Svetové finále Bocuse d’Or 2025 je pre slovenský tím historickým úspechom

650
finále Bocuse d'Or 2025
foto: Bocuse d'Or
zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterpinterestlinkedinFacebooktwitterpinterestlinkedin

Gastronomický svet sa 26. a 27. januára stretol na najslávnejšej kulinárskej súťaži Bocuse d’Or 2025 vo francúzskom Lyone. Tento rok sa do histórie zapísalo aj Slovensko. Náš tím sa po prvýkrát prebojoval až do svetového finále a my už viem, aké sú výsledky.

Slovenský tím v zložení šéfkuchár Marek Minarič, jeho asistent Márk Janák a tréner Peter Vajgel ukázali, že slovenská gastronómia má na to konkurovať tým najlepším. Ako si počas dvoch dní, keď sa konalo svetové finále Bocuse d’Or 2025, viedli medzi 24 najlepšími tímami z celého sveta? Celý proces sledoval portál Kávičkári.

slovenský tím vo finále Bocuse d'Or 2025
foto: Bocuse d’Or Slovakia

Slovensko skončilo na 15. mieste

Naši šikovní kuchári dokázali, že Slovensko patrí na svetovú gastronomickú mapu. A to právom. Po mesiacoch príprav a tvrdej práce dosiahli na svetovom finále krásne 15. miesto.

Účasť vo finále bola vyvrcholením ich dlhého snaženia, ktoré odštartovalo už v marci 2024, keď si v európskom kole zabezpečili postup medzi svetovú elitu. Marek Minarič pred finále dokonca vycestoval na pár mesiacov do Zürichu, kde sa intenzívne pripravoval a bol v neustálom kontakte so svojím tímom.

Veľkú zásluhu na úspechu má aj švédsky mentor Jimmi Eriksson, ktorý pomáhal slovenskému tímu od kreatívy až po technické detaily. Pomohol im nielen s vývojom chutí a techník, ale aj s lepším načasovaním a organizáciou práce, aby doladili výsledky do dokonalosti.

finále Bocuse d'Or 2025 (1)
foto: Bocuse d’Or

Dva súťažné pokrmy – precíznosť a harmónia chutí

Každý tím musel pripraviť dve súťažné jedlá: jedno na tanieri a druhé na mise. Mali na to vyhradených presne 5 hodín a 35 minút. Slovenský tím stavil na lokálne suroviny, no aj na dôkladne prepracované chute. Pre portál Kávičkári sa vyjadrili, že najťažším „orieškom“ pre nich bolo dokonale vyladiť sladkú prílohu k divine.

„Výhodou bolo to, že s divinou sme už pracovali, ale pri sladkej prílohe sme hľadali vhodnú zložku, či to bude hruška, dula, jalbko – aby to malo aj kyslosť, aj sladkosť a aby to prinášalo na konci ten žiadúci efekt,“ vysvetlil za tím Peter Duranský, šéf slovenského Bocuse d’Or.

Téma ryba – jedlo na tanieri:

  • Sciéna kráľovská s homárovou fášou a čili
  • Príloha č. 1 – zeler konfitovaný v bylinkovom masle podávaný s lokálnymi bylinkami a koreninami
  • Príloha č. 2 – polguľa zo stonkového zeleru plnená slanorožcom a koriandrom a aromatizovaná bobkovým listom
  • Omáčka – šafránovo-homárový sabayon
finále Bocuse d'Or 2025 pokrm
foto: Bocuse d’Or Slovakia

Téma mäso – jedlo na mise:

  • Srnčí chrbát s kosťou plnený marinovanou bielou husacou pečeňou foie gras a srnčou sviečkovicou
  • Pošírovaný srnčí chrbát bez kosti obalený v cukete
  • Koláč zo srnčieho stehna so slivkami, smrčkovcom a bielou kačacou pečeňou foie gras
  • Príloha č. 1 – slovenská hruška a čierna ríbezľa s pekanovými orechmi a čiernym korením
  • Príloha č. 2 – srnčie consommé s krémovou raviolou a zeleninovým ragú
  • Omáčka – omáčka Viktória
finále Bocuse d'Or 2025 (2)
foto: Bocuse d’Or

Kto rozhodol o víťazovi?

O víťazoch a bodovom hodnotení rozhoduje vo finále Bocuse d’Or kuchárska a degustačná porota. „Degustačnú porotu tvorilo 24 členov z každej zo súťažiacich krajín. Táto porota bola rozdelená do 2 skupín zložených z 12 členov. A tak hodnotilo 12 členov tému tanier a druhá polovica tému misa,“ píše portál Kávičkári.

Účasť Slovenska vo svetovom finále Bocuse d’Or je dôkazom, že aj bez michelinskej hviezdy dokážeme konkurovať najlepším. Boli sme totiž jedinou zúčastnenou krajinou, ktorá nemá ani jedného Michelina. Ostatné krajiny sa (okrem iného) spoliehali aj na podporu a rady týchto ocenených reštaurácií na svetovej úrovni.

finále Bocuse d'Or 2025 pokrm (1)
foto: Bocuse d’Or

Tento míľnik nám otvára dvere novým príležitostiam a prináša našej gastroscéne medzinárodné uznanie. Umiestnenie mimoriadne potešilo aj uznávaného šéfkuchára Jaroslava Žídeka z bratislavskej RIVERBANK Restaurant. Súťaž pozorne sledoval, je to jeho srdcová záležitosť. Donedávna totiž pôsobil ako prezident slovenského Bocuse d’Or.

„Slovensko patrí medzi špičku kulinárskych krajín. Cesta bola dlhá, ešte máme toho kopec pred sebou, len sa z toho nezblázniť. A makať ďalej,“ napísal slovenskému tímu pochvalu na svojom Instagrame.

Víťazi a špeciálne ocenenia

Hoci na Slovensko tento raz neputovala medaila, naši kuchári ukázali, že patria medzi svetovú špičku. Prvé miesto získalo Francúzsko, druhé Dánsko a tretie Švédsko. Nórsko a Maďarsko si odniesli špeciálne ceny za kreativitu v jednotlivých témach.

Slovenský tím zaslúžene získal obrovský obdiv. Bocuse d’Or nie je len súťaž, ale platforma, ktorá posúva hranice gastronómie. Sme právom hrdí na náš tím, že reprezentoval Slovensko na tejto úrovni a chlapcom a všetkým, ktorí k úspechu prispeli, srdečne gratulujeme.

Krajiny, ktoré súťažili vo finále Bocuse d’Or 2025

Spojené kráľovstvo, Spojené štáty americké, Maroko, Nový Zéland, Čína, Taliansko, Švédsko, Vietnam, Maďarsko, Kolumbia, Singapur, Litva, Japonsko, Fínsko, Dánsko, Maurícius, Island, Kanada, Francúzsko, Mexiko, Nórsko, Čile, Austrália a Slovensko

sledujte nás na sociálnych sieťach:
FacebookpinterestlinkedinyoutubeinstagramFacebookpinterestlinkedinyoutubeinstagram

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterpinterestlinkedinFacebooktwitterpinterestlinkedin