Svetová organizácia kuchárskych asociácii Worldchefs – WACS schválila účasť Slovenského národného juniorského tímu kuchárov a cukrárov na Svetovom kulinárskom pohári „World Culinary CUP  EXPOGAST 2018 v Luxemburgu“, ktorý sa uskutoční v novembri tohto roku. Túto šancu dostalo len 16 juniorských tímov z celého sveta. Dnes sa tím pripravuje, aby šampionát pre nás dopadol čo najlepšie. Ešte pred rokom to bola len myšlienka vedenia Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov, no dnes už juniorský tím funguje na plné obrátky. Ako sa tím formoval a čo je jeho úlohou? 

národný juniorský tím kuchárov a cukrárov

Manager  tímu  Mgr. Jozef Baránek spolu s kapitánom tímu Danielom Melicheríkom zostavili základný juniorský tím kuchárov a cukrárov. 

„Zotaviť vhodný tím nebola pre nás vôbec ľahká záležitosť. Museli sme siahnuť  do histórie gastronomických súťaží  na Slovensku a vybrali sme víťazov rôznych súťažných kategórii“ hovorí kapitán Daniel Melicherik.

Národný juniorský tím kuchárov a cukrárov

Slovensko bude reprezentovať juniorský národný tím kuchárov a cukrárov v zložení:

Za kuchárov  Marek Baksa, Matej Granec, Michal Mičo, Patrik Stupňan, Samuel Veselský, Erika Rajtúková, Petra Furmanová a za cukrárov Alena Pažitná a Kristína Bačíková.

Celý tím sa ešte len formuje do finálnej podoby, pretože súťažiť pôjdu len štyria kuchári a jedna cukrárka, ostatní sa zúčastnia ako  náhradníci. Tak to umožňujú súťažné pravidlá WACS. Juniorov čaká  neľahká úloha a to v kategórii „Stôl šéfkuchára   pripraviť  moderný bufet pre 12 osôb a v kategórii teplej kuchyne „ Reštaurácia  národa  pripraviť a podať  trojchodové menu pre 70 osôb Všetko budú pozorne sledovať komisári z celého sveta a verte mi, im neunikne ani malá chybička.

Národný juniorský tím kuchárov a cukrárov

„A to je dôvod prečo začíname trénovať už teraz. Odkedy sme vybrali tím, snažíme sa pracovať tak, aby sme si aj my vedeli zhodnotiť, kto je v čom dobrý. Musím povedať, že práca so žiakmi nie je ľahká ale je to pre mňa výzva. Dnes viem povedať, že menu máme viac-menej premyslené a začíname na ňom vychytávať muchy. Zatiaľ sme s tímom spokojní, všetci pracujú ako majú a snažia sa stále na sebe pracovať, čo dokazujú na rôznych súťažiach“, prezradil Daniel.

Erika Rajtúková
Erika Rajtúková zvíťazila na súťaži v Írsku a aj tento víkend v Banskej Bystrici na súťaži Gastro Cup 2018

Tím sa zúčastnil medzinárodnej súťaže v Írsku, kde sa Erika Rajtúková stala absolútnou víťazkou a takisto svoje kvality ukázala aj na súťaži v Banskej Bystrici kde tiež zvíťazila. Alenka  Pažitná sa stala v Banskej Bystrici absolútnou víťazkou v súťaži „ Poézia v gastronómií “ – kategória dezertov a jej kolegyňa Kristínka Bačíková sa umiestila hneď po nej. Na medailových pozíciách tejto súťaže sa umiestnili aj Peťa Furmanová, Matej Granec, Marek Baksa a Michal Mičo. Aj tieto úspechy sú tím utvrdzujú v tom, že sme mali pri výbere šťastnú ruku

Tím má na programe momentálne mnoho tréningov, no predstaví sa aj na Slovak Food Festivale na Bratislavskom hrade v máji 2018, aj na Gurmán Feste Bratislava v júni 2018. Vedenie tímu chystá degustačnú večeru, kde budete môcť ich menu ochutnať a veľa ďalších aktivít je ešte v štádiu plánovania. Všetky informácie o aktivitách tímu nájdete na jeho facebookovej stránke.

Tímu držíme päste a pevne veríme, že ich debutové predstavenie na „svetovom gastronomickom ringu“ bude úspešné. 

Zdroj informácií a fotografi: Slovenský zväz kuchárov a cukrárov

 

Pozývame vás na tieto akcie, kde budeme aj my. Radi sa s vami stretneme :)

Vložiť komentár