Enoteca Maria
foto: FB Enoteca Maria

A funguje im to výborne! Reštauráciu Enoteca Maria nájdete v historickom susedstve s názvom St. George v známej newyorskej lokalite Staten Island. Ak však chcete kuchyňu babičiek z celého sveta vyskúšať, urobte si rezerváciu hneď, ako si kúpite letenky.

Reštaurácia je totiž kompletne vybookovaná na niekoľko mesiacov vopred, a to už celé roky. Niet sa čomu čudovať – kuchyňu svojich starých mám milujeme všetci. Presne na tomto koncepte staval majiteľ reštaurácie, keď sa rozhodol v roku 2007 otvoriť podnik Enoteca Maria so starými mamami z rôznych krajín.

“Talianska” reštaurácia vám otvorí dvere do celého sveta

Prečo je slovo “talianska” v úvodzovkách? Pretože si v nej môžete pochutiť na jedlách z celého sveta. Polovica menu je pôvodná a nemení sa. To je práve tá, ktorú pre zákazníkov pripravujú talianske nonny (taliansky stará mama, pozn. redakcie). V srdci New Yorku tak nájdete dokonalú krehučkú pizzu a domáce cestoviny s omáčkami, o ktorých sa vám bude ešte dlho snívať.

Enoteca Maria (3)
foto: FB Enoteca Maria

Druhá polovica menu v Enoteca Maria sa mení každý deň. Podnik totiž zamestnáva starké z celého sveta, aby priamo na mieste pripravovali pre zákazníkov ich miestne špeciality. Vďaka tomu sa im podarilo vyčariť jedinečný koncept, kde nájdete na jednom mieste to najlepšie z najlepšieho.

Ako vyzerá menu v Enoteca Maria?

Okrem talianskych lahôdok tu môžete natrafiť naozaj prakticky na akékoľvek tradičné jedlá z celého sveta. Reportérka z New York Times zmapovala jeden týždeň, počas ktorého ochutnala kuchyne zo Srí Lanky, Filipín, Arménska či Ruska.

Zákazníci si chvália najmä to, že jedlá sú plné chutí, čerstvé a tak akurát výrazné. Jednoducho, ako od babičky. Medzi recenziami sme našli ľudí, ktorí opisovali jedinečný zážitok, svoje niekoľko mesiacov vopred plánované rezervácie či dojatie z toho, že im niektorá zo starých mám uvarila jedlo presne ako ich babička v detstve.

Enoteca Maria (2)
foto: FB Enoteca Maria

Za vznikom stojí príbeh ako z filmu

Enoteca Maria vznikla vďaka súhre šťastných náhod a chuti experimentovať, ktorá majiteľovi Scaravellovi nechýbala. Presťahoval sa na Staten Island z Brooklynu len tak, z rozmaru, v roku 2006. Pri skúmaní miestnych nehnuteľností sa zamiloval do rozprávkovej chalúpky na kopci: storočného holandského koloniálneho domu so zariadením z orechového dreva vo vnútri a malebným výhľadom na okolie.

Hneď v ten deň ho impulzívne kúpil a keď sa na druhý deň vybral zaobstarať si chlieb a nejaké potraviny, natrafil na neďaleké priestory na prenájom. K tomu, že sa rozhodol otvoriť reštauráciu, kde budú variť babičky prispelo, že krátko predtým stratil svoju babičku, matku aj sestru.

Enoteca Maria Scaravella
foto: FB Enoteca Maria

“Stratil som všetky blízke ženy v mojom živote takmer naraz. Chcel som nahradiť ten pocit, keď vám starká alebo mama varia v kuchyni. Preto som sa rozhodol pre podnik, ktorý dostal meno po mojej mame,” prezradil Scaravella v reportáži pre New York Times.

Prvé babičky boli Talianky

Asi 8 rokov (od roku 2007 do roku 2015) varili v kuchyni výhradne talianske menu iba talianske nonny. Nie že by to nestačilo – jedlo od talianskych starých mám dokáže mnohým zlomiť srdce v pozitívnom slova zmysle. Scaravella sa však rozhodol priniesť ľuďom aj zážitok z kuchýň iných babičiek z celého sveta.

A tak postupne začali v Enoteca Maria variť ženy z Pakistanu, Argentíny, Japonska, Peru, Ukrajiny, Estónska, Jamajky či Juhoafrickej republiky. Scaravellovi sa podarilo nemožné. Prostredníctvom svojej reštaurácie preniesol za roky fungovania reštaurácie tisíce hostí naspäť do ich domovov, umožnil im ochutnať kuchyne ich predkov a nostalgicky si zaspomínať na svoje detstvo v kuchyni starej mamy.

zdroj: New York Times

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie