Svetový deň zdravia je tu: Prečítajte si TOP výber našich článkov, ktoré súvisia so zdravím

641
svetový deň zdravia články (4)
foto: Canva
zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterpinterestlinkedinFacebooktwitterpinterestlinkedin

Zdravie začína na tanieri. To nie je len fráza, ale fakt, ktorý potvrdzujú výživoví experti aj lekári po celom svete. Svetový deň zdravia je ideálny na to, aby ste si prečítali tie najzaujímavejšie a najčítanejšie články venujúce sa tomu, čo jeme, ako jeme a prečo na tom záleží.

O zdraví sa toho popísalo veľa, ale zdá sa, že stále nie dosť. Do popredia neustále vystupujú nové témy a poznatky, ktoré je potrebné – v záujme všeobecného zdravia – dostať k čo najširšiemu počtu ľudí. Aj preto sme v našom Magazíne založili rubriku Zdravie, ktorá túto tému pokrýva naozaj širokospektrálne.

Vedeli ste, že…? Svetový deň zdravia (World Health Day) si každoročne pripomíname 7. apríla. Práve v tento deň bola v roku 1948 založená Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), ktorej cieľom je zabezpečiť, aby mal každý človek na svete prístup k zdravotnej starostlivosti. Každý rok má Svetový deň zdravia inú tému – od prevencie chorôb, cez duševné zdravie až po klimatické zmeny a ich dopad na zdravie populácie. Témou roku 2025 je Zdravé začiatky, nádejná budúcnosť.

svetový deň zdravia články
foto: Canva

Zaujíma vás, ako jedlo, stravovací režim či rôzne potraviny ovplyvňujú naše fyzické aj duševné zdravie? Ponorte sa s nami do tejto témy hlbšie, možno sa dozviete niečo, čo zmení váš život k lepšiemu ↓

Ako strava ovplyvňuje športový výkon? Je to hotová veda, s nami jej porozumiete o čosi viac

Vo vyváženej a dobre naplánovanej strave je ukrytá polovica úspechu vášho športového výkonu. Dôležité je to, ako sa stravujete pred, počas aj po danej aktivite. Jedlo je totiž energia a energiu nevyhnutne potrebujete. A to, či bude mať vaše telo nielen dostatok energie, ale aj správne hladiny vitamínov a minerálov, dokáže každý športový výkon ovplyvniť do veľkej miery. ČÍTAJTE VIAC »

Gastroenterológ Ladislav Kužela: Keď hovoríme o zdraví, nehovoríme iba o zdravom stravovaní

Ladislav Kužela je vysoko uznávaný gastroenterológ, ktorého sa oplatí počúvať. Sám na sebe totiž dokázal, akú silu má vedomé stravovanie. Kedysi bol náruživým mäsožravcom, no po prekonaní infarktu zmenil svoje stravovacie návyky. Dnes tvorí jeho tanier prevažne rastlinná strava.

Jeho tvorbu a užitočné rady môžete sledovať online na Instagrame či Facebooku, no podieľa sa aj na skvelom podcaste Búrači gastromýtov. Okrem toho má na svojom konte niekoľko kníh, napríklad Zdravie bez liekov či kuchárku Recepty pre zdravé črevo. PREČÍTAJTE SI ROZHOVOR »

foto: archív L. Kužela

Jedlo ako afrodiziakum: Prečo nás romantická večera rozpáli a čo naozaj funguje?

Afrodiziakum je v podstate akýkoľvek produkt, ktorý sľubuje povzbudenie sexuálnej túžby. Laicky povedané, afrodiziaká vás nabudia, dostanú do nálady, prudko zvýšia vašu sexuálnu túžbu alebo zosilnia vaše orgazmy. Môžu to byť byť vône, potraviny alebo látky. Pokojne však aj romantické úkony a skutky lásky a pozornosti. ČÍTAJTE VIAC »

Čo sú to ultraprocesované potraviny a prečo by sme si mali na ne dávať pozor?

Pojem ultraprocesované potraviny má rovnaký význam ako ultra spracované. V podstate ide o to, do akej miery prešla potravina chemickým či technickým procesom spracovania. Čím menej, tým viac živín, vitamínov a minerálov si uchová.

Výskumy spájajú ultraprocesované jedlá s predčasnou smrťou a rôznymi civilizačnými ochoreniami, pričom vo viacerých krajinách trend konzumácie tohto druhu jedál stále stúpa. Napríklad vo Veľkej Británii polovica denne prijatých kalórií u bežného dospelého človeka pochádza práve z ultra spracovanej stravy, v USA je to takmer 60 % a v Austrálii 42 %. ČÍTAJTE VIAC »

svetový deň zdravia články (1)
foto: Canva

Ako jesť počas menštruácie?

V sekcii Zdravie sme pre vás pripravili aj 4 články, ktoré sa podrobne venujú vplyvu stravy na ženský menštruačný cyklus. Podrobne sme rozpísali, ktoré potraviny by ste mali zaradiť do jedálnička počas jednotlivých týždňov a ktoré, naopak, radšej vynechať:

Zelené certifikáty v gastronómii: Čo znamenajú Fairtrade, Demeter či MSC označenia potravín?

Označenia ako Fairtrade, Rainforest Alliance, bývalé UTZ Certified alebo MSC nie sú len marketingovým ťahom. Za každým z nich stoja prísne kritériá, ktoré zaručujú etickú a ekologickú výrobu potravín. Pre spotrebiteľov znamenajú zelené certifikáty istotu, že siahajú po produktoch s pozitívnym vplyvom na planétu aj na ľudí, ktorí ich vyrábajú. ČÍTAJTE VIAC »

zelené certifikáty v gastronómii
foto: Canva

Prepojenie medzi výživou a spánkom: Ako naše stravovacie návyky ovplyvňujú kvalitu nočného odpočinku?

Napríklad jedálniček s nízkym obsahom vlákniny (ovocie, zelenina) a vysokým obsahom nasýtených tukov (vyprážané jedlá) znižujú množstvo hlbokého, respektíve regeneračného spánku. Nadbytok cukru zas môže spôsobiť, že sa budete v noci častejšie prebúdzať.

Pokiaľ máte problém zaspať alebo spať bez niekoľkých zobudení, vinníkom z veľkej časti môže byť váš jedálniček. Pozrite sa bližšie na určité skupiny potravín a ich vplyv na spánok. ČÍTAJTE VIAC »

Bude budúcnosť bez alkoholu? Súčasné trendy tomu nasvedčujú

Kedysi boli výzvy ako Suchý január (ak ste to prehnali s alkoholom počas predvianočných príprav) a Suchý február (ak ste sa rozhodli bez alkoholu pokračovať ďalej) skôr niečím, čo ľudia prečkali. Následne si mohli povedať, že to vydržali a prinieslo im to mnoho benefitov.

Trend sa však posúva správnym smerom. Minimálne pre naše fyzické aj psychické zdravie, čo je mimoriadne dôležité. Generácia Z (ľudia narodení v rokoch 1996 až 2010) postupne dosahuje dospelosť a začleňuje sa medzi ľudí v produktívnom veku. Oveľa viac sa zamýšľajú nad zdravím, najmä tým psychickým, a aj nad dôsledkami pitia alkoholu. ČÍTAJTE VIAC »

svetový deň zdravia články (2)
foto: Canva

Predávkovanie kofeínom či obyčajnou vodou? Nie je to nemožné, dávajte si pozor

Všetkého veľa škodí nie je len klišé. Je založené na stovkách rokov skúseností našich predkov, ktorí si mnohé odskúšali a vytrpeli za nás v minulosti. Zistili napríklad, že aj taká obyčajná voda alebo soľ, bez ktorých by v správnom množstve náš organizmus nedokázal fungovať, môžu mať pre naše telo katastrofálne účinky. Ak to s nimi preženieme, dostavia sa nepríjemné pocity, zvracanie či dezorientácia. ČÍTAJTE VIAC »

Jedenie v posteli nemusí byť zdravé. Ak v nej jete väčšinu jedál, mali by ste to prehodnotiť

„Jedlo by ste si mali užívať, no zároveň byť pri ňom plne prítomní a uvedomovať si túto činnosť. Preto je jedenie v posteli problematické, a to je len jeden z dôvodov,“ vyjadril sa na margo problému psychológ Michael Brustein pre portál Food & Wine.

Zároveň dodal, že v posteli pri jedle takmer vždy robíme aj iné veci (ako pozeranie televízie, ťukanie do notebooku či čítanie). To nám zabraňuje sprítomňovať si jedenie, prežúvať dostatočne veľa ráz a z dlhodobého hľadiska to môže viesť k prejedaniu sa či nepríjemným problémom s trávením. ČÍTAJTE VIAC »

svetový deň zdravia články (3)
foto: Canva

Vplyv jedla na psychiku: Ako veľmi to, čo jeme ovplyvňuje našu náladu?

Strava a mentálne zdravie sú faktory prepojené podobne ako strava a zdravie fyzické. Telo odborníci často prirovnávajú k stroju s veľmi zložitým mechanizmom, v ktorom na seba všetko nadväzuje. Pozrime sa, ako veľký je vlastne vplyv jedla na psychiku.

Jedno je isté, vzťah medzi jedlom a naším zdravím je komplexný. Nemožno z neho vyňať ani vplyv jedla na mentálnu pohodu. Vyvážená strava je preto bezpochyby dôležitá počas celého roka, nielen počas dní, ako je Svetový deň zdravia. ČÍTAJTE VIAC »

sledujte nás na sociálnych sieťach:
FacebookpinterestlinkedinyoutubeinstagramFacebookpinterestlinkedinyoutubeinstagram

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterpinterestlinkedinFacebooktwitterpinterestlinkedin