Sladká bodka má pridanú hodnotu, dáva prácu zdravotne znevýhodneným

577
Sladká bodka Nivy
foto: FB Sladká bodka/Kávičkári
zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterpinterestlinkedinFacebooktwitterpinterestlinkedin

Slovenská klasika na obed a ako dezert výborné čerstvé bubblewaffle. Tak by sa dala jednou vetou charakterizovať prevádzka Sladká bodka, ktorá pod vedením Renáty Hermysovej ponúka tradičné slovenské špeciality s pridanou hodnotou. Na ich výrobe sa totiž podieľajú ľudia so zdravotným znevýhodnením.

Garantujeme vám, že výrobky zo slovenskej keramikárskej dielne Majolika R z Pezinka sa vám niekedy počas života minimálne dostali do rúk. Ak niektoré z nich, samozrejme, nevlastníte – sú totiž mimoriadne vizuálne pekné aj praktické.

Renáta Hermysová, majiteľka dielne, ktorá nesie od roku 2011 štatút chránená, sa keramike a skvelému jedlu venuje už 30 rokov. Vázy s typickými modranskými vzormi či roztomilé šáločky s bodkami k nej patria rovnako neodmysliteľne ako ich nová prevádzka Sladká bodka, ktorú nájdete v OC Nivy v Bratislave.

Sladká bodka (1)
foto: Sladká bodka

Ako sa keramikárka dostane k vlastnej prevádzke?

Renáta bola jednou z mála podnikateliek a podnikateľov, ktorí začali v gastre podnikať počas kritických rokov pandémie Covid-19. Tento paradox a mnohé prekážky, ktorým počas niekoľkých mesiacov musela spolu so svojimi kolegami a zamestnancami čeliť, ju priviedli tam, kde je dnes – k prevádzke Sladká bodka v OC Nivy.

pripravte sa na Vianoce

Už dlho túžila realizovať aj iný typ projektu – miesto, kde by mohla spojiť svoju lásku k ručnej výrobe a gastronómii, čím by sa mohla ešte viac priblížiť k ľuďom. Pred pandémiou sa firme darilo a popri tradičnej výrobe organizovali rôzne akcie a workshopy, ktoré lákali množstvo návštevníkov.

Počas lockdownov však museli všetky tieto činnosti prerušiť, čo znamenalo aj značne menej práce pre zamestnancov. Tí ale mali stále chuť pracovať. Renáta rada tvorí nové projekty, a preto vymyslela riešenie – zriadiť mobilný stánok popri ceste na Kamzík. Tam ponúkali bubblewaffle, corndogy a súčasne aj svoje keramické produkty.

Ich slané aj sladké produkty zaznamenali úspech a pomohli firme prekonať ťažké obdobie, keď nemali veľa iných príjmov. Po pár mesiacoch však museli miesto na Kamzíku opustiť a potom sa sťahovali ešte niekoľko ráz.

Sladká bodka (3)
foto: Sladká bodka

Napriek tomu Renáta Hermysová neprestala na svojom sne o stabilnej prevádzke ešte spred niekoľkých rokov pracovať. Pohrávala sa s nápadom otvoriť Sladkú bodku priamo v Tržnici Nivy, už nie ako mobilný stánok, ale ako stále miesto s domácimi dezertmi. S podporou manželov Zelenayovcov (autori konceptu Tržnica Nivy, pozn. redakcie), ktorí jej pomohli s organizáciou prevádzky, sa Sladká bodka stala skutočnosťou.

Sladká bodka nie je len sladká, ponúkajú aj denné menu

Názov podniku – Sladká bodka – na prvé počutie evokuje, že v nej budú servírovať predovšetkým dezerty a sladké jedlá. Nie je to však celkom tak, hoci to všetko začalo bublinkovými vafľami v pouličnom stánku.

Dnes v ich ponuke nájdete aj tradičné slovenské jedlá a výborné, najmä krémové polievky. „Pochutiť si u nás môžete na výborných domácich plnených pirohoch naslano či nasladko. Samozrejme, nesmie chýbať teplá čerstvá polievočka podľa dennej ponuky,“ predstavuje majiteľka princíp, na akom Sladká bodka funguje.

Každý deň, aj počas víkendov, majú v ponuke denné menu s polievkou a dvoma hlavnými jedlami. Ponuka stavia na čerstvosti, kvalitných surovinách a kreatívnom prístupe k slovenským klasikám. Či už máte chuť na sýte polievky, šťavnaté mäso alebo nostalgické sladké zážitky, menu je koncipované tak, aby potešilo každého. Všetko podčiarknuté láskou k našim domácim receptom.

Denné menu prevádzky Sladká bodka nájdete vždy aktualizované aj na našom portáli menucka.sk/sladkabodka.

Poobede, ale aj inokedy počas dňa, vám rad pripravia chutné čerstvé bubblewaffle, ktorými to všetko začalo. V ponuke majú napríklad čokoládové, ovocné či oreo alebo corndog, teda párok zapečený v kukuričnom cestíčku. K stálej ponuke pridali aj obľúbený šalát s kuracím mäsom alebo feta syrom či tradičné slovenské šúľance.

Sladká bodka (2)
foto: Sladká bodka

Okrem prevádzky v OC Nivy fungujú aj v spolupráci s donáškovými službami. Obedové menu alebo sladký dezert vám prinesú kuriéri spoločností Wolt a Bolt Food, ďalšou pridanou hodnotou je spolupráca s aplikáciou Munch.sk. Jedlá, ktoré by sa inak vyhodili, nahadzujú priamo do tejto aplikácie. V nej si ich aj vy viete pohodlne kúpiť za zníženú cenu a zachrániť tak pravidelne porciu či dve jedla, ktoré by inak skončilo ako potravinový odpad.

Keď láska k práci spája

Inklúzia je slovo, ktoré dnes v mnohých ohľadoch rezonuje v našej spoločnosti. Je to téma politikov aj ľudskoprávnych aktivistov, ktorí veria, že aj ľudia s rôznymi stupňami zdravotného znevýhodnenia by mali mať rovnaké podmienky na zaradenie sa do života a pracovného procesu.

Renáta na inklúziu myslela už v začiatkoch svojho podnikania. Preto už takmer 20 rokov zamestnáva ľudí so zdravotným znevýhodnením a dáva im pocit dobre vykonanej práce a zmysluplnosti. „Od roku 2011 dokonca fungujeme ako chránená dielňa a do našej práce sme začali začleňovať aj ľudí s hendikepom. Pomalými krôčikmi a niekoľkomesačným až niekoľkoročným učením dnes naši hendikepovaní kolegovia vyrábajú nádherné výrobky, na ktoré sme všetci veľmi hrdí,“ dodáva majiteľka.

Spolu s kolegami s rôznymi stupňami hendikepov, ktoré im bránili nájsť si prácu inde, ich spája láska k ručne robenej tradičnej keramike. Zároveň ide o akúsi formu terapie, práca s hlinou má totiž skutočne zázračné účinky na ľudskú psychiku.

Sladká bodka (4)
foto: Sladká bodka

„Naši hendikepovaní zamestnanci dostávajú mzdu ako každý iný zamestnanec napriek tomu, že ich postih je nad 80 %. Nie je to len fyzický postih, ale aj psychický, schizofrénia, prípadne čiastočná demencia,“ vysvetľuje Renáta, ako podnik funguje. Uvedomuje si – najmä skúsenosťami a pozorovaním, že ich výkon nikdy nebude taký, ako u zdravého človeka.

Napriek tomu sa rozhodla nepoľaviť a spolupracovať s nimi aj naďalej – aj prostredníctvom práce v prevádzke Sladká bodka. Aby predišli problémom s monotónnou prácou, títo zamestnanci rotujú na rôznych pracoviskách. S pomocou pracovných asistentov získavajú skúsenosti nielen vo výrobe keramiky, ale aj v textilnej výrobe a gastronómii.

Okrem spokojnosti a sýtosti si tak odnesiete aj dobrý pocit, že ste pomohli sociálnemu podniku a podporili hendikepovaných zamestnancov v Sladkej bodke. Obslúžia vás o niečo pomalšie, no s o to väčšou láskou a snahou.

zdroje: Kavickari.sk, Startitup.sk

sledujte nás na sociálnych sieťach:
FacebookpinterestlinkedinyoutubeinstagramFacebookpinterestlinkedinyoutubeinstagram

zdieľať tento článok na:
FacebooktwitterpinterestlinkedinFacebooktwitterpinterestlinkedin
pripravte sa na Vianoce :)