Obe sú plné vitamínov, antioxidantov a ovocného cukru, ktorý nám dodáva rýchlu energiu. Majú však viac vlastností, ktoré ich rozdeľujú ako tých, ktoré ich spájajú. Šťava verzus smoothie – je jeden z týchto nápojov zdravší a má viac benefitov pre naše telo?
V dnešnej dobe, keď sa zdravý životný štýl stáva čoraz populárnejším, máme takmer nekonečné množstvo spôsobov, ako do svojho jedálnička zaradiť viac ovocia a zeleniny. Medzi najčastejšie spôsoby patria šťavy a smoothies. Aj keď sa na prvý pohľad môže zdať, že ide o veľmi podobné nápoje, v skutočnosti medzi nimi existujú významné rozdiely.
Či už chcete zlepšiť zdravie svojho mikrobiómu (aj to celkové), zvýšiť príjem vlákniny a vitamínov alebo jednoducho obohatiť svoj stravovací režim, tieto informácie vám pomôžu urobiť informované rozhodnutie.
Šťava z ovocia a zeleniny
Ide o tekutú časť ovocia/zeleniny, ktorá sa vyrába extrakciou – teda dobre známym odšťavovaním. Zachováva si veľa vitamínov a zdraviu prospešných látok. Kvapalina je však oddelená od zvyšku, preto značná časť ovocia/zeleniny putuje do kompostu.

Ovocná/zeleninová šťava je charakteristická:
- tekutou a redšou textúrou
- malým až žiadnym množstvom vlákniny (to sa väčšinou nachádza v pevnej časti)
- koncentrovaným zdrojom mikroživín a fruktózy
- tým, že neobsahuje bielkoviny alebo tuky
Smoothie môže mať aj prídavky
Ide o celé rozmixované ovocie/zeleninu s možným prídavkom ďalších ingrediencií. Veľmi populárne sú napríklad kravské alebo rastlinné mlieko, chia semienka, konopné semienka, ovsené vločky alebo proteínový prášok. Na posilnenie imunity skúste kurkumu, zázvor alebo acai prášok.
Na rozdiel od šťavy sa pri výrobe smoothie nevyhadzuje žiadna časť ovocia/zeleniny a do samotného hustého nápoja sa dostane všetko, čo pôvodne obsahovali. Vyrába sa pomocou špeciálneho smoothie mixéra (pozrite si napr. tu)
Smoothie má teda:
- hustejšiu krémovú štruktúru
- značne vyšší obsah vlákniny
- vysoký obsah mikroživín a vitamínov
- množstvo fruktózy
- vyšší podiel ďalších nutrientov potrebných pre správne fungovanie tela

Obsah vlákniny, cukru a antioxidantov
Základným rozdielom medzi šťavami a smoothies je v prvom rade obsah vlákniny. Čistá šťava jej má len zanedbateľné množstvo, zatiaľ čo smoothie je skvelým zdrojom tohto mimoriadne dôležitého sacharidu.
Šťava obsahuje cukor v koncentrovanejšej podobe ako smoothie. Tým, že šťava zároveň neobsahuje bielkoviny či tuky je pravdepodobnejšie, že vám tento prirodzený cukor z nej spôsobí väčšie výkyvy cukru v krvi, pocity hladu či iné nepríjemné fyzické prejavy.
Oba nápoje sú skvelým zdrojom antioxidantov, vitamínov a minerálov. Mnohé z nich sú však viazané na vlákninu, ktorá sa pri extrakcii šťavy stráca. Z tohto dôvodu existuje vysoká pravdepodobnosť, že si vaše telo vezme viac potrebných látok práve zo smoothie. Aj v tomto bode teda súboj šťava verzus smoothie vyhráva druhý bojovník.

Šťava verzus smoothie – kedy ich zaradiť do jedálnička
Pevná látka má tendenciu zasýtiť nás viac ako tekutina. Smoothie obsahuje pevný podiel ovocia a zeleniny, ako aj ďalšie nutrienty, ktoré vedú k pocitu sýtosti.
Vďaka prídavkom (napríklad kravské či rastlinné mlieko) má smoothie aj viac kalórií, lepšie nás zasýti a dodá nám viac postupne sa uvoľňujúcej energie. Aj šťava však má v našom jedálničku miesto, a nie zanedbateľné. Kedy zaradiť do jedálničku šťavu a kedy jej hustejšiu verziu v podobe smoothie?
Šťavu si zvoľte, keď:
- potrebujete zdroj rýchlej energie
- chcete prijať trochu viac živín počas dňa
- hľadáte osviežujúci doplnok k jedlu
- nepociťujete hlad, skôr smäd
- máte radšej šťavu ako husté smoothies

Smoothie si zvoľte, keď:
- ste hladní a potrebujete zasýtiť
- chcete zvýšiť svoj príjem vlákniny
- ale zároveň potrebujete viac bielkovín
- chcete podporiť zdravie čriev a mikrobiómu
- jednoducho máte radi chuť a textúru smoothies
zdroje: Reallifenutritionist.com
sledujte nás na sociálnych sieťach:zdieľať tento článok na: