Moderné dochucovanie jedál je často zamerané na vytváranie výnimočných chuťových zážitkov a kombinovanie neobvyklých prvkov. V zážitkovej a molekulárnej gastronómii by sa šéfkuchári bez výnimočných trikov už nezaobišli. Dnes si však povieme niečo o jednoduchších formách, ktoré môžete aplikovať do svojej kuchyne aj doma.
A to bez väčších problémov – stačí zapojiť trochu fantázie a kreativity a jedlo ako z Michelinom ocenenej reštaurácie máte na stole. Vďaka takmer nekončiacej inšpirácii, ktorú sa vám sem snažíme prinášať aj my, dnes dokážete skombinovať v podstate hocičo. Lokálne farmárske trhy a podnikatelia s láskou k slovenskej pôde nám naviac zabezpečujú, že aj tie menej typické suroviny sú vo všetkých končinách Slovenska dnes už ľahko dostupné.
Spomínam si na to, ako sa moja babka rozčuľovala ešte pár rokov dozadu pri reláciách o varení – často používali ingrediencie, o ktorých nikdy nepočula a ku ktorým by sa dostala len ťažko. Dnes je všetko inak a aj z vás sa môže po jednom nákupe stať hostiteľ či hostiteľka, ktorý si vyslúži pochvalu za krásne a moderné dochucovanie občerstvenia. Tu je niekoľko trendov a techník, ktoré sa v súčasnosti v tomto smere uplatňujú!
Farebné omáčky pohladia oko aj chuťové poháriky
Farby vyzerajú skvele a hodia sa (nielen) k letu. Robia život hodným žitia – no dobre, možno trochu preháňame, ale s farbami je svet jednoducho krajší. A to platí aj na tanieri. Na internete nájdete nekonečné množstvo receptov na bylinkové, ovocné či zeleninové omáčky, napríklad aj vegánske, ktoré perfektne doplnia váš stôl.
Môžete ich servírovať priamo v jedle (napríklad nimi pokvapkať pyré alebo pridať k zemiakom trochu cvikly či hrášku) alebo samostatne v malých keramických miskách. Takto môže každý pri stole ochutnať, či mu viac chutí pikantná zázvorová, biela cesnaková, ružová cviklová či napríklad modrá sladkastá omáčka s prímesou spiruliny.
Bylinky naše každodenné
Dochucovanie jedál bylinkami a jedlými kvetmi je skvelý spôsob, ako pridať do vašich jedál nové chute, vône a estetiku. Bylinky a jedlé kvety sa používajú na dochutenie jedál po celom svete a poskytujú prírodné arómy a farby, ktoré môžu zlepšiť zážitok z jedla. Nepatria len do sladkých dezertov – nebojte sa ich pridať pokojne aj k mäsu či na ozdobenie omáčky!
Existuje veľa rôznych bylín a jedlých kvetov, ktoré sa dajú použiť na dochutenie jedál. Niektoré obľúbené bylinky zahŕňajú mätu, bazalku, tymian, rozmarín, petržlen, koriander a estragón. Jedlými kvetmi môžu byť napríklad nechtík, nevädza, harmanček, fialky alebo kvety šalvie. Dávajte si vždy pozor na to, aby ste používali čerstvo odtrhnuté rastliny a tiež sa ubezpečte, že ich konzumácia je bezpečná, napríklad pre alergikov alebo malé deti.
Stavte na šafran, najlepšie ten slovenský
Veles farming je metóda založená na kombinácii rôznych moderných technológií a poľnohospodárskych postupov, ako je napríklad vertikálna farma, hydroponika, aeroponika a kontrolované prostredie. Vertikálna farma je metóda pestovania rastlín vo viacerých vrstvách, kde sa využíva priestor vo výške, čo umožňuje efektívnejšie využívanie plochy a zvýšenie výnosov.
U nás na Slovensku sa tomuto inovatívnemu pestovaniu venuje tím odborníkov, ktorí na slovenský trh prinášajú jedinečný, krásny sýtočervený šafran najvyššej kvality. Zastupiteľov Veles Farming z Rovinky sme mali možnosť stretnúť na podujatí Gastronomy Slovakia 2023. Práve tu vznikol nápad na tento článok – ich výnimočný šafran sa totiž rozhodne radí k spôsobom, ako moderné dochucovanie jedál dotiahnuť na najvyššiu úroveň.
V hlavnej úlohe mikrozelenina
Mikrobylinky alebo mikrozelenina sú jednoducho sadenice rastlín, ktoré pozbierame vo veľmi skorej fáze. Všetky sú pestované približne rovnakým spôsobom. Potrebujú len trochu výživnej zeminy, vlhko a svetlo. Sú také malinké, že sa dajú komfortne pestovať aj počas celého roka v interiéri.
Dajú sa pestovať takmer v čomkoľvek, na podnosoch a miskách či dokonca v nádobkách po jogurtoch. Mali by byť pripravené na zber už jeden alebo dva týždne po zasiatí. Stály prísun vitamínov si zaistíte postupným výsevom každý týždeň, aby nové listy boli pripravené na zber práve po skončení poslednej várky. Väčšina z nich je pripravená na zber len niekoľko dní po vyklíčení a má všetku chuť plne pestovaných rastlín, čím prinášajú koncentrovaný, aromatický výbuch chuti do vašich obľúbených jedál. Stačí ich za hrsť odtrhnúť a dozdobiť nimi jedlo na tanieri a je z vás hotový šéfkuchár!
Prírodné servírované je trendy
Tento trend sa zvyčajne uplatňuje v reštauráciách alebo na špeciálnych podujatiach, kde je cieľom vytvoriť jedinečný zážitok pre hostí. Ak sa však nebojíte, môžete to skúsiť aj doma. Nepôjde o nič zložité. Niekedy stačí napríklad položiť prejedlo na veľký očistený šalátový list.
Tí najväčší fajnšmekri môžu skúsiť z pevnejších listov (zoženiete len v špecializovaných predajniach a e-shopoch) vytvoriť priamo misky na servírovanie. Jedlo sa takto najmä v ázijských krajiných balí do listov ako sú banánové, zázvorové alebo lotosové. Tieto listy sú prirodzené, neprenikavé a poskytujú jedlo alebo nápojom ľahkú arómu či príchuť. Tento spôsob servírovania sa často používa na exotické jedlá ako thajské curry alebo rôzne druhy sushi.
sledujte nás na sociálnych sieťach:zdieľať tento článok na: