
Asi 1,3 miliardy ton potravinového odpadu končí každý rok na skládkach, zatiaľ čo 24 miliárd ton úrodnej pôdy sa ničí nesprávnym obrábaním. Len na výrobu vyhodených potravín sa ročne spotrebuje takmer štvrtina všetkej pitnej vody využívanej v poľnohospodárstve.
Slovensko je na tom s číslami podobne. Ročne vyprodukujeme odhadom 0,86 mil. ton potravinového odpadu, čo predstavuje asi 163 kg na obyvateľa. Niektoré štatistiky uvádzajú 112 kg vyhodeného jedla na obyvateľa. Téma zero waste je stále viac aktuálna a dostáva sa, našťastie, do popredia. Aj vďaka takým krásnym akciám ako je v poradí už piaty Zero Waste Brunch v réžii mimovládnej organizácie Free Food Slovensko.

“Podujatie s pozitívnym dopadom, ktoré nenechá jeden žalúdok prázdny a ktoré ti ostane v pamäti nielen vďaka skvelému jedlu, aké ti inde nenavaria, ale aj zaujímavým aktivitám, ktoré ti prinesú nové poznatky.” Tak znie oficiálny popis Zero Waste Brunch, ktorý sa bude konať už túto nedeľu 3. septembra 2023 v bratislavskej Pruger-Wallnerovej záhrade.
V poradí piate podujatie tohto charakteru sa bude venovať téme upcyklácia potravín, čo je vo svete food waste (potravinového odpadu, pozn. redakcie) jednou z top tém. Tešiť sa môžete hlavne na výborné jedlo od zero waste šéfkuchára Tonyho Meszároša. Variť budú sčasti zo zachráneného jedla a komplet s využitím všetkých častí surovín ako mrkvová vňať, kalerábové listy či šupky z banánu.
🌯Menu na Zero Waste Brunch 2023:
- gazpacho polievka zo staršieho chleba a melónových šupiek
- polievka Veselá bieda s krutónmi a domácou vegetou
- mrkvová nátierka z pečenej mrkvy, fritované mrkvové šupky
- pomazánka z čiernych fazúľ a údeného tofu
- grilovaná zelenina s balsamicom a bazalkou na bruschette
- wrap so zeleninovými karbonátkami a bylinkovou majonézou
- grilovaná paprika plnená vegan vajíčkom s nakladanou kapiou
- vegan tzatziki
- listový šalát s jahodovým dresingom
- melón na slano
- ovocný šalát
- banánový chlebík
Pri programe myslel na všetky vekové kategórie
ODPORÚČAME VÁM:
Ste zákazník reštaurácií?
Pozrite si denné menu v okolí. Ste majiteľ alebo manažér reštaurácie?
Pridajte sa na portál Menučka
a uverejňujte tu Vaše menu.
Priama registrácia tu.
V obľúbenej Prugerke nenájdete počas podujatia žiadne plasty či zbytočný papier a bio odpad poputuje v 100% miere do kompostu. Počas celého dňa sa môžete tešiť na obohacujúci program. Niečo nové sa dozvedia určite aj tí najväčší zero waste nadšenci.
Medzi hosťami nebude tento rok chýbať napríklad kuchár Vojto Végh, ktorý porozpráva práve o trende upcyklácie v gastronómii. Účastníci sa naučia vyrobiť si vlastné voskové obrúsky a získajú ďalšie zručnosti, ktoré im pomôžu sa k zero waste priblížiť aj v bežnom živote. Na účastníkov čaká aj obľúbený kahoot kvíz. Jeho hlavnou podstatou bude dozvedieť sa niečo nové o plytvaní potravinami. Organizátori program priebežne dopĺňajú.

Vstup na podujatie je voľný s možnosťou dobrovoľného príspevku. “Keďže nefungujeme na lístky, žiadame návštevníkov o registráciu. Zatiaľ rátame s kapacitou 200 ľudí, no registrácia nám výrazne pomôže prispôsobiť množstvo jedla a nakúpeného materiálu na workshopy tak, aby sa neplytvalo,” uviedli v udalosti a my aj sem prikladáme link, kde sa môžete na udalosť vopred zaregistrovať, ak máte viac ako 15 rokov 👉 https://forms.gle/FP9q6wzhow9c43Mc7
Kto sú Free Food Slovensko?
V lete 2015 bolo založené OZ Free Food s cieľom zmierniť problém plytvania potravinami. Organizovali rôzne podujatia, na ktorých varili z jedla, ktoré by sa inak vyhodilo. Usporiadali zbierku potravín pre nocľaháreň sv. Vincenta de Paul či spoločné varenie. Organizovali tiež premietania dokumentov o tom, ako menej plytvať potravinami.
Zorganizovali aj petíciu za zmenu časti zákona o potravinách, ktorá bránila zmierneniu problému plytvania potravinami. Aj vďaka nej schválil parlament novelu zákona o potravinách, ktorá umožňuje použiť potraviny po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti na charitatívne účely.
Zúčastňujú sa trhov, zakladajú komunitné chladničky (komunitná chladnička je alternatívou verejnej chladničky, nestojí však na ulici, ale je súčasťou priestoru, ktorý zdieľa určitá skupina ľudí), vytvárajú lákavé a chutné zero waste cateringy a pomáhajú s organizovaním gastro podujatí. Jednoducho ide o organizáciu, ktorá robí obrovskú osvetu a za to jej patrí naša vďaka. Majú chuť sa neustále posúvať vpred, preto aj na ich stránke nájdete časovú os s budúcimi cieľmi, ktoré túžia dosiahnuť. Držíme palce!