Ochutnať Slovensko sa oplatí! Pod týmto sloganom lákal tento rok Zimný festival jedla 2019 gurmánov z celého Slovenska, aby prišli ochutnať špeciality do vybraných reštaurácií. Jedlá od TOP šéfkuchárov v tých najlepších reštauráciách na Slovensku mohli návštevníci ochutnať za zvýhodnené ceny od 14. januára do 24. februára. Návštevníci si mali dokonca možnosť vo vybraných reštauráciách, ocenených Zlatou vidličkou, zakúpiť až štvorchodové menu.
S počtom návštevníkov 8 432 zaznamenal ZFJ nárast o 7 % oproti minulému roku. Hostia si obľúbili minuloročnú novinku: víkend venovaný vínu alebo champagne, ktoré sa striedali po celom Slovensku. Celkovo sa uskutočnili štyri vo vybraných trinástich reštauráciách po celom Slovensku. Niektoré reštaurácie práve cez tieto víkendy dosahovali nárast rezervácii až o 60 %. Úspešné boli aj sprievodné akcie festivalu, ku ktorým patrila otváracia večera festivalu v reštaurácii Savoy hotela Carlton v Bratislave.
Majitelia reštaurácii mohli byť spokojní. Počas ZFJ sa tržby zvýšili o približne 15 %, v niektorých časových úsekoch až o 25 %. TOP reštaurácie si aj tento rok dali záležať na ponuke festivalového menu, čo sa odzrkadlilo aj na záujme návštevníkov o rezervácie.
Festival, ktorý sa zlepšuje z roka na rok
„Prioritou festivalu zostáva aj naďalej rozvoj gastroturistiky a prezentácia najlepších reštaurácií a šéfkuchárov z celého Slovenska, edukácia návštevníkov o našich tradíciách a podpora regionálnych producentov potravín,” informoval Radoslav Nackin, riaditeľ ZFJ.
Poďakovanie patrí partnerom, ktorí ZFJ podporujú už od jeho začiatkov a napomáhajú tak zviditeľňovať slovenskú gastronómiu: RTVS, mesto Bratislava, Wine Lovers Club a Santa Rita, ako aj všetkým mediálnym partnerom.
„Sme radi, že aj slovenskí producenti sa začali zapájať do festivalu, a preto by som rád vyzdvihol hlavného partnera, minerálnu vodu FATRA – ako oficiálnu vodu ZFJ a tiež St. Nicolaus Hruškovica ako digestív festivalu,” dodal Radoslav Nackin.
A ktoré boli tie NAJnavštevovanejšie
reštaurácie tento rok?
NAJ reštaurácie – Bratislavský kraj
- Au Café, Bratislava
- Carnevalle, Bratislava
- Leberfinger, Bratislava
- Fou Zoo, Bratislava
- Savoy, Hotel Carlton, Bratislava
- Zylinder, Bratislava
- Mlyn 108, Modra
NAJ reštaurácie – Žilinský a Trenčiansky kraj
- Afrodita, Chateau Čereňany
- Levante SKY, Dubnica
- Palatín, Bytča
NAJ reštaurácie – Trnavský kraj
- Villa Rosa, Dunajská Streda
- Zlatý Kľúčik, Nitra
NAJ reštaurácie – Košický kraj
- Hostinec , Košice
- Baránok, Košice
- Montana SteakHouse, Hotel
Najlepšia obsluha ZFJ:
- UFO, Bratislava
- Afrodita, Chateau Čereňany
Nováčik ZFJ 2019:
- Levante SKY, Dubnica nad Váhom
Reštaurácie s najväčším progresom oproti roku 2019 (kvalitnejšie menu, počet rezervácií):
- Carnevale, Bratislava
- Au Café, Bratislava
- Zylinder, Bratislava
- Leberfinger, Bratislava
- Hostinec, Košice
Najobľúbenejšie jedlá podľa hostí ZFJ :
Kategória Naše ikonické jedlo:
- Ringloty & Ďatle: Čerstvé ďatle s pomarančovým kvetom, javorom a pistáciami Ringlota, hruškový sorbet, levanduľový med a ovos (Baránok, Košice)
- Tart z vykŕmenej kačacej pečene s prachom z mrazom sušených jahôd, jahodovým čatní a domácou brioškou (Mlyn 108)
- Velouté z citrónovej trávy (UFO Bratislava)
Kategória Chute regiónov:
- Kačacie prsia: Sous Vide kačacie prsia, teplý šalát zo šošovice Beluga, pyré z pečeného zeleru (Zylinder, Bratislava)
- Steak z vyzretého hovädzieho orecha na tekvicovom ragú doplnený zemiakovým pyré a sladovou penou (Pivovar Hostinec, Košice)
- Velouté zo škvarkového pagáčika, údená slivka marinovaná v Bentianne, chips z bravčového ucha (Levante SKY, Dubnica na Váhom)
- Hovädzí pupok, krupotto z bio pohánky, dusená koreňová zeleninka, hríbiky a sedáno zeler (ART hotel Tomášov)
Kategória Kuchárova voľba :
- Moderné nigiri: batát, avokádo, šalotkové čatní (Fou Zoo, Bratislava)
- Raviolli: Tekvica Hokaido, hľuzovková omáčka, gaštany, mikrobylinky (Carnevalle, Bratislava)
- Rosé jelení chrbát, batôžok plnený lesnými hubami a slaninovými knedličkami (Villa Rosa, Dunajská Streda)
- Pomaly pečený bôčik na hríbovo-bryndzovom krupote a jarnou cibuľkou (Nostalgie, Spišská Nová Ves)
Dezertom festivalu sa stala:
Domáca zmrzlina z pečených jabĺk s marinovanými slivkami a čučoriedkami v portskom víne so škoricovou drobeničkou (Palatín, Bytča)
V mene celého tímu gratulujeme oceneným reštauráciám a prajeme im veľa úspechov a inšpirácie v nasledujúcej sezóne. :)
Zdroj foto: organizátori (tlačová správa) Zimného festivalu jedla 2019
zdieľať tento článok na: