zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Street food sa pomaly, ale isto usadzuje už aj u nás, i keď pouličná gastronómia je stále v začiatkoch. Vďaka pražskej partii nadšencov, pravidelne organizujúcej Street Food Festival, či veľkému množstvu víkendových gastro festivalov sme už mohli ochutnať mnoho typických streetfoodivých pokrmov, avšak stále tu ostáva veľký priestor pre nové nápady. Pozrite sa s nami na 10 v zahraničí typických pochúťok, ktoré si ľudia bežne môžu dopriať i bez návštevy reštaurácie.

Cesta okolo street food sveta

Bunny Chow z južnej Afriky

Na juhu Afriky patrí Bunny Chow medzi jedno z najtypickejších jedál pouličnej gastronómie, je typické predovšetkým pre mesto Durban. Názov môže byť trošku mätúci, ani lokalizácia nezodpovedá tomu, čo podľa názvu očakávate. Pokrm neobsahuje žiadne králičie mäso, je to vydlabaný kus toastového chleba plneného karí. Celý trik Bunny Chow spočíva v momente, kedy šťava z karí, či už mäsového alebo vegetariánskeho, nasiakne do pečiva a obe zložky sa chuťovo prepoja.

Zdroj foto: www.bbc.co.uk

Kottu roti zo Srí Lanky

Túto špecialitu zo Srí Lanky dnes nie je problém ochutnať nielen na jej území, ale tiež v svetových metropolách ako je Londýn či New York. Ide o trhanú „palacinku“ Godhamba roti, ktorá sa opečie a zmieša so zeleninou, vajciami a koreninami. Do zmesi sa môže (ale nemusí) pridať aj mäso.

SF_2
Zdroj foto: Facebook – Kothu Kothu

Naan rolls z Indie

Indická kuchyňa ponúka obrovské množstvo streetfoodových pokrmov, z celej Ázie asi najviac. Predovšetkým sú to placky z rôznych duhov ciest s rôznymi náplňami. Jednou z najtypickejších, predávaných na ulici, je paratha. Paratha je chlebová placka, tradične plnená zemiakovou alebo napríklad šošovicovou či zeleninovou zmesou. Naplnená sa praží v panvičke na masle alebo oleji.

SF_3
Zdroj foto: Instagram – karakspicy

Arepa z Južnej Ameriky

Ak navštívite Kolumbiu alebo Venezuelu, určite v uliciach ochutnajte arepu. Arepa je hrubá grilovaná alebo opekaná placka z kukuričnej múky, ktorá sa buď posype alebo naplní najrôznejšími ingrendienciami – syrom, mäsom, vajíčkami alebo morskými plodmi.

SF_4
Zdroj foto: www.seriouseats.com

Halo-halo

Halo-halo alebo v preklade „mix-mix“ je dezert z filipínskych ulíc, ktorý už na prvý pohľad zaujme svojimi farbami. Osviežujúci pestrofarebný pohár je kombináciou ľadovej drte a kondenzovaného mlieka, ktorá je doplnená o ďalšie ingrediencie – fazuľky, kokos, želé alebo rôzne druhy ovocia. Pridať sa môže i zmrzlina a mnoho ďalších dobrôt.

Street Food - Halo-halo
Zdroj foto:

Kimčchi z Kórey

Kórejská kvasená zelenina sa radí medzi tamojšie národné jedlá, mnohí ju poznáme už aj od nás. Nejde o samostatný pokrm, tradične sa podáva ako príloha. To ale nebránilo jej fanúšikom v tom, aby ju využili na vytvorenie poctivého street food pokrmu. V Londýne sa tak napríklad môžete stretnúť s kimčchi sendvičom alebo mexicko-kórejskou fúziou v podobe tortily plnenej kimčchi.

Street food - Kimcchi - Korea
Zdroj Foto: Timeout.com

Tamale z Mexika

Tacos, burrito, tortilly – mexická kuchyňa nechýba na žiadnej väčšej streetfoodovej akcii. Okrem uvedených patrí k základným mexickým pokrmom aj tamale, ktoré je jednou z nejstarších položiek kuchyne na tomto území. Tamales sú kukuričné placky plnené kuracím alebo bravčovým mäsom, celé sú potom zabalené do kukuričnej šupky. Tamales sa na záver celé povaria v pare.

Street Food - Tamale z Mexika
Zdroj foto: Facebook – Delicious Tamales

Churros zo Španielska

Na juhu ešte chvíľku ostaneme, tentokrát v nie príliš vzdialenom Španielsku. Ak niečo patrí k tunajšej kuchyni rovnako ako tapas, tak sú to churros s horúcou čokoládou od pouličního predajcu. Výnimočne sa objavia aj v Čechách, na Slovensko toto streedfoodové občerstvenie ešte nedorazilo. Krehké vyprážané kúsky cesta, obalené v škoricovom cukre, sa namáčajú v horúcej čokoláde.  Nielen deti za ich nemôžu dojesť.

Street Food - Churros zo Španielska
Zdroj foto: Facebook – Comaxurros

Krabie burgre z Británie

Londýnsky street food ponúka nielen lacnejšiu možnosť stravovania v svetovej metropole, ale predovšetkým široký výber najrôznejších svetových kuchýň. Napriek tomu sa tu nájdu i jedlá z miestnych surovín. Jako príklad môžeme uviesť burgre z falklandských krabov, vyprážaných v cestičku a podávaných v mäkkých žemliach.

Zdroj foto: Facebook – Crabbieshack

Zemiakové šupky z USA

Potato skins alias zemiakové šupky majú svoj pôvod v Amerike, kde ich ako prvý začal ponúkať reštauračný reťazec T.G.I. Fridays. Ak sa ale vrátime späť na londýnsku streetfoodovú scénu, zistíme, že práve potato skins sú tu veľmi populárne – predovšetkým vďaka pop-upu Skins. Chrumkavé smažené šupky slúžia predovšetkým ako miska na ďalšiu náplň, ktorou môže byť povedzme mexická zmes alebo typické americké syrové cestoviny mac and cheese.

Street Food
Zdroj foto: Facebook – skins.gimmesome

Z českého originálu preložila: Andy

Zdroj: Storyous.com

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

sledujte nás na:

FacebooklinkedininstagramFacebooklinkedininstagram





Predchádzajúci článokPeter Blažečka zo ZlavaDna: Naučili sme ľudí chodiť do reštaurácií
Nasledujúci článokAko chutí Dalmácia I. – zabudnite na diétu
STORYOUS menia gastronómiu pomocou nových technológií a zároveň chcú ľudom ukázať, ako chutí moderná gastronómia. Založili vlastnú sociálnu sieť a blog, ktorý je inšpiráciou pre návštevu miest, kde sa veci robia srdcom. Podniky a ich zákazníkov však chceli prepojiť ešte viac, preto vyvinuli mobilnú aplikáciu, ktorá umožňuje mať STORYOUS „vo vrecku“ a tiež platiť prostredníctvom mobilu. Malo to však háčik, chýbal kompatibilný pokladničný systém. Preto sa STORYOUS sústredili viac na samotné podniky, ktorým v súčasnosti poskytujú vlastný cloudový pokladničný systém. V marci 2014 získali prvého zákazníka, do roka ich bolo vyše sto. Dnes tento systém využíva 1167 spoločností. STORYOUS tiež spustili moderný gastronomický magazín, ktorý mesačne v Českej republike sledujú desaťtisíce čitateľov. Magazín prináša najmä informácie o podnikaní v gastronómii, vyhľadáva skúsenosti úspešných podnikateľov a odovzdáva ich ďalej. Aktuálne sú dvojkou na českom trhu a majú smelé plány, ktoré v mnohých ohľadoch prekračujú hranice. Vďaka spolupráci magazínu portálu menucka.sk a magazínu STORYOUS vám môžeme pravidelne prinášať výber tých najlepších článkov o modernej gastronómii zo susednej Českej republiky.