Slovenské foodpodcasty: To je veľa smiechu, múdrych rád aj kuchárskych zážitkov

1717
slovenské foodpodcasty
zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterpinterestlinkedinFacebooktwitterpinterestlinkedin

Na našej podcastovej scéne sa naozaj máme čím pochváliť. Čoraz viac ľudí (našťastie) zaujíma aj politické dianie, no svet gastronómie, kuchárske zážitky a rady odborníkov politiku smelo dobiehajú. Ktoré slovenské foodpodcasty počúvame my a môžeme ich s čistým svedomím odporúčať?

Stále viac sa zaujímame o jedlo a všetko s ním spojené. Prím hrá zdravá a vyvážená strava, hľadáme podcasty s odborníkmi a snažíme sa kriticky vyhodnocovať informácie, ktoré nájdeme na internete. Tesne za nimi sú vtipné & milé zážitky kuchárov a foodblogerov, ktorí o práci v gastronómii vytvárajú širšie povedomie. Aspoň o tom svedčia vyhľadávania, keď do Google zadáte slovné spojenie TOP slovenské foodpodcasty.

Podgast by Čoje

Ako číslo 1 sme vybrali foodpodcast, ktorý ako milovníci gastronómie určite poznáte alebo ste o ňom / z neho trochu počuli. Za tvorbou Podgastu už od začiatku roku 2020 stojí foodbloger Čoje, ktorý cestuje po celom Slovensku a ochutnáva miestnu gastronómiu. Do hodinu trvajúceho podcastu, ktorý vychádza v spolupráci s portálom Refresher.sk si vždy pozýva hostí. Rieši s nimi široké spektrum tém. Vždy sa však točia okolo jedla a podľa úspešnosti sa zdá, že jeho poslucháčov to čím ďalej, tým viac baví.

Peklo v papuli

Tento podcast budete žrať! Robo a Tono sú kuchári, ktorí si do podcastu volajú kuchárov, čašníkov, barmanov a majiteľov reštaurácií. Možno ste už z názvu pochopili, že nepôjde o žiadne sladké rozprávanie o tom, ako je život v gastronómii ľahký a ako si všetci splnili svoj sen. Podcast je plný irónie, skvelého humoru a úprimne prerozprávaných zážitkov, s ktorými sa stotožnia všetci, čo niekedy pracovali v kuchyni.

Jeden z kuchárov spolupracujúcich na tvorbe obľúbeného podcastu Peklo v papuli pracuje v bratislavskej DIY reštaurácii Makery. Aj my sme si vyskúšali sami uvariť jedlo podľa inštrukcií na tablete a TU si môžete prečítať, ako sa nám to páčilo.

Potraviny KRAJ

KRAJ je moderný slovenský reťazec, ktorý ponúka bežné potraviny, produkty z domácej výroby od malých výrobcov a široký sortiment produktov pre ľudí s aktívnym životným štýlom či s potravinovými intoleranciami. Zdá sa, že má čo ponúknuť aj v oblasti podcastov, pretože podcast Potraviny KRAJ vychádza bez prestávky už od roku 2019. Ide o potravinový reťazec, ktorý ma v ponuke mnoho slovenských produktov, preto sa niet čomu čudovať, že otvárajú zaujímavé témy a prepájajú (svoje) produkty s ich vplyvom na zdravie.

Búrači gastromýtov

Už Hippokrates povedal, že všetky choroby sídlia v črevách. Ľudstvu trvalo viac než 2 400 rokov, kým túto pravdu dokázalo podoprieť faktami. Známy gastroenerológ docent Ladislav Kužela spolu s kolegyňou doktorkou Zuzanou Čižmárikovou sa vo svojom podcaste podujali prebádať fascinujúce prostredie ľudskej mikrobioty. Hovoria odborne, ale zároveň tak, aby im všetci porozumeli a aby vám podcast nedovolil vypnúť ho.

Zaujíma vás, keď odborníci odpovedajú na otázky o zdraví črevnej mikroflóry? Prečítajte si rozhovor s Ladislavom Kuželom aj u nás v Magazíne.

Dobrú chuť (Denník SME)

V súčasnosti nevychádza (zrejme pre zaneprázdnenosť jeho tvorcov), ale išlo o projekt, ktorý sa bezpochyby zaradil medzi TOP slovenské foodpocasty. Pri všetkých epizódach išlo o týždenný podcast denníka SME o jedle, jedení, varení aj kulinárstve. Za jeho tvorbou stáli Tomáš Prokopčák, Adam Valček a Nikola Bajánová a ich hosťami boli osobnosti zo slovenskej gastronomickej scény. Súčasťou bolo predstavenie nejakého kuchárskeho „zlepšováka“, ktorý celý podcast príjemne osviežil.

Chutný podcast

CHUTNÝ podcast pre vás tvoril známy moderátor Milan Zimnýkoval v spolupráci s portálom Dobruchut.sk a Aktuality.sk. Patrí k najpočúvanejším podcastom v kategórii jedlo, vychádzal približne raz za dva týždne (naposledy vyšiel v apríli) a trvá od trištvrte hodiny po asi hodinu a štvrť. Podľa popisu podcast pomáha nájsť odvahu k tomu, aby do vás pravidelne vstupoval pocit šéfkuchára a aby ste mali z varenia zábavu a radosť. Aby tomu tak vždy aj bolo, pozýva si Milan na pomoc hosťa zo slovenskej gastronomickej scény.

Z kuchyne

O jedle, varení, zdravom stravovaní, rodine, deťoch a dobrom živote. Podcast Z kuchyne vzniká v spolupráci Cookucka.sk, Sistersbakery.sk a Contentmarketinghub.sk. Rieši najmä témy, ktoré v súčasnosti rezonujú spoločnosťou. Medzi zhruba polhodinu trvajúcimi podcastami (nové diely v súčasnosti nevychádzajú) nájdete témy ako zapájanie detí v kuchyni, zero waste varenie či tipy na vyvážené desiaty pre deti.

GastroloveTalks

Gastrolove kniha, (ne)konferencia a všetko okolo tohto projektu je naša srdcová téma. Na slovenskej gastro scéne je Simona Budinská, ktorá spoločne so svojím tímom stojí za týmto projektom, pojmom a pre toto odvetvie robí mnoho. V roku 2020 tvorila aj podcast, ktorý si dodnes nachádza medzi vami množstvo poslucháčov. Niet sa čomu čudovať, je to veľmi inšpiratívny & miestami aj vtipný počin, ktorý sa veľmi dobre počúva.

sledujte nás na sociálnych sieťach:
FacebookpinterestlinkedinyoutubeinstagramFacebookpinterestlinkedinyoutubeinstagram

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterpinterestlinkedinFacebooktwitterpinterestlinkedin
reklama