Sladké cestovanie po Európe: Poznáte typické maďarské, české, francúzske či holandské dezerty?

2037

Zákusky, koláče či buchty – každý z nás má svojho sladkého obľúbenca. A to platí nielen o ľuďoch zo Slovenska, ale o celom svete. Dnes sa pozrieme na to, aké dezerty sú typické v niektorých európskych krajinách.

Sladké jedlá či dezerty nechýbajú na žiadnej spoločenskej udalosti. Radi si ich pripravujeme doma, no skvelé je tiež vybehnúť do obľúbenej kaviarne na chutnú kávu s koláčikom. Kým v Amerike sú typické cheesecakes alebo ich povestný apple pie, v Thajsku je to zas mangová sticky rice a v Indii povestné guľky v sirupovej omáčke gulab jamun.

Zamýšľali ste sa ale niekedy nad tým, aké dezerty sú typické pre Slovensko, Maďarsko, Rakúsko či iné európske krajiny?

Slovensko – trdelník a bratislavské rožky

Predstavte si situáciu. Zahraničný turista sa vás spýta, aký sladký dezert musí na Slovensku ochutnať a nech to nie je nič, čo by bolo ľahko dostupné aj v iných krajinách.

Určite by sme mohli odporučiť naše šúľance s makom či so strúhankou alebo dukátové buchtičky či makový závin. Vo veľkej obľube je u nás aj pravá ťahaná štrúdľa a makovo-lekvárové lokše.

Zdroj: Canva

Vo svete sú však medzi slovenskými dezertmi najznámejšie naše bratislavské rožky, ktoré sa pripravujú v pomere 1:1 (koľko cesta, toľko orechovej alebo makovej náplne). No a nesmie chýbať naša klasika, ktorú nájdeme na každom väčšom podujatí – skalický trdelník. A to si veru môžeme byť istí, že málokto nad týmto dezertom ohrnie nosom. Najmä ak je čerstvo upečený, posypaný poriadnou dávkou škorice.

Portugalsko – pastel de nata

Možno ich poznáte pod názvom pastéis de belém. Ručíme vám za to, že si po ich konzumácii budete oblizovať prsty. Ak sa vám podarí navštíviť Portugalsko, rozhodne ich nevynechajte. Tradične sa vyrábajú zo žĺtkového krému, no nájdete aj modernejšie varianty, napríklad s ovocím marakuja. Košíčky pastel de nata prvý raz upiekli v roku 1837 v maličkej pekárni v Lisabone, ktorá funguje dodnes.

Grécko – baklava

Baklavu nájdete aj v iných krajinách najmä bývalej Osmanskej ríše, no typická je pre Grécko a Turecko. Základom je tenučké cesto filo, ktoré sa na seba vrství a plní rôznymi druhmi sekaných orechov, pričom najobľúbenejšie sú pistácie. A čo robí baklavu tak sladkou? Pred pečením sa dezert zaleje cukrovým sirupom alebo medom. Kedysi sa baklava považovala za dezert bohatých.

Rakúsko – sacherova torta a linecké pečivo

Aj naši západní susedia majú, čo sa týka sladkých jedál a dezertov, čo ponúknuť. Linecké pečivo, ktoré vzniklo práve v rakúskom meste Linz, sa dostalo aj k nám a dnes patrí medzi najobľúbenejšie vianočné pečivo. Vedeli ste, že najskôr sa z lineckého pečiva vyrábala torta (17. storočie), až následne sa začali vykrajovať jednotlivé kolieska?

Zdroj: Canva

Sacherovu tortu mnohí považujú za Dezert s veľkým D. A my nemáme prečo oponovať, veď je to spojenie tej najkvalitnejšej tmavej čokolády a marhuľového džemu. Na prvý pohľad sa môže zdať, že pripraviť sacherku je jednoduché, ale opak je pravdou. Aby bola výsledná torta vláčna, šťavnatá a nepresladená, je potrebný nielen dobrý recept, ale aj cukrárske umenie.

Sicília – cannoli

Jedným z najznámejších dezertov Talianska, konkrétne talianskeho ostrova Sicília, sú trubičky canolli. Ide o vypražené chrumkavé cesto, ktoré sa plní lahodným krémom zo syra ricotta a môžu byť posypané práškovým cukrom, mletými orieškami či preliate čokoládou. História odkazuje na to, že vznikli v 9. storočí v meste Palermo.

Francúzsko – croissant a makrónky

Na svete snáď nie je iná krajina, z ktorej pochádza také množstvo fantastických zákuskov a pečiva ako z Francúzska. Väčšinu z týchto sladkostí sme si obľúbili aj u nás a stali sa súčasťou svadobných candy barov či vitrín v cukrárňach.

Ťažko povedať, ktorý dezert je pre Francúzsko úplne najtypickejší. Niekto si okamžite spomenie na lahodné crème brûlée, iný zas na čoraz populárnejšie makrónky. Francúzi sú povestní aj svojimi dezertmi z odpaľovaného cesta – profiterolky plnené šľahačkovým krémom, podlhovasté éclairs máčané v kvalitnej čokoláde či paris-brest, ktorý potrápil aj súťažiacich v Pečie celé Slovensko.

Zdroj: Canva

Pri návšteve Francúzska by bol hriech neochutnať pravý maslový croissant či aspoň nakuknúť do výkladov tých najlepších cukrární sveta. Niet sa čo čudovať, práve Francúzsko má jedny z najlepších svetových škôl pre cukrárov, z ktorých vychádzajú skutoční profíci.

Česko – moravské koláče a medovník

Česká kuchyňa má čo ponúknuť aj čo sa týka sladkých dezertov. Niekto by za typicky české považoval laskonky či veterník, no pôvod týchto zákuskov nie je úplne známy. Najväčšiu tradíciu majú v Česku práve koláče, ktoré sa líšia od regióna k regiónu. Moravské koláče sú najobľúbenejšie.

Dnes je s Českom spätý aj medovník, krehká torta vyrobená z medových plátov a plnky. Svoju ochrannú registračnú zámku dostal medovník ako český výrobok až v roku 1997. A spomenieme aj pardubický perník, ktorý má svoje prísne technologické postupy a pochádza, ako inak, z mesta Pardubice.

Švédsko – kanelbulle

Pri návšteve akejkoľvek švédskej pekárne vám do nosa udrie intenzívna vôňa škorice a kardamónu. Práve táto korenina je totiž základom ich typického pečiva kanelbulle, respektíve kardamónových uzlíkov. Trošku pripomínajú naše škoricové slimáky, no kardamón im dodáva intenzívnejšiu chuť aj arómu. Po upečení sa často potierajú sladkým sirupom, napríklad s príchuťou pomaranča.

Španielsko – churros

Španieli to v kuchyni tiež vedia a medzi ich najznámejší dezert jednoznačne patrí churros. Zamilovali sme si ho tak veľmi, že ho už bežne nájdeme aj na Slovensku, napríklad počas festivalov či trhov v stánkoch s občerstvením. V konečnom dôsledku ide o úplne jednoduchú sladkosť – vysmážané cesto obalené v cukre a namáčané v čokoládovej omáčke. Zaujímavosťou je, že Španieli považujú churros skôr za raňajkové jedlo.

Zdroj: Canva

Maďarsko – žerbó a esterházy rezy

Kuchyňa našich južných susedov má jedlá, ktoré sme si obľúbili všetci. To sa dá povedať aj o dezertoch. Napríklad také esterházyho rezy, ktoré sú ľahučké ako obláčik, plné rumu a orechov. Pomenované sú po veľkom labužníkovi – maďarskom grófovi Nikolausovi Esterházym.

Známym maďarským dezertom sú aj somlói galuska, respektíve šomlój halušky z nadýchaného piškótového cesta, vanilkového krému, čokolády, rumu, džemu, orechov a šľahačky. Alebo by ste dali prednosť skôr žerbó rezom? Tie majú viac ako 120 ročnú tradíciu, pričom do originálneho receptu ide bravčová masť.

Holandsko – stroopwafel

Holandsko nie je úplne známa svojou kuchyňou, no aj tu nájdete dezerty, ktoré by ste pri svojej ceste rozhodne mali vyskúšať. Práve stroopwafel je najznámejšia holandská sladkosť, tradične sa pripravuje z tuhého waflového cesta. Následne sa dve waflové oplátky spoja sladkým lepkavým sirupom stroop.

Tento dezert pritom vraj vznikol celkom náhodou, keď cukrárovi v istej pekárni koncom 18. storočia došli ingrediencie, a tak vytvoril stroopwafel zo zvyškov toho, čo našiel.

Zdroj: Tasteatlas

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin
reklama