Svetové podniky v malých obciach na Slovensku: Tieto gastronomické skvosty by ste márne hľadali v okolí hlavného mesta

278
foto: FB Sýpka u Ludvíka / FB doma u nás

“Ak by nebolo reštaurácie Gašperov mlyn, málokto by vedel, kde leží obec Batizovce,” povedal s úsmevom a metaforickým podtónom šéfkuchár Jaroslav Žídek na tlačovej konferencii Aj Slovensko chce Michelina. Narážal tak na to, že úžasné gastronomické koncepty, ktoré na Slovensku máme, robia skvelé meno malým obciam aj ďaleko za našimi hranicami.

Tie, ktoré sme za všetky vybrali, by ste ťažko hľadali v bezprostrednej blízkosti Bratislavy. Sústredili sme sa na gastronomické koncepty, ktoré patria medzi najlepšie reštaurácie na Slovensku. Napriek tomu, že sa vybrali cestou lokálnej gastronómie a od hlavného mesta sú často vzdialené aj stovky kilometrov.

Pri vytváraní zoznamu sme sa inšpirovali bedekrom Gurmán na Slovensku. “Od začiatku sa snažíme zmeniť situáciu v slovenskej gastronómii a prezentovať tých, čo našli odvahu a začali to robiť poctivo a s víziou. Prezentujeme nielen ich reštaurácie, ale hlavne  šéfkuchárov a ich jedlá, ktoré sú uvedené na webe a v bedekri,” hovorí jeho zakladateľ Radoslav Nackin. Všetky reštaurácie, ktoré nájdete v zozname nižšie, získali v bedekri mimoriadne vysoké hodnotenie. Uložte si tento článok do budúcna a cestuje za dychberúcou gastronómiou do všetkých kútov Slovenska!

Gašperov mlyn, Batizovce

foto: FB Gašperov mlyn

V Batizovciach pri Poprade nájdete unikátny slovenský koncept v krásnom prírodnom prostredí. Reštaurácia Gašperov mlyn je zážitkový podnik, v ktorom môžete ochutnať vynikajúce jedlá. Sú uvarené z lokálnych surovín a často zero waste spôsobom.


ODPORÚČAME VÁM:

Ste zákazník reštaurácií?
Pozrite si denné menu v okolí. Ste majiteľ alebo manažér reštaurácie?
Pridajte sa na portál Menučka
a uverejňujte tu Vaše menu.
Priama registrácia tu.

Nedávno sa z podniku oficiálne stala adult friendly reštaurácia. Je teda určená pre dospelých návštevníkov a uprednostňuje tichšie prostredie bez detí. Kuchári sú tu nadšení zo svojej práce a z konceptu takzvanej zelenej reštaurácie, ktorý pomáhajú tvoriť. Záleží im na maximálnej spokojnosti hostí, ale aj na tom, aby sa ľudia cítili blízko prírody. Nedávno oslávila reštaurácia prvú veľkú okrúhlicu – 10. narodeniny, k čomu im ešte raz srdečne blahoželáme!

Afrodita, Čereňany

foto: FB Reštaurácia Afrodita

Reštauráciu Afrodita otvoril Marián Filo v roku 1994, vtedy v Partizánskom. Stala sa známou vďaka excelentnej kuchyni a službám. Dnes sa pravidelne dostáva do rebríčkov medzi najlepšie reštaurácie na Slovensku. V roku 2005 sa presťahovala do renesančného kaštieľa v Čereňanoch, ktorého autentické prostredie dodalo podniku ešte krajšiu atmosféru.

Kaštieľ so svojou záhradou a vínnou pivnicou sú garanciou zážitku, ktorý si radi zopakujete. Môžete sa tak pridať k osobnostiam ako Jej Veličenstvo Beatrix, holandská kráľovná, Jeho Veličenstvo nórsky kráľ Harald V., veľkovojvoda Henri a la Grande Duchesee, Mária Tereza Luxemburgská, Ban Ki-moon, generálny sekretár OSN či dokopy 7 prezidentov, ktoré si tu pochutnali na výnimočnom jedle.

Semillon Restaurant, Vráble

foto: FB Semillon Restaurant Vráble

Prečo práve Semillon? Názov modernej reštaurácie a vinárne je odvodený od odrody vína semillon. Je presne taká, ako ono – na prvý pohľad nenápadná, ale výnimočná. Reštaurácia Semillon vznikla v roku 2022.

V ponuke má 3,5 alebo viacchodové degustačné menu s párovaním vína. Dĺžka degustačnej večere je individuálna v závislosti od počtu osôb a výberu menu. Počas vašej návštevy budete v rukách ich someliérov, ktorí vám v prípade záujmu radi ukážu pivničné priestory vinárstva.

Reštaurácia Belene, Gbeľany

foto: FB Château Gbeľany

Poznávacím znamením reštaurácie BELENE, ktorá je súčasťou unikátneho hotela CHÂTEAU GBEĽANY, sú chutné špeciality slovenskej aj medzinárodnej kuchyne podávané v príjemnom prostredí s výhľadom do nádvoria kaštieľa a do parku. K chutnému jedlu a výnimočnému prostrediu tu patrí, samozrejme, profesionálna obsluha, ktorá vás obslúži aj na terase. A čo ten mierne exotický názov? Pochádza z prvého zachovaného názvu poddanskej obce Gbeľany VILLA BELENE z roku 1434.

DOMA u nás, Spišská Sobota

foto: FB doma u nás

“Naším poslaním je vytvárať chute, ktoré oslovia všetky vaše zmysly.”

Reštaurácia Doma tvorí harmonicky navrhnutý celok, ideálny na relax, rozptýlenie zmyslov a priestor, kde nájdete jedinečnú atmosféru. Neustále sa vyvíjajú a v tom sa odráža ich hľadanie autentickosti s cieľom umocniť váš zážitok. “Naša kuchyňa je ľahká a dynamická. Ctíme tradície, ktoré hrajú dôležitú úlohu a definujeme čas a atmosféru, ktorú strávite s nami,” uvádza na svojej stránke tím známeho šéfkuchára Gaba Kocáka.

Menu sa vyznačuje pôsobivou kombináciou a rozmanitosťou chutí, vysokej kvality produktov a ich prezentácie. Samotná premyslená skladba jedál vychádza do veľkej miery zo sezónnosti pod Tatrami.

Sýpka u Ludvíka, Báb

foto: FB Sýpka u Ludvíka

V štýlovom prostredí reštaurácie môžete ochutnať tradičné a sezónne jedlá prevažne slovenskej, českej a maďarskej kuchyne, ktoré vám vo svojom podaní pripravuje šéfkuchár Marek Kotúček a jeho tím. V Sýpke u Ludívka si môžete dopriať aj denné obedové menu. Penzión bol krásne a s citom zrekonštruovaný v roku 2007 na mieste bývalej sýpky v obci Báb. Nachádza sa v peknom vidieckom prostredí, čo sa odráža aj na vyladených architektonických prvkoch použitých pri jeho prerábke.

Reštaurácia a penzión TERRA, Jasová

foto: terrajasova.sk

“Skvelé jedlo nie je to, ktoré vás zasýti. Skvelé jedlo je výlet za zdrojmi potešenia, na ktoré ste možno zabudli a na miesta, kde ste predtým ešte neboli.”

V reštaurácii TERRA varia pre svojich zákazníkov priamo z produktov dopestovaných na ich vlastných poliach, v záhradách, sadoch a viniciach. Aj mäso, ktoré dostanete na stôl, má celkom jasný pôvod. Pochádza zo zvierat odchovaných ich vlastnými farmármi. Ide totiž o unikátny koncept reštaurácie, ubytovania a agroturistiky, kde si môžete lokálne produkty vychutnať na tanier v ich najčerstvejšej podobe. “Veríme, že jedlo by malo vystihovať svoj pôvod – pôdu, podnebie, región a ľudí, ktorí ho pestujú, chovajú a pripravujú.”

SOTTO Ristorante Italiano, Spišská Nová Ves

foto: FB SOTTO Ristorante Italiano

Za skvelou kuchyňou v spišskonovoveskej SOTTO Ristorante Italiano stojí osobnosť, ktorá miluje varenie a všetko s tým spojené nadovšetko. Šéfkuchárka Eva Polomská, ktorá býva ako jediná žena pravidelne zaradená medzi 20 top šéfkuchárov na Slovensku. Má dlhoročné skúsenosti s talianskou kuchyňou, pracovala pod dohľadom tých najlepších talianskych šéfkuchárov. Jej skúsenosti a to, že miluje navštevovať Michelinské reštaurácie pre inšpiráciu vyústili do toho, že na jedálnom lístku tejto reštaurácie nájdete samé poctivé dobroty, talianske lahôdky aj čerstvé ryby.

Steak House Preshow, Nižná Šebastová

foto: FB Steak House Preshow

Steak House Preshow bol vybudovaný na zelenej lúke vďaka myšlienke priniesť prešovskej gastronómii nový trend v podobe, ktorú ocenia nielen milovníci kvalitného a dobre pripraveného mäsa. V unikátnom prostredí steakhousu si môžete pochutnať na steakoch a mäsových špecialitách, ktorých zárukou kvality je nielen čerstvosť surovín, ale aj zohratý tím skúsených kuchárov. V Nižnej Šebastovej neďaleko Prešova si na steakoch svetovej kvality môžete pochutiť dokonca už od roku 2012!

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin