obchody či podniky. Zároveň sem prichádza veľa Nepálčanov a Indov (najmä z Bangladéšu), ktorí tu pracujú ako pomocná sila a niektorí z nich tu otvárajú reštaurácie. Preto sme v jedálnych lístkoch najčastejšie natrafili na rôzne indické jedlá, rezance či praženú ryžu.

Práve tieto jedlá tu boli zároveň najlacnejšie, za veľkú porciu rezancov s kuracím mäsom a vajíčkom sme nechali 5 – 7 eur, pričom dobrá (nemrazená) pizza stála aj okolo 20 eur.

Ako to vyzeralo v maldivskej reštaurácii?

Ak by sme sem prišli na 3 – 4 dni, asi by sme odchádzali so zmiešanými pocitmi. No čím dlhší čas sme na Maldivách strávili, tým viac sa nám tu páčilo. Zo začiatku sme si museli zvyknúť na ich nastavenie načo sa ponáhľať, všetko má svoj čas. Bežne sa stávalo, že sme si prišli do stánku vypýtať ovocie a okrem toho, že to predajcovi trvalo extrémne dlho, tak popri tom pozeral videá na Tik Toku a keď ho niečo viac zaujalo, jednoducho sa prestal venovať zákazníkovi a video si dopozeral.

Väčšina reštaurácií sa nachádzali v pomerne škaredých budovách a vo vnúti to nebol žiaden luxus. Jašteričky na každej stene, kývajúce sa plastové stoly, špinavé jedálne lístky. Najskôr sme skúšali rôzne reštaurácie, následne sme si obľúbili 2 z nich a chodili sme už len tam. Boli síce o čosi drahšie (cca 25 eur večera pre dvoch), ale jedlo bolo fantastické, rovnako aj obsluha a prostredie.

Ponuka v reštauráciách bola pestrá, od šalátov cez fastfood až po chutné morské plody.

Keď prídete do reštaurácie v čase obeda, nečakajte, že jedlo budete mať na stole do pár minút. Počkáte si dobrú pol hodinu až hodinu a to aj vtedy, ak ste si objednali obyčajný sendvič či bagetu. Čakať budete aj na nápoje, ktoré sa pripravujú (ovocné džúsy, smoothie, káva, miešané drinky). No ak si dáte Colu či Sprite, pri troche šťastia vám pitie donesú na stôl do pár minút. Najlepšie sa nám osvedčil systém objednať si jedlo dopredu – všetci fungujú na Whatsappe, preto im stačilo napísať kedy prídete a čo si dáte.

Aby sme nezabudli, veľmi oceňujeme, že v každej reštaurácii nám automaticky priniesli fľašu s vychladenou vodou, preto nebolo potrebné doobjednávať ďalšie pitie. No ak by ste sem niekedy vyrazili na dovolenku, jednoznačne ochutnajte ich čerstvé šťavy z exotického ovocia, ktoré si môžete nakombinovať podľa seba.

Alkohol na Maldivách? Snívajte

Keďže Maldivy sú silno moslimská krajina, bravčové mäso a alkohol by ste tu hľadali márne. Neplatí to však vždy, ak by ste išli do luxusného hotelového rezortu, ktorý sa nachádza na ostrove bez domácich, v ponuke by ste našli aj alkohol. Pokiaľ sa však vyberiete na ktorýkoľvek z ostrovov s domácimi, na alkohol zabudnite.

Víno? Pivo? Jasné, ale bez alkoholu!

Síce sme tu našli niekoľko pív či vín, no všetko s 0 % objemom alkoholu. Ochutnali sme zázvorové pivo, chutilo skôr ako zázvorová kombucha. Na ostrove Thoddoo majú dokonca aj bar s drinkami ako mojito, piňa colada alebo sex on the beach, opäť však platí, že sú bezalkoholické.

Viete, čo nám dalo ešte celkom zabrať? Nájsť dobrú kávu. To bola naša celodovolenková výzva, ktorú sme však pri konci pobytu zvládli. Vedeli sme, že tu je talianska reštaurácia, avšak skoro celý čas, čo sme boli na ostrove, bola zatvorená. Po týždni ju konečne otvorili a my sme si vychutnali kvalitné espresso, ľadovú kávu aj extra chutné gelato. Cena však bola celkom vysoká – espresso za 4 eurá a zmrzlina za 6 eur.

Káva bola buď instatná alebo v plechovkách, napokon sme zohnali aj kvalitné espresso.

Maldivy v skratke

  • Kde nám chutilo najviac? Reštaurácia Food Land
  • Čo nám chutilo najviac? Rezance s kuracím mäsom a zeleninou. Chickej Teriyaki, Losos z tuniaka, Grilovaná chobotnica
  • Čo sa rozhodne oplatí vyskúšať? Čerstvé džúsy a šťavy z lokálneho ovocia
  • Aké ovocie je tu typické? Mango, marakuja, ananás, papája
  • Koľko nás vyšlo jedlo + nápoje + snacky na Maldivách? (12 dní / 2 osoby) cca 500 eur
  • Čo nás najviac prekvapilo? Hlasné grganie miestnych v reštauráciách
zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
reklama