Slovenské foodpodcasty: To je veľa smiechu, múdrych rád aj kuchárskych zážitkov

1245
slovenské foodpodcasty

Na našej podcastovej scéne sa naozaj máme čím pochváliť. Čoraz viac ľudí (našťastie) zaujíma aj politické dianie, no svet gastronómie, kuchárske zážitky a rady odborníkov politiku smelo dobiehajú. Ktoré slovenské foodpodcasty počúvame my a môžeme ich s čistým svedomím odporúčať?

Stále viac sa zaujímame o jedlo a všetko s ním spojené. Prím hrá zdravá a vyvážená strava, hľadáme podcasty s odborníkmi a snažíme sa kriticky vyhodnocovať informácie, ktoré nájdeme na internete. Tesne za nimi sú vtipné & milé zážitky kuchárov a foodblogerov, ktorí o práci v gastronómii vytvárajú širšie povedomie. Aspoň o tom svedčia vyhľadávania, keď do Google zadáte slovné spojenie TOP slovenské foodpodcasty.

Podgast by Čoje

Ako číslo 1 sme vybrali foodpodcast, ktorý ako milovníci gastronómie určite poznáte alebo ste o ňom / z neho trochu počuli. Za tvorbou Podgastu už od začiatku roku 2020 stojí foodbloger Čoje, ktorý cestuje po celom Slovensku a ochutnáva miestnu gastronómiu. Do hodinu trvajúceho podcastu, ktorý vychádza v spolupráci s portálom Refresher.sk si vždy pozýva hostí. Rieši s nimi široké spektrum tém. Vždy sa však točia okolo jedla a podľa úspešnosti sa zdá, že jeho poslucháčov to čím ďalej, tým viac baví.

Peklo v papuli

Tento podcast budete žrať! Robo a Tono sú kuchári, ktorí si do podcastu volajú kuchárov, čašníkov, barmanov a majiteľov reštaurácií. Možno ste už z názvu pochopili, že nepôjde o žiadne sladké rozprávanie o tom, ako je život v gastronómii ľahký a ako si všetci splnili svoj sen. Podcast je plný irónie, skvelého humoru a úprimne prerozprávaných zážitkov, s ktorými sa stotožnia všetci, čo niekedy pracovali v kuchyni.

Jeden z kuchárov spolupracujúcich na tvorbe obľúbeného podcastu Peklo v papuli pracuje v bratislavskej DIY reštaurácii Makery. Aj my sme si vyskúšali sami uvariť jedlo podľa inštrukcií na tablete a TU si môžete prečítať, ako sa nám to páčilo.

Potraviny KRAJ

KRAJ je moderný slovenský reťazec, ktorý ponúka bežné potraviny, produkty z domácej výroby od malých výrobcov a široký sortiment produktov pre ľudí s aktívnym životným štýlom či s potravinovými intoleranciami. Zdá sa, že má čo ponúknuť aj v oblasti podcastov, pretože podcast Potraviny KRAJ vychádza bez prestávky už od roku 2019. Ide o potravinový reťazec, ktorý ma v ponuke mnoho slovenských produktov, preto sa niet čomu čudovať, že otvárajú zaujímavé témy a prepájajú (svoje) produkty s ich vplyvom na zdravie.

Búrači gastromýtov

Už Hippokrates povedal, že všetky choroby sídlia v črevách. Ľudstvu trvalo viac než 2 400 rokov, kým túto pravdu dokázalo podoprieť faktami. Známy gastroenerológ docent Ladislav Kužela spolu s kolegyňou doktorkou Zuzanou Čižmárikovou sa vo svojom podcaste podujali prebádať fascinujúce prostredie ľudskej mikrobioty. Hovoria odborne, ale zároveň tak, aby im všetci porozumeli a aby vám podcast nedovolil vypnúť ho.

Zaujíma vás, keď odborníci odpovedajú na otázky o zdraví črevnej mikroflóry? Prečítajte si rozhovor s Ladislavom Kuželom aj u nás v Magazíne.

Dobrú chuť (Denník SME)

V súčasnosti nevychádza (zrejme pre zaneprázdnenosť jeho tvorcov), ale išlo o projekt, ktorý sa bezpochyby zaradil medzi TOP slovenské foodpocasty. Pri všetkých epizódach išlo o týždenný podcast denníka SME o jedle, jedení, varení aj kulinárstve. Za jeho tvorbou stáli Tomáš Prokopčák, Adam Valček a Nikola Bajánová a ich hosťami boli osobnosti zo slovenskej gastronomickej scény. Súčasťou bolo predstavenie nejakého kuchárskeho “zlepšováka”, ktorý celý podcast príjemne osviežil.

Chutný podcast

CHUTNÝ podcast pre vás tvoril známy moderátor Milan Zimnýkoval v spolupráci s portálom Dobruchut.sk a Aktuality.sk. Patrí k najpočúvanejším podcastom v kategórii jedlo, vychádzal približne raz za dva týždne (naposledy vyšiel v apríli) a trvá od trištvrte hodiny po asi hodinu a štvrť. Podľa popisu podcast pomáha nájsť odvahu k tomu, aby do vás pravidelne vstupoval pocit šéfkuchára a aby ste mali z varenia zábavu a radosť. Aby tomu tak vždy aj bolo, pozýva si Milan na pomoc hosťa zo slovenskej gastronomickej scény.

Z kuchyne

O jedle, varení, zdravom stravovaní, rodine, deťoch a dobrom živote. Podcast Z kuchyne vzniká v spolupráci Cookucka.sk, Sistersbakery.sk a Contentmarketinghub.sk. Rieši najmä témy, ktoré v súčasnosti rezonujú spoločnosťou. Medzi zhruba polhodinu trvajúcimi podcastami (nové diely v súčasnosti nevychádzajú) nájdete témy ako zapájanie detí v kuchyni, zero waste varenie či tipy na vyvážené desiaty pre deti.

GastroloveTalks

Gastrolove kniha, (ne)konferencia a všetko okolo tohto projektu je naša srdcová téma. Na slovenskej gastro scéne je Simona Budinská, ktorá spoločne so svojím tímom stojí za týmto projektom, pojmom a pre toto odvetvie robí mnoho. V roku 2020 tvorila aj podcast, ktorý si dodnes nachádza medzi vami množstvo poslucháčov. Niet sa čomu čudovať, je to veľmi inšpiratívny & miestami aj vtipný počin, ktorý sa veľmi dobre počúva.

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
referencie