
Máte preplnenú chladničku či špajzu? S veľkou pravdepodobnosťou sú tomu na vine pootvárané produkty, ktoré ste raz použili a zvyšok ste odložili do poličiek. Neprehliadajte ich, všetko sa dá veľmi efektívne využiť.
Práve teraz je ideálny čas na väčšie upratovanie. A k tomu patrí aj chladnička či mraznička, ktoré sa najlepšie upratujú až vtedy, keď z nich miniete čo najviac produktov. Ak to ale stále odkladáte práve kvôli tomu, že neviete čo s pootváranými vecami, máme pre vás niekoľko super tipov a nápadov. A rovno ich môžete využiť aj pri upratovaní vašej špajzy.
Zaváraniny
Kyslé uhorky, olivy, sušené paradajky, kapary ale aj broskyne či hrušky. Všetko sú to suroviny, ktoré si raz otvoríte pre nejaký špeciálny recept a následne je ich už ťažšie domíňať. Chce to však len trošku fantázie a kreativity. Kyslé uhorky nastrúhajte najemno a pridajte do rôznych dipov a dresingov, spravia v nich zaujímavú chuť. Pokojne ich môžete zmiešať s olejom a citrónovou šťavou, vznikne vám zálievka na šalát.
Sladké zaváraniny zas využite do raňajkovej kaše alebo si s nimi oslaďte biely jogurt, poprípade ich zmiešajte s tvarohom a dajte do palaciniek. Také olivy či sušené paradajky postupne pridávajte do rôznych jedál – šalátov, omáčok na cestoviny, do rizota či na pizzu. Alebo ich pridajte do omelety či do toastu.

Pesto
Aj vám sa často stáva že skôr, ako stihnete spotrebovať aj zvyšky pesta, tak si začne žiť vlastným životom a vytvorí sa na ňom pleseň? Tomu môžete ľahko zabrániť – pesto uhlaďte do jednej roviny a zalejte ho olivovým olejom. Takto vám vydrží oveľa dlhšie. Olej môžete postupne používať ako podklad pod rôzne jedlá.
A čo so samotným pestom? Pokojne 1 – 2 lyžičky pridajte do rôznych omáčok na cestoviny. Alebo ho zmiešajte so smotanovou nátierkou, vznikne vám super nátierka. Poprípade lyžicu pesta dajte do palacinkového cesta, následne takéto palacinky naplňte šunkou a syrom. Možnosť je aj spraviť si z pesta dresing – zmiešajte ho s majonézou.
Kari pasta
Ide o veľmi špecifickú ingredienciu, ktorú je ťažké využiť do niečoho iného ako do kari. My však máme pre vás super tipy, ako si ňou ozvláštniť rôzne jedlá. Lyžičku kari pasty pridajte do miešaných vajíčok, naplňte nimi tortillu, pridajte zeleninu a opečte. Alebo si pripravte kari zemiaky – kari pastu zmiešajte s olejom a touto „omáčkou“ polejte zemiaky a dajte ich piecť.
Veľmi chutná je aj pražená ryža s príchuťou kari – na panvicu dajte olej a kari pastu a opražte na tom aspoň deň starú ryžu. Pridajte zeleninu či tofu a máte lacný a rýchly obed.

Džem
Niekto ho jedáva vo veľkom, no väčšina má problém spotrebovať pohár po otvorení. Okrem vianočky či palaciniek však džem využijete do rôznych sladkých jedál – výborne ochutí ovsené vločky či biely jogurt. Poprípade ho pridajte do perníka alebo bublaniny, dokonca si ho môžete dať na vrch krupičnej kaše. Obľúbenou klasikou vo svete je aj toastový chlieb potrený arašidovým maslom, džemom a s banánom.
Majonéza a tatárska omáčka
Výhodou majonézy je to, že v chladničke vydrží pomerne dlhú dobu. Ak by ste sa jej ale chceli čím skôr „zbaviť“, začnite ju používať ako základ pre dresingy či zálievku do šalátov. To isté platí aj o tatárskej omáčke, ktorý má však o niečo výraznejšiu chuť.
Majonézu a tatársku omáčku môžete pridávať aj ako základ do rôznych nátierok. Stačí 1 – 2 lyžičky a nátierka získa oveľa zaujímavejšiu chuť.

Ako sa vyhnúť kazeniu potravín?
Ak už máte za sebou upratovanie chladničky, mali by ste myslieť aj na to, ako sa do budúcna vyhnúť zbytočne pootváraným produktom, ktoré sa rýchlo pokazia.
- Všestrannné ingrediencie – snažte sa nakupovať také suroviny, ktoré využijete do rôznych jedál, nielen do jedného. Ak nájdete recept, ktorý obsahuje niekoľko málo využiteľných ingrediencií, skúste aspoň niektoré z nich nahradiť niečím dostupnejším.
- Lepšie si usporiadajte chladničku – do výšky očí si dávajte vždy tie potraviny, ktoré treba spotrebovať čím skôr, prípadne tie, ktoré sa vám míňajú pomaly a blíži sa koniec záruky.
- Píšte si dátum spotreby – poprípade si na otvorené plechovky či zaváraninové poháre napíšte dátum, kedy ste ich otvorili. Budete tak mať prehľad o tom, že by ste mali spotrebovať ako prvé.
- Mrazte – v mrazničke dokážete uchovať veľa vecí, od pečiva cez ovocie a zeleninu až po zákusky či mäso. Využívajte to, po príchode z obchodu si povedzte, že zjete celý chlieb, alebo bude lepšie dať polovicu z neho do mrazničky.
Ďalšie tipy na to, ako zredukovať odpad v kuchyni, si môžete prečítať v tomto článku.
zdieľať tento článok na: