Tím pod vedením šéfkuchára Mareka Minariča získal krásne 9. miesto na európskom kole Bocuse d’Or v nórskom Trondheime. Spoločne s asistentom Márkom Janákom a trénerom Petrom Vajgelom prepísali dejiny úspechov slovenského gastra a postupujú na celosvetové kolo súťaže.
Celosvetové kolo prestížnej kuchárskej súťaže a show sa bude konať budúci rok vo francúzskom Lyone. Európu v ňom bude reprezentovať 10 skvelých tímov, medzi ktorými nebude chýbať Slovensko. Srdečne gratulujeme k tomu jedinečnému úspechu!
Porazili sme gastronomické veľmoci
Na európskom kole súťaže Bocuse d’Or si zmeralo sily dokopy 20 tímov z celej Európy. Mladý slovenský tím v zložení šéfkuchár Marek Minarič, asistent Márk Janák a tréner Peter Vajgel sa zaradil medzi TOP 10 najlepších tímov, čo mu zabezpečilo vstupenku na celosvetové kolo.
Úspechom bolo už to, že sme sa dostali do Trondheimu. Slovenskému tímu sa to podarilo druhýkrát po sebe. Naposledy (pred rokom 2023) sme mali možnosť zúčastniť sa týchto európskych kuchárskych majstrovstiev pred viac ako dekádou.
Tento rok však slovenskí kuchári ukázali svoj talent a cit pre úžasnú gastronómiu a vďaka kreáciám, ktoré spoločne vytvorili, predbehli aj krajiny so silným gastronomickým pozadím. Za naším tímom v tabuľke skončili napríklad Španieli, Holanďania či Česi.
Prvé miesta patria severu
Ako môžete vidieť v tabuľke vyššie, v Nórsku tento rok zožali najväčší úspech účastníci Bocuse d’Or zo severských krajín. Na najvyššej priečke sa umiestnil tím z Dánska, v tesnom závese so Švédmi a Nórmi. Všetky tri tímy mali pomerne veľký náskok pred štvrtým miestom, ktoré obsadil kuchársky tím zo Spojeného kráľovstva.
Témy, ktoré dominovali marcovému podujatiu, boli lokálne ryby (treska Skrei, sušená treska Stockfish, nórske hrebenatky), sobie mäso a aquavit (alkohol zo zemiakov a obilia). Pozrite sa, ako sa s tým popasovala naša reprezentácia ⬇
Bocuse d’or Slovakia na tanieri:
Lokálne ryby: Treska s mušľami a bylinkami, krištáľová škrupina z červenej repy, marináda z kalerábu, zeleninové ragú so šafranom a omáčkou z bieleho vína s bylinkami
Na tematický tanier vybrali ingrediencie, ktoré sú pre našu kultúru veľmi tradičné. Chutiam dominovala cvikla s nádychom sherry a chutné miestne bylinky a kvety z našich veľhôr, Vysokých Tatier.
Sobie mäso: Sobia terina s cviklou – plnka (smrčok jedlý a jeruzalemský artičok, špargľa s kozím syrom a chrenovou a tymianovou omáčkou)
zdroje: Facebook Bocuse d’Or, Gurmán na Slovensku
sledujte nás na sociálnych sieťach:zdieľať tento článok na: